Παρασκευή 18 Ιουλίου 2014

Επιστολή ΙΣΠ στον Αναπλ. Υπουργό Υγείας με θέμα: Υπολογισμός ύψους αποζημίωσης εφημεριών Πανεπιστημιακών ιατρών

Προς 
τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας 
κ. Λεωνίδα Γρηγοράκο
Αριστοτέλους 17
104 33 ΑΘΗΝΑ

Αρ. Πρωτ.: 7532/18-7-2014

ΘΕΜΑ: Υπολογισμός ύψους αποζημίωσης εφημεριών Πανεπιστημιακών ιατρών

Αγαπητέ κ. Υπουργέ

Εκ μέρους του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών σας ευχόμαστε δύναμη και καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο που έχετε αναλάβει. Ευελπιστώντας σε αρμονική και αποτελεσματική συνεργασία σας επισημαίνουμε ένα χρόνιο πρόβλημα, στο οποίο θα θέλαμε να ενσκήψετε.

Όπως πιθανά γνωρίζετε υπάρχει εδώ και χρόνια μία «άδικη», τουλάχιστον, μεταχείριση των πανεπιστημιακών ιατρών σε σχέση με τους ιατρούς ΕΣΥ. Όπως γνωρίζετε σε διάφορες κλινικές εφημερεύουν ιατροί ΕΣΥ και πανεπιστημιακοί ιατροί. Και ενώ οι διατάξεις νόμου περί αποζημίωσης εφημεριών (επισυναπτόμενο έγγραφο) ορίζουν ότι οι αποζημιώσεις – και όχι ο αριθμός των εφημεριών- των ιατρών ΔΕΠ αντιστοιχούν σε αυτές των ιατρών ΕΣΥ (συγκεκριμένα του λέκτορα σε επιμελητή Β, του επίκουρου καθηγητή σε επιμελητή Α κλπ), τα νοσοκομεία αποζημιώνουν τις εφημερίες στηριζόμενα σε διάταξη νόμου του ΕΣΥ, που αναφέρει ότι οι εφημερίες αποζημιώνονται με βάση το βασικό μισθό, δημιουργώντας τελικά οικονομική ζημία στους δικαιούχους.

Επεξηγηματικά, επειδή ο βασικός μισθός π.χ. του επίκουρου καθηγητή, είναι κατά πολύ μικρότερος του επιμελητή Α, η αποζημίωση των εφημεριών του αντιστοιχεί τελικά σε επιμελητή Β ή ακόμα και ειδικευόμενου.

Θεωρούμε ότι πρόκειται για λάθος ερμηνεία του νόμου.

Ο νόμος του ΕΣΥ αναφέρει ότι η εφημερία αποζημιώνεται με βάση το βασικό μισθό του ιατρού (και προφανώς αναφέρεται σε ιατρό ΕΣΥ). Αυτό σε συνδυασμό με την επισυναπτόμενη διάταξη θα έπρεπε να οδηγεί σε αποζημίωση εφημεριών των ιατρών μελών ΔΕΠ κατά αντιστοιχία των ιατρών ΕΣΥ, με βάση το βασικό μισθό του αντίστοιχου ιατρού ΕΣΥ.

Επισημαίνεται ότι τουλάχιστον στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία, όπου συνεφημερεύουν ιατροί ΔΕΠ και ιατροί ΕΣΥ (και τα μέλη ΔΕΠ αποτελούν πολύ σημαντικό τμήμα του ιατρικού δυναμικού του νοσοκομείου) το πρόβλημα είναι σημαντικό (οικονομικό αλλά και ηθικό).

Αναμένοντας τις δικές σας ενέργειες.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Η Πρόεδρος             Ο Γραμματέας

Άννα Μαστοράκου Γεώργιος Σκρουμπής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου