Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

Το «φαινόμενο Αδωνις»

Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ – enet.gr

Παρουσιάζει τις απολύσεις ως επίτευγμα και τα λουκέτα ως κατόρθωμα. Κι ενώ μπορεί τα πολυϊατρεία του ΠΕΔΥ να μη λειτουργούν, εκείνος πείθει τους πάντες ότι «όλα πάνε με βάση τον προγραμματισμό»

Οταν την ημέρα του Αγίου Πνεύματος του 2013 το όνομα του Αδώνιδος Γεωργιάδη ακουγόταν διά στόματος κυβερνητικού εκπροσώπου για τη θέση του υπουργού Υγείας, σίγουρα οι περισσότεροι έβαλαν τα γέλια. Ισως τότε να μη γνώριζαν -όπως ο ίδιος ο κ. Γεωργιάδης λέει πια- ότι ο ιστορικός του μέλλοντος είναι βέβαιον ότι θα ασχοληθεί με το «φαινόμενο Αδωνις»!

Και πώς να μην ασχοληθεί άλλωστε…

Τέτοιοι υπουργοί δεν φυτρώνουν κάθε μέρα. Το «φαινόμενο Αδωνις» έχει τη δυνατότητα να κάνει το άσπρο-μαύρο.

Να κάνει το κακό να μοιάζει με καλό. Να παρουσιάζει τις απολύσεις ως επίτευγμα αλλά και τα λουκέτα ως κατόρθωμα μνημονιακό. Να μη λειτουργούν τα πολυϊατρεία στο ΠΕΔΥ του και εκείνος να πείθει τους πάντες ότι «όλα πάνε με βάση τον προγραμματισμό».

Στόχος άλλωστε πέρα από κάθε συμφέρον της χώρας, τα εύσημα διά στόματος τρόικας.

Τηλεαστέρας…

Ο ιστορικός του μέλλοντος ένα είναι βέβαιο: θα πρέπει να αναλύσει με κάθε λεπτομέρεια τις αμέτρητες τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εμφανίσεις του Αδώνιδος Γεωργιάδη επτά ημέρες την εβδομάδα επί… 24ωρου βάσεως, πριν βγάλει συμπέρασμα. Θα πρέπει να εξετάσει με προσοχή τα λεγόμενά του, όταν… σπάει τη σιωπή του για να εμφανιστεί σε όλα τα ΜΜΕ της χώρας από το Ράδιο «Μ” έκαψες» μέχρι και το «Ανω Κρύα Βρύση TV».

Εκτός αυτού ο ιστορικός του μέλλοντος για να έχει ακριβή εικόνα για το «φαινόμενο Αδωνις» θα πρέπει να μελετήσει τα 46.409 tweets που έχει αναρτήσει στον προσωπικό του λογαριασμό για τους 38.382 λατρεμένους του followers που είναι άγνωστο αν τον ακολουθούν για να τον κριτικάρουν ή απλά για να τον ειρωνευτούν. Δεν είναι τυχαίο ότι πρόσφατη ανάρτηση χρήστη του twitter έλεγε πως αν στη μοιραία πτήση των Μαλαισιανών Αερογραμμών επέβαινε ο Αδωνις, δεν θα χανόταν ποτέ το αεροπλάνο καθώς ο υπουργός Υγείας θα «τουίταρε» συνεχώς τη θέση του…

Για να αποφανθεί επίσης ο ιστορικός θα πρέπει να εξηγήσει γιατί ο Αδωνις Γεωργιάδης βλέπει παντού Συριζαίους που θέλουν το κακό του και το κακό της χώρας φυσικά, αλλά και γιατί ένας άνθρωπος που καλά καλά δεν είναι 42 ετών θυμάται τον Στάλιν για να καταφερθεί και κατά του ΚΚΕ.

Ισως ο ίδιος ιστορικός να μπορεί να εξηγήσει πώς ο υπουργός Υγείας βλέπει το ΠΕΔΥ του να πηγαίνει άριστα παρότι σε πολλές περιοχές της χώρας δεν υπάρχουν ειδικότητες γιατρών ούτε για δείγμα.

Η περίπτωση της Ξάνθης

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Περιφερειακής Διεύθυνσης πρώην ΕΟΠΥΥ, νυν ΠΕΔΥ Ξάνθης όπου μόλις το 13,63% των γιατρών αποφάσισαν να μείνουν στο δημόσιο σύστημα και να εξυπηρετούν τους ασφαλισμένους. Δηλαδή μόλις 3 γιατροί για μια διεύθυνση που προηγουμένως είχε 22.

Αντίστοιχα στην Περιφερειακή Διεύθυνση ΕΟΠΥΥ Λάρισας 13 γιατροί θα εξυπηρετούν πλέον τους ασθενείς (ποσοστό 18,06%) από 72 που ήταν πριν. Τα πράγματα δεν είναι καλύτερα στην Περιφερειακή Διεύθυνση ΕΟΠΥΥ Δράμας όπου θα υπηρετούν πλέον 7 γιατροί αντί για 36 (ποσοστό 19,44%).

Παρ” όλ” αυτά για τον Αδωνι Γεωργιάδη όλα λύνονται διά μαγείας με την πρόσληψη περίπου 1.000 επικουρικών γιατρών, αλλά και με συμβάσεις με ιδιώτες γιατρούς.

Ισως ο νεαρότερος υπουργός Υγείας της χώρας ως καλός γνώστης της επικοινωνίας να γνωρίζει καλά ότι κάπου στο υποσυνείδητο των Ελλήνων, η κατάργηση των πάλαι ποτέ ιατρείων του ΙΚΑ να μην είναι και τόσο αρνητική εξέλιξη.

Εξάλλου επί σειρά ετών τα πολυϊατρεία δεν είχαν και την καλύτερη φήμη για τον τρόπο που εξυπηρετούσαν τους ασφαλισμένους, με εξαιρέσεις βέβαια.

Γιατροί σε… διπλό ταμπλό

Για δεκαετίες οι γιατροί που μετά το ΙΚΑ πέρασαν στον ΕΟΠΥΥ για να φθάσουν σήμερα στο ΠΕΔΥ, είχαν τη δυνατότητα να το παίζουν σε… διπλό ταμπλό διατηρώντας και τη δημόσια θέση αλλά και το ιδιωτικό τους ιατρείο, σε αντίθεση π.χ. με τους νοσοκομειακούς γιατρούς στους οποίους απαγορευόταν ρητώς το ιδιωτικό έργο. Παρότι βέβαια μεγάλος αριθμός και νοσοκομειακών γιατρών είχε ανοίξει παράνομα ιατρεία με τη σιωπηρή ανοχή της πολιτείας.

Και δεν ήταν μόνο αυτό. Ο Αδωνις Γεωργιάδης ως αλεξιπτωτιστής στον τομέα της Υγείας που όπως φαίνεται θα εξελιχθεί σε διάττοντα αστέρα με άγνωστη κατεύθυνση στο μέλλον, γνώριζε καλά πριν αναλάβει να υλοποιήσει την επιχείρηση «καθάρισε το ΙΚΑ», ότι οι ασφαλισμένοι δεν ήταν και πολύ ικανοποιημένοι από την όλη εξυπηρέτηση. Αλλωστε οι ουρές στα πολυϊατρεία με τις σκηνές των ταλαιπωρημένων ηλικιωμένων να περιμένουν στα σκαλοπάτια με το βιβλιάριο στα χέρια, δεν έχουν ακόμη σβηστεί από τη μνήμη.

Πολυϊατρεία σε διάλυση

Και ενώ στην περιφέρεια τα πολυϊατρεία αποτελούσαν αποκούμπι για τους ασθενείς, στην Αθήνα οι συνθήκες που επικρατούσαν σίγουρα δεν θύμιζαν χώρα της Ε.Ε.

Επειδή όμως ο κ. Γεωργιάδης υποσχέθηκε στους 10 εκατ. ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ καλύτερη περίθαλψη, σίγουρα κανείς ασθενής δεν περίμενε ότι τα πολυϊατρεία θα άνοιγαν άλλα μισοσκονισμένα από τα λουκέτα και χωρίς καν οργανωμένο το προσωπικό και άλλα με ελάχιστο προσωπικό.

Και θα χρειαστούν αρκετές μέρες για να λειτουργήσουν έστω υποτυπωδώς οι μονάδες υγείας καθώς προς στιγμήν χάνει η μάνα το… ΠΕΔΥ και το ΠΕΔΥ τη μάνα.

Μετά τη νέα αναμονή και ταλαιπωρία των ασφαλισμένων και στο «ξαναγεννημένο» σύστημα του υπουργού Υγείας, ο ιστορικός του μέλλοντος θα πρέπει οριστικά πια να αποφανθεί αν το «φαινόμενο Αδωνις» ήρθε για να μείνει ή να φύγει…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου