Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015

Παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες διευρύνεται η υποστελέχωση των Μονάδων Υγείας



του Κόνιαρη Χρήστου *
ygeionomikoi.gr

Η συνάντηση των Σωματείων με τον αναπλ. Υπουργό Υγείας κ. Πολάκη με αίτημα την παραμονή των ήδη υπηρετούντων επικουρικών στα Νοσοκομεία επεκτάθηκε όπως είναι προφανές και στο γενικότερο ζήτημα της στελέχωσης των Νοσοκομείων.


Οι αναφορές στη συνάντηση του κ. Πολάκη με τα Σωματεία και την ΠΟΕΔΗΝ ήταν πλήρως αποκαλυπτική για την τακτική που θα ακολουθήσει η Κυβέρνηση στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Τα συμπεράσματα θα μπορούσαν να συνοψιστούν στα ακόλουθα:

1. Η εξαγγελία του πρωθυπουργού τον Απρίλη του 2015 για πρόσληψη 4500 μόνιμων εργαζομένων στην Υγεία δεν πρόκειται να υλοποιηθεί.

2. Οι 900 θέσεις μόνιμου προσωπικού που προκηρύχθηκαν το 2015 θα φτάσουν στα Νοσοκομεία στην καλύτερη περίπτωση το 2ο εξάμηνο του 2016 αφού σύμφωνα με την κ. Πολάκη οι οριτικοί πίνακες επιδιώκεται να εκδοθούν τον 2ο μήνα του 2016.

3. Η μοναδική προκήρυξη θέσεων στην Υγεία για το 2016 είναι οι 2400 θέσεις που έχουν εξαγγελθεί και σύμφωνα με τις αναφορές του Αν. υπουργού αυτή θα βγει στον «αέρα» τον Μάρτη του 2016. Αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα ότι στην καλύτερη περίπτωση οι εργαζόμενοι αυτοί θα φτάσουν στα Νοσοκομεία είτε στα τέλη του 2016 ή στις αρχές του 2017.

4. Με μπαλώματα όπως η παράταση της θητείας των ήδη υπηρετούντων επικουρικών και συμβασιούχων του ΚΕΛΠΝΟ αλλά και την διεύρυνση του αριθμού των επικουρικών κατά 1000 περίπου επιχειρείται να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα.

Την ίδια ώρα τα Νοσοκομεία και οι μονάδες υγείας βρίσκονται μπροστά στον κίνδυνο της πλήρους λειτουργικής κατάρρευσης αφού αιμορραγούν λόγω συνταξιοδοτήσεων από προσωπικό αλλά και εξαιτίας της υποχρημαοδότησης. Επισημαίνουμε απλώς ότι μόνο τους πρώτους 8 μήνες του 2016 έχουν αποχωρήσει σύμφωνα με τα στοιχεία της απογραφής πάνω από 1500 εργαζόμενοι και μέχρι το τέλος του χρόνου θα αποχωρήσουν γύρω στους 3000 εργαζόμενους. Αντίστοιχοι ρυθμοί αποχωρήσεων προβλέπονται και το 2016 με αποτέλεσμα τα κενά στη στελέχωση να μεγαλώνουν και να ξεπερνούν με βάση ακόμα και τους μνημονιακούς οργανισμούς τις 30000 εργαζόμενους. Εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι σε αυτά δεν συνυπολογίζονται οι θέσεις που απαιτούνται για να αντικατασταθεί η γαλέρα των εργολαβιών με μόνιμο προσωπικό.

Ιδιαίτερη σημασία έχει ότι η πληρωμή των ήδη υπηρετούντων επικουρικών (1000) μαζί με τις επιπλέον 1000 θέσεις που εξαγγέλλονται πρέπει να πληρώνονται από τους προϋπολογισμούς των Νοσοκομείων την ίδια ώρα που η χρηματοδότηση το 2016 πέφτει στα 1,024 δις ευρώ από τα 1,488 δις ευρώ που ήταν το 2015 μετά και την έκτακτη αύξηση κατά 150 εκατ ευρώ που δόθηκε σε πιστώσεις για να ξεπεραστεί έστω και προσωρινά το πρόβλημα των κόκκινων κωδικών.

Παρ’ όλα αυτά η Κυβέρνηση εξαγγέλει νομοσχέδια για την κάλυψη των ανασφαλίστων χωρίς βεβαίως να μας λέει ποιες δομές θα εξυπηρετήσουν τα 3 εκατ. των συμπολιτών μας που έχουν αυτονόητα την ανάγκη αυτών των υπηρεσιών υγείας. Μιλάμε δηλαδή για μια επικοινωνιακή καταιγίδα, στο ζήτημα των προσλήψεων αλλά και στο θέμα της κάλυψης των ανασφαλίστων για να κουκουλωθούν οι συνέπειες των Νεοφιλελευθερων και μνημονιακών μέτρων που με απόλυτη συνέπεια υλοποιεί η Κυβέρνηση.

Μετά από όλα αυτά είναι φανερό ότι το λειτουργικό χάος που σήμερα επικρατεί θα πάρει τέτοια έκταση που θα οδηγήσει σε νέα κλεισίματα τμημάτων υπηρεσιών και κλινικών σε όλα τα Νοσοκομεία. Αν μάλιστα αυτό συνδυαστεί με την υποχρηματοδότηση η κατάσταση πλέον για τα Δημόσια Νοσοκομεία είναι τραγική με ανυπολόγιστες συνέπειες για τις παροχές υγείας στην ήδη φτωχοποιημένη ελληνική κοινωνία.

Η πάλη των εργαζομένων και του λαού για να παραμείνουν ανοικτά τα Νοσοκομεία και οι μονάδες υγείας, για πλήρη στελέχωση και χρηματοδότηση τους με στόχο την πλήρη κάλυψη όλου του πληθυσμού σε υπηρεσίες υγείας που θα παρέχονται δωρεάν πρέπει να ενταθεί και να ενταχθεί στην γενικότερη πάλη του λαού για την ανατροπή των μνημονιακών μέτρων και πολιτικών. 

* Ο Κόνιαρης Χρήστος είναι μέλος της Γραμματείας του ΜΕΤΑ Υγειονομικών και πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου