Τετάρτη 9 Ιουλίου 2014

ΠΕΦ: Πλήγμα για το ελληνικό φάρμακο η συνταγογράφηση βάσει δραστικής ουσίας

Φόβοι για ολιπωλιακές καταστάσεις

Αθήνα
Άδικη επίθεση δέχεται τα τελευταία χρόνια ο κλάδος της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, σύμφωνα με τον Θεόδωρο Τρύφων, αντιπρόεδρο του ομίλου ELPEN και αντιπρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ). Και προειδοποιεί ότι η συνταγογράφηση με δραστική οδηγεί σε κατανάλωση ακριβών φαρμάκων, ενώ οι προωθούμενες, από την Τρόικα, αλλαγές οδηγούν σε ολιγοπωλιακές καταστάσεις.

Όπως εξηγεί ο κ. Τρύφων, «οι προσπάθειες που καταβάλλονται τα τελευταία πέντε χρόνια για τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης (από τα 5,3 δισ. ευρώ το 2009 στα 2 δισ. ευρώ το 2014) βασίζονται κυρίως στην τιμολόγηση των φαρμάκων, με συνεχείς μειώσεις τιμών ειδικά των ελληνικών, παραβλέποντας το γεγονός ότι η αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης τα προηγούμενα χρόνια ήταν αποτέλεσμα της ανεξέλεγκτης κατανάλωσης ακριβών φαρμάκων».

Σύμφωνα με στοιχεία της ΠΕΦ, το 70% του φαρμακευτικού προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ δαπανάται σε 100 σκευάσματα, από τα οποία μόνο τρία παράγονται στην Ελλάδα. Την ίδια ώρα, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία έχει συμβολή 2,8 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ της χώρας συνεχίζοντας τις επενδύσεις της σε νέες παραγωγικές μονάδες, ανθρώπινο δυναμικό υψηλής εξειδίκευσης, έρευνα και εξαγωγές.

«Παρά το γεγονός ότι η έρευνα της McKinsey έχει αξιολογήσει την ελληνική φαρμακοβιομηχανία ως ‘αναδυόμενο αστέρα της ελληνικής οικονομίας’ ο κλάδος του φαρμάκου έχει υποστεί τεράστιες οικονομικές ζημιές από το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων που δόθηκαν στις φαρμακευτικές εταιρίες για την εξόφληση των χρεών των δημοσίων νοσοκομείων, της περιόδου 2006-2009», επισημαίνει ο κ. Τρύφων.


Ο αντιπρόεδρος της ΠΕΦ εξηγεί ότι εν καιρώ κρίσης οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες επέλεξαν την διατήρηση των θέσεων εργασίας και των παραγωγικών μονάδων τους επί ελληνικού εδάφους, ενώ οι πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μεταφέρουν τα κέρδη τους στο εξωτερικό εκμεταλλευόμενες «παραθυράκια» της νομοθεσίας.

Κατά την άποψη της ΠΕΦ, η εστίαση της συζήτησης στην συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης και στις τιμές των γενοσήμων φαρμάκων (βασική παραγωγική παράμετρος των ελληνικών εταιρειών) είναι λανθασμένη και αποπροσανατολίζει από το ουσιαστικό πρόβλημα.

«Προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ασφυκτικοί στόχοι της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, στοχεύθηκαν μονομερώς τα γενόσημα φάρμακα και επιβλήθηκαν μονομερείς μειώσεις τιμών. Επιπλέον, η συνταγογράφηση με βάση της δραστική ουσία έχει οδηγήσει στην αύξηση της κατανάλωσης πρωτοτύπων φαρμάκων σε βάρος των ελληνικών γενοσήμων. Την ίδια ώρα η εισαγωγή των γενοσήμων πραγματοποιήθηκε με βίαιο τρόπο ως μνημονιακή υποχρέωση και χωρίς να έχει προηγηθεί κατάλληλη ενημέρωση του έλληνα ασθενή από τους αρμόδιους φορείς», εξηγεί ο κ. Τρύφων.

Εξάλλου, σύμφωνα με την ΠΕΦ το γεγονός ότι τα εισαγόμενα φάρμακα λαμβάνουν ταχύτερα άδειες κυκλοφορίας από τον ΕΟΦ, σε σχέση με τα εγχωρίως παραγόμενα, δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού και ολιγοπωλιακών καταστάσεων.

Οι έλληνες φαρμακοβιομήχανοι ζητούν από την Πολιτεία την επίτευξη ισορροπίας ανάμεσα στην ανάγκη για συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης και την υποστήριξη ενός βιομηχανικού κλάδου που ενισχύει την οικονομία, μέσω των θέσεων εργασίας, της φορολογίας, των εξαγωγών και της τεχνογνωσίας. Και προτείνουν την αλλαγή της πολιτικής για το φάρμακο.

Προς την κατεύθυνση αυτή προτείνουν:
-την ισότιμη μεταχείριση όλων των παρόχων υγείας για την επίτευξη του ετήσιου στόχου της φαρμακευτικής δαπάνης
-την ενίσχυση των γενοσήμων φαρμάκων αλλά με επιλογή επώνυμου γενόσημου φαρμάκου από τον γιατρό
-την κατάργηση της συνταγογράφησης με δραστική ουσία και την υιοθέτηση της συνταγογράφησης με εμπορική ονομασία
-την εφαρμογή πολιτικών για την χρήση οικονομικότερων αλλά εξίσου αποτελεσματικών φαρμάκων
-την παροχή αναπτυξιακών κινήτρων στις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες
-την αναβάθμιση του ΕΟΦ

Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου