Πέμπτη 21 Αυγούστου 2014

Επιστολή Ένωσης Καρδιολόγων προς Υπ. Υγείας

ΕΝΩΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ
ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (Ε.Ε.Κ.Ε.)
Χαρ.Τρικούπη 12 & Καρνεάδου 1 Ηλιούπολη
Τηλ.: 210-9924980-9959181
Fax: 210-9916854
email: enosielke1@gmail.com

​ ​ΑΘΗΝΑ 21/08/2014

Προς Υπουργό Υγείας κον Βορίδη Μαυρουδή


ΘΕΜΑ: Ζητάμε την άμεση τροποποίηση των Υπουργικών αποφάσεων που καταστρέφουν τους καρδιολόγους


Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Με τις Υπ’ αριθμόν Υ9/οικ.70521/2014 (ΦΕΚ Β΄2243/18-08-2014) και Υ9/οικ.70522/2014(ΦΕΚ Β΄2247/18-08-2014) Υπουργικές αποφάσεις καθορίστηκαν τα ατομικά όρια εκτέλεσης διαγνωστικών εξετάσεων ανά πάροχο και νομό και η διαδικασία επιστροφής (rebate) αντίστοιχα για εργαστηριακούς, κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς και Πολυϊατρεία. Η ένωση μας μετά από μελέτη της απόφασης, θα ήθελε να επισημάνει τα κάτωθι:

α) Ορίζεται εξοντωτικό rebate για τους κλινικοεργαστηριακούς για πρώτη φορά, το οποίο φτάνει το 60% για εισοδήματα άνω των 5000 ευρώ, δυσανάλογο με το αντίστοιχο των Εργαστηρίων-Πολύϊατρείων.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι για κύκλο εργασιών από 1000-1500 ευρώ το rebate είναι 30% όταν το αντίστοιχο των Εργαστηρίων-Πολυϊατρείων είναι 10%, ενώ για άνω των 5000 ευρώ είναι 60%, ενώ αντίστοιχα των Εργαστηρίων-Πολυϊατρείων είναι 15% και αυτό και για πράξεις που δεν υπάγονται στην αυτοπαραπομπή, δεδομένου ότι πολλοί κλινικοεργαστηριακοί που έχουν σύμβαση για ιατρικές πράξεις εκτελούν και πράξεις που παραπέμπουν άλλοι συνάδελφοι.

β) Λόγω αυτοπαραπομπής αποζημιώνονται οι ιατροί με ποσό ίσο του 60% της ασφαλιστικής τιμής που ορίζει ο ΕΟΠΥΥ και μάλιστα από το πρώτο ευρώ, όταν μέχρι πρόσφατα ίσχυε το 70% πάνω από 1500 ευρώ. Ουσιαστικά είναι ένα πρώτο rebate 40% που αθροιστικά με αυτό που αναφέρεται στην προηγούμενη παράγραφο, φτάνει τα εξοντωτικά όρια του 70-80% προ φόρων και κρατήσεων.

γ) Ενδεικτικά μετά τα ανωτέρω αναφερόμενα, προ της εφαρμογής του clawback ένας ιατρός για triplex καρδιας θα αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ με 14,79 ευρώ και μαζί με την συμμετοχή του ασθενή σύνολο 25,29 ευρώ ,για ένα test κοπώσεως συνολικά 11,36 ευρώ και για Holter ρυθμού 5,02 ευρώ, όταν για την εκτέλεση αυτών των πράξεων χρειάζεται να απασχοληθεί ένας ιατρός και τουλάχιστον ένας βοηθός 2-2,5 ώρες. Εάν σε όλα αυτά συνυπολογιστεί και το clawback που για το 2014 θα είναι σίγουρα στο 50% (ευσεβείς πόθοι για το 2015 είναι να είναι μικρότερο),είναι αντιληπτό ότι για εξετάσεις υψίστης σημασίας ο ιατρός πρέπει να πληρώνει τελικά τον ασθενή να τις κάνει από το να πληρώνεται, αφού θα πρέπει από αυτές να βγάλει και τα λειτουργικά του έξοδα και τον φόρο και κρατήσεις που παρακρατούνται ύψους 23%.
Προτείνεται λοιπόν η επαναφορά του αρχικού rebate στο 30% και άνω των 1500 ευρώ όπως ήταν (δηλαδή αποζημίωση στο 70% της ασφαλιστικής τιμής του ΕΟΠΥΥ) και κατάργηση του περαιτέρω δεύτερου rebate. Για όσες εξετάσεις εκτελεί ένα καρδιολογικό εργαστήριο, είτε ως φυσικό πρόσωπο είτε με οποιαδήποτε νομική μορφή, και που δεν τις έχουν αποστείλει εργαζόμενοι ιατροί σε αυτό ή με μετοχική σχέση, να ισχύει ότι και για τα λοιπά εργαστήρια και πολυϊατρεία, δηλαδή το κλιμακωτό rebate από 5-25%, αφού στην περίπτωση αυτή λειτουργούν αμιγώς ως εργαστήριο. Αντίθετη αντιμετώπιση και διάκριση θα σημαίνει διωγμό σε βαθμό εμπάθειας εν γένει των κλινικοεργαστηριακών ιατρών ή θα ωφελεί τα μεγάλα πολυϊατρεία.

δ) Δεν υπάρχει πουθενά αναφορά για δυνητικό clawback για την εκτέλεση διαγνωστικών εξετάσεων μετά την λήξη του ατομικού ορίου ανά πάροχο, πράγμα που είχε συμφωνηθεί με τον πρώην Υπουργό Υγείας και ανακοινωθεί δια του τύπου.

ε) Τέλος θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι οι κατευθυντήριες οδηγίες που ανακοινώθηκαν, αφορούν ελάχιστες εξετάσεις και ουδεμία σχέση έχουν με αυτές που παρέδωσαν οι ενώσεις της Ομοσπονδίας μας στην πρώην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας δια μέσου του ΠΙΣ και αφορούσαν παθήσεις και τον τρόπο παραπομπής για διαγνωστικές εξετάσεις.Πολλές δε από αυτές που έχει ανακοινώσει του Υπουργείο ανάγονται σε οδηγίες της δεκαετίας του 1990 και είναι παρωχημένες.
Παρακαλούμε, για την διόρθωση των αδικιών που έχουν γίνει με τις Υπουργικές αποφάσεις και σας ενημερώνουμε, ότι με την εφαρμογή αυτών το μόνο που θα γίνει θα είναι η αθρόα παραίτηση των συμβεβλημένων ιατρών από τον ΕΟΠΥΥ προς όφελος των μεγάλων συμφερόντων και ζημία και για τον ΕΟΠΥΥ αφού το rebate που έχει οριστεί για τα πολυϊατρεία είναι πολύ μικρότερο αυτού των κλινικοεργαστηριακών.

Μετά τιμής

Ο Πρόεδρος. Ο Γεν. Γραμματέας

Φ.Ν. Πατσουράκος Δημόπουλος Βασίλειος

6 σχόλια:

  1. Δουλέψτε τζάμπα ,δουλέψτε σαν ζητιάνοι απο τον ΕΟΠΥΥ καί αναγκάστε τον ασφαλισμένο να σας δώσει καλά πεντάευρω παραπάνω για να τη βγάλετε. Ξευφτιλιστείτε κι άλλο με συμβάσεις Κίνας.
    Μη παραπονιέστε ! Η ευθύνη είναι αποκλειστικά δικιά σας. Κανένας δεν σας πίεσε να συμβληθείτε με τον μπαταχτσή ΕΟΠΥΥ ξευτιλίζωντας τα πτυχεία σας.
    Καρδιολόγος- ανένταχτος και αξιοπρεπής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η αξιοπρέπεια οποιουδήποτε επιστήμονα αγαπητέ, επιβάλλει ορθογραφικό έλεγχο πριν τη δημόσια ανάρτηση του "πονήματος-μαργαριταριού".
      Από εκεί και πέρα όποιος θέλει να ξεφτιλιστεί θα βρει τρόπους.
      Πολλοί που έχουν βγάλει κυριολεκτικά εκατομμύρια από τις συμβάσεις στην 20ετία που πέρασε, αντέχουν να λειτουργούν με μικρότερη κέρδη, δεν μπαίνουν και από μέσα ...
      Δηλαδή αυτοί οι γιατροί που εκτελούν triplex στα μεγάλα κέντρα το κάνουν για περισσότερα;
      Και με 30 € σύνολο είτε επίσκεψη-συμμετοχή-αποζημίωση ΕΟΠΥΥ, είτε ιδιωτικά μετά την υπέρβαση του πλαφόν, με 20 επισκέψεις την ημέρα είναι 12,000 το μήνα.
      Αρκεί να δουλεύεις με πολύ καλά ιστορικά και ξεφτέρι βοηθό.
      Το ντέφι των κρατικών τιμολογίων το χτυπάει το Κράτος και δυστυχώς για εμάς κάποιους τους συμφέρει ακόμη και με αυτές τις τιμές.
      Δεν πρέπει να τους αφήσουμε του χρόνου μόνους τους με αποτέλεσμα να μην υποστούν κανένα claw back αφού οι υπόλοιποι δε θα διεκδικούμε τίποτα από τον ΕΟΠΥΥ..
      Εγώ θα μείνω, πρωτίστως γιατί πολλοί από τους 18,000 ασθενείς μου δεν έχουν πλέον τη δυνατότητα να με πληρώνουν και το Κράτος μου πρακτικά μου απαγορεύει τη συστηματικά δωρεάν παροχή υπηρεσιών.
      Αίσθημα ευθύνης απέναντι σε αυτούς που ορκίστηκα να υπηρετώ και που μου εξασφάλισαν την οικονομική άνεση να τους το ανταποδώσω σήμερα, ονομάζεται αυτό.
      Όσο για την ξεφτίλα των πτυχίων μας, είτε με μηδέν είτε με 500 ευρώ επίσκεψη το δικό μου πάντα θα γράφει .." ΜΕΤΑ ΔΕ ΑΚΡΙΒΗ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΑΞΙΩΘΕΝΤΑ ΤΟΥ ΒΑΘΜΟΥ ΑΡΙΣΤΑ ΑΠΟΦΑΣΕΙ ΟΜΟΘΥΜΩ"..


      Διαγραφή
  2. Βρε συνάδελφοι, τι άλλο χρειαζόμαστε για να σταματήσουμε να κάνουμε πράξεις μέσω του ΕΟΠΥΥ? Σε λίγο θα τους παρακαλάμε να τις κάνουμε δωρεάν....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δηλ οταν παραπεμπουν αλλοι το rebate να ειναι μικροτερο -να βγαινει και η μιζα?- ενω οταν ενας καρδιολογος εργαζεται τιμια με την προσωπικη του πελατεια να του ερχεται στο κεφαλι ενα 60%. Συγχαρητηρια συνδικαλιστη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συνάδελφε τα μαργαριτάρια οφείλονται πράγματι στην αβλεψία μου ( πτυχείο ή πτυχίο) αλλά δυστυχώς υπάρχει η αυτόματη διόρθωση !
    Το δικό μου πτυχίο γράφει ΛΙΑΝ ΚΑΛΩΣ , απο το Καποδιστριακό της Αθήνας, βέβαια δεν είναι με άριστα , όπως το δικό σου. Όμως , σχετικά με το θέμα μας, πολλοί που έρχονται στο ιατρείο μου ( συμμετέχω σε δίκτυο κοινωνικής δωρεάν παροχής υπηρεσιών καρδιολόγου στο δήμο μου) μου αναφέρουν πως γιατροί του ΕΟΠΥΥ τους ζητούν 10€ ( μαύρα), εντός του ορίου των 200 επισκέψεων τους. Το να γίνονται δε σε όλους triplex για να συμπληρωθεί η αμοιβή , είναι λοιπόν καί ηθικό και επιστημονικά έντιμο. Συνέχισε λοιπόν μιας και το πελατολόγιο σου των 18.000 ! σού επιτρέπει μετά τους 200 / μήνα του ΕΟΠΥΥ να κερδίζεις συνολικά 12.000€ το μήνα. ΘΕΟΣ.
    Μόνο που το ποσό αυτό μου θυμίζει ´´ ψεκάστε σκουπίστε τελειώσατε , με ένα ξεφτέρι βοηθό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι χαρακτηρισμοί του ζητιάνου, του ξεφτιλισμένου, του εκβιαστή καθώς και η κριτική στην δευτερολογία κάποιου που δεν γνωρίζετε ως "ψεκάστε-σκουπίστε-τελειώσατε" δεν συνάδουν με την αξιοπρέπεια που επικαλείστε.

      Δε θα έπρεπε να υπάρχει κανένα προσωπικό ζήτημα αντιπαράθεσης και εγώ κακώς επικαλέσθηκα προσωπικά στοιχεία.

      Η άποψη σας του να μη συμβληθεί κάποιος είναι απολύτως κατανοητή και δικαιολογημένη.
      Απλώς εγώ θεωρώ ότι ακριβώς αυτό επιδιώκουν και ή αποδεχόμαστε ότι μόνον οι τρεις -τέσσερις μεγάλες εταιρείες θα έχουν συμβάσεις ή κάνουμε υπομονή ελπίζοντας ότι οι όροι θα είναι περίπου ίδιοι για όλους καθώς οι μεγάλοι όμιλοι θα καταστούν ζημιογόνοι με τη διακοπή της τραπεζικής δανειοδότησης.





      Διαγραφή