Παρασκευή 22 Αυγούστου 2014

"Δε συμφωνήσαμε αυτά...". ΠΙΣ εναντίον Βορίδη για τις διαγνωστικές εξετάσεις


Healthview. Δεν ανταποκρίνονται οι υπουργικές αποφάσεις σχετικά με τις οδηγίες για τις διαγνωστικές εξετάσεις στο πλαίσιο συμφωνίας στο οποίο είχαν καταλήξει οι γιατροί και η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας παρουσία των δύο Ομοσπονδιών του χώρου των εργαστηριακών ΠΟΣΙΠΥ και ΠΟΣΚΕ στις 6/8/2014, αναφέρει σε επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας κο Βορίδη, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος. Η επιστολή κοινοποιείται και στον πρωθυπουργό, ενώ ενδεικτικά τα σημεία διαφωνίας των γιατρών που διαμορφώθηκαν αντίθετα από τα συμφωνηθέντα είναι τα εξής:

Δεν αναγράφεται η δυνατότητα των ιατρείων και Εργαστηρίων να αποδέχονται δυνητικά τη διενέργεια εξετάσεων, την 4η εβδομάδα εκάστου ημερολογιακού μήνα, εφόσον έχει ολοκληρωθεί το ατομικό μηνιαίο όριο (δυνητικό claw-back).

Οι συνταγογραφικές οδηγίες, οι οποίες επιβάλλονται, είναι τελείως διαφορετικές από τις κατευθυντήριες οδηγίες για τις διαγνωστικές εξετάσεις (guidelines), τις οποίες ο Π.Ι.Σ. έχει παραδώσει στο Υπουργείο και στον ΕΟΠΥΥ και έχουν εκπονηθεί από τις επαγγελματικές και επιστημονικές Ενώσεις των ιατρών, μέσα από διεθνή πρότυπα.

Η επιβολή «rebate» σε «τέτοια» επίπεδα , τόσο για τα Εργαστήρια, αλλά περισσότερο για τους κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς, τους θέτουν σε απαγορευτική λειτουργία.

Η μη αναπλήρωση του προϋπολογισμού των διαγνωστικών εξετάσεων - λόγω της μη λειτουργίας μέχρι σήμερα, αλλά και για όλο το 2014 όπως φαίνεται, των Εργαστηρίων του ΕΟΠΥΥ, σε συνδυασμό με την αναδρομική ισχύ από 1.1.2014 των αποφάσεών σας - δημιουργεί τεράστια προβλήματα βιωσιμότητας αφ’ ενός και περίθαλψης αφ’ ετέρου.

Η επιστολή του ΠΙΣ προς τον κο Βορίδη έχει ως εξής:

Κύριε Υπουργέ,

Οι δεσμεύσεις του προκατόχου σας κ. Άδωνι Γεωργιάδη, οι οποίες εδόθησαν στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, μέσα από τη συνεννόηση και με τον αξιότιμο κύριο Πρωθυπουργό, παρουσία των εκπροσώπων του Τύπου, θεωρούμε ότι αποτελούν ευθύνη για πολιτική συνέπεια απέναντι στο Ιατρικό Σώμα, που έχει αρκετά προσφέρει και συνεχίζει να προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο, μέσα από αντίξοες συνθήκες.

Αποδεχθήκατε και εσείς σε επανειλημμένες συναντήσεις μας, αλλά και την 6/8/2014 ότι οι δεσμεύσεις μάς συνοδεύουν και ως εκ τούτου αναμένουμε τουλάχιστον την υλοποίηση των δεσμεύσεων, την τήρηση των συμφωνιών, διορθώνοντας τα οποιαδήποτε λάθη έχουν γίνει στις υπουργικές αποφάσεις.

Πιστεύουμε ότι θα ανταποκριθείτε θετικά, διότι αυτό απαιτεί η εύρυθμη λειτουργία της περίθαλψης και η κατ’ ελάχιστον ικανοποίηση του Ιατρικού Σώματος, το οποίο ενώ προσφέρει τα μέγιστα, σήμερα έχει πληγεί ανεπανόρθωτα στη λειτουργία του λόγω των γενικότερων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα.

Οι συγκρούσεις, ιδιαίτερα στο χώρο της περίθαλψης, αυτή τη στιγμή δεν ωφελούν. Η αξιοπιστία και η συνέπεια είναι απαραίτητες για τη λειτουργία των θεσμών και η συνεργασία και ο διάλογος βοηθούν στην ενδυνάμωσή τους.

Η ευθύνη από εδώ και πέρα βαρύνει τις οποιεσδήποτε αποφάσεις.

7 σχόλια:

  1. Τα ερωτήματα είναι πολλά.
    1. Πότε θα μας ενημερώσουνε πόσο plafon έχει ο καθένας
    2. Από πότε ισχυει πχ ισχυει και για τον Αύγουστο?
    3. Τί γίνεται εάν συμπληρώσουμε το plafon? πχ εάν συμπληρώσω το plafon στις 15 του μήνα τί θα κάνουμε? Θα πληρώνει ο ασθενής με το κρατικό τιμολόγιο και με την απόδειξη θα ζητά τα λεφτά από τον ΕΟΠΥΥ ? (γιατί σίγουρα θα έχει το δικαίωμα αυτό) ή δεν δικαιούται τίποτα ? (το πιό πιθανό) -τότε εγώ μπορώ να μην χρησιμοποιώ το κρατικό τιμολόγιο? να έχω δικές μου τιμές?
    4. Γιατί θα έχουμε και rebate?
    5. Πώς θα ενημερώνομαι κάθε φορά που ανοίγει καινούργιο εργαστήριο στον νομό πιό είναι το νέο μου plafon?
    6. Εφόσον ο ΕΟΠΥΥ θα έχει πλήρη γνώση γιατί δεν θα πληρώνει στις 40 ημέρες? Το ΦΕΚ δεν αναφέρει πότε θα πληρώνει

    Φαντάζομαι οι συνάδελφοι θα έχουν και άλλες ερωτήσεις.Θα περιμένουμε να τελειώσουν τα μπάνια και μετά θα μάθουμε ?


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Με ολα αυτα που συμβαίνουν γιατί κανείς δεν μιλα για επισχεση; Τι συμβαίνει βρε παιδιά; Πολύ χοντρό δούλεμα πέφτει. Μας έχουν για τελείως ηλιθιους τελικό. ....
    Μικροβιολογος απο Θεσσαλονίκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΦΕΚ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΑ ΠΩΣ ΑΦΟΥ ΑΥΤΟ ΕΧΕΙ
    ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΙΣΧΥ ΑΠΟ 1/1/2014, ΕΜΕΙΣ ΕΔΩ ΚΑΙ 8 ΜΗΝΕΣ
    ΕΙΧΑΜΕ ΠΛΑΦΟΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΞΕΡΑΜΕ...ΝΩΡΙΣ ΜΑΣ ΤΟ ΕΙΠΑΝ
    ΕΧΟΥΜΕ ΑΛΛΟΥΣ 4 ΜΗΝΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΙΣΧΥΣΕΙ... ΓΙΑΤΙ ΜΕΤΑ ΤΡΕΧΑ
    ΓΥΡΕΥΕ ΤΙ ΘΑ ΣΚΑΡΦΙΣΤΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΤΡΕΝΑΡΟΥΝ ΤΗΝ ΟΥΤΩΣ Ή
    ΑΛΛΩΣ ΤΕΛΕΙΩΜΕΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ.ΝΑ ΤΣΟΥΛΑΕΙ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ
    ΕΚΛΟΓΕΣ ΡΙΧΝΟΝΤΑΣ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΥΣ ΚΑΝΕΝΑ ΞΕΡΟ-
    ΚΟΜΜΑΤΟ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΟΛΥΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΝΤΑΙ.
    ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΟΣ/ ΑΘΗΝΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Έχω μείνει έκπληκτος με :
    1.την ευρηματικότητα των κατά καιρούς αρμοδίων υπουργών υγείας στο να εφευρίσκουν τρόπους κλοπής του μόχθου μας (rebate, clawback, plafond).
    2.την απουσία αντίδρασης εκ μέρους των συνδικαλιστικών μας φορέων.
    3.την ανοχή μας απέναντι σε αμφότερους.
    Συνάδελφοι η πραγματικότητα είναι μία. Ο προυπολογισμός είναι κλειστός και εξαντλήθηκε στα τέλη Ιουνίου. Κάθε παραπεμπτικό που εκτελούμε είναι ακάλυπτη επιταγή. Δεν θα πληρωθεί. Τελεία και παύλα. Αν το παραμύθι για τη μη πληρωμή θα το βαφτίσουν rebate, clawback, plafond εμένα ποσώς με απασχολεί. Ας το πουν και Μπάμπη.
    Οι συνδικαλιστές μας δεν αντιδρούν γιατί είναι ελεγχόμενοι, με την εξαίρεση ελαχίστων. Πως είναι ελεγχόμενοι σκεφτείτε το μόνοι σας. Με ατελείωτες διαπραγματεύσεις κλωτσάνε το τενεκεδάκι παρακάτω. Σε λίγο θα γίνουν εθνικές εκλογές και θα βρουν νέο θέμα συζήτησης με τους επόμενους. Τα ιατρεία μας θα υπάρχουν; Φοβούμαι πως όχι. Από τη στιγμή που ο προυπολογισμός του ΕΟΠΥΥ κατανεμήθηκε ανά νομό (και αυτό είναι σωστό, ειδάλλως θα τον είχαν υφαρπάξει τα λαμόγια των αλυσίδων) ένας ένας νομός αποχωρεί από τον ΕΟΠΥΥ και παραπέμπει τους ασφαλισμένους στο φορέα με την απόδειξή του για τα περαιτέρω. Συνενοηθείτε μεταξύ σας γιατί κανείς δεν θα κλάψει για τα ιατρεία σας όταν θα κλείνουν, μόνο εσείς και οι οικογένειές σας. Είναι πια αγώνας επιβίωσης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δύο σχόλια:
    1. στην υπουργική απόφαση - γονατογράφημα προβλέπεται αναδρομική εφαρμογή του plafond και ο υπογράφων υπουργός είναι νομικός! i rest my case. Η χώρα που γέννησε τη Δημοκρατία αποφάσισε να την εγκαταλείψει.
    2. δεν υπάρχει καμμία πρόβλεψη για τους νέους συναδέλφους που άνοιξαν το ιατρείο τους 2-3-4 χρόνια και έχουν ελάχιστους τζίρους. Προφανώς στα πλαίσια της συναδελφικής αλληλεγγύης πρέπει να τα κλείσουν. Αντίθετα οι μιζαδόροι με τους μεγάλους τζίρους δικαιώνονται . Τελικά η χώρα αυτή δε σώζεται με τίποτα. Από σεβασμό και μόνο στον Κολοκοτρώνη ας βγάλουμε το σταυρό από τη σημαία μας και ας βάλουμε μία μπανάνα. Δεν μας αξίζει κάτι άλλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Νομίζετε ότι τα μεγάλα διαγνωστικά έχουν μείνει με δεμένα χέρια και ότι με το plafon είναι χαμένοι?? ας γελάσουμε όλοι μαζί.!! Ξεχάσατε την επιτροπή διαπραγμάτευσης ?? την αξιολόγηση ?? Άραγε και το plafon τώρα του καθενός θα είναι γνωστό στους υπόλοιπους?? Το επόμενο βήμα θα ειναι αναπροσαρμογή του plafon του καθενός με κριτήρια αξιολόγησης ??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΑΛΗΘΕΥΕΙ ΟΤΙ Ο ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΡΑΨΕΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΕ ΑΣΘΕΝΗ ΜΕ ΚΟΛΠΙΚΗ ΜΑΡΜΑΡΥΓΗ ΓΙΑ ΘΥΡΕΟΕΙΔΗ.ΣΕ ΑΣΘΕΝΗ ΠΟΥ ΧΡΗΖΕΙ ΕΛΕΓΧΟ ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΟΠΑΘΗ ΥΠΕΡΤΑΣΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΓΙΑ ΡΕΝΙΝΗ ΚΑΙ ΑΛΔΟΣΤΕΡΟΝΗ.ΣΕ ΑΣΘΕΝΗ ΠΟΥ ΧΡΗΖΕΙ TRIPLEX ΝΕΦΡΙΚΩΝ ΑΡΤΗΡΙΩΝ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟ ΓΡΑΨΕΙ ΑΝ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ TRIPLEX ΚΑΡΔΙΑΣ ΜΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΡΑΨΕΙ 2 ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΕ ΚΩΔΙΚΟ 50.ΣΕ ΑΣΘΕΝΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΥΠΕΡΤΑΣΗ ΧΩΡΙΣ ΗΚΓ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΡΑΨΕΙ TRIPLEX ΚΑΡΔΙΑΣ.ΟΤΙ ΤΟ TRIPLEX ΑΟΡΤΗΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΥΝΗΘΩΣ ΣΕ ΣΟΒΑΡΗ ΥΠΕΡΤΑΣΙΚΗ ΝΟΣΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΕ ΣΟΒΑΡΗ ΥΠΕΡΤΑΣΙΚΗ ΝΟΣΟ ΟΠΩΣ ΓΡΑΦΕΙ Ο ΕΟΠΥΥ.ΑΛΗΘΕΥΕΙ ΟΤΙ ΘΑ ΕΦΗΜΕΡΕΥΕΙ ΤΟ ΜΑΝΤΕΙΟ ΤΩΝ ΔΕΛΦΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΒΑΖΕΙ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΜΙΑ ΚΑΙ Ο ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ ΘΑ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΕΤΑΙ ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΣΚΗΣΕΙ ΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΟΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή