Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2016

Κόβουν τη συνταγογράφηση από Γενικούς Γιατρούς και παθολόγους! Από ποιες ασθένειες αποκλείονται

Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 
- Health Report.gr

Σάλο έχει προκαλέσει στους κόλπους των Γενικών Γιατρών και των Παθολόγων η απόφαση του υπουργείου υγείας να τους αποκλείσει από τη συνταγογράφηση φαρμάκων για άσθμα και ΧΑΠ.

Μπροστά σε μία δυσάρεστη έκπληξη βρέθηκαν σήμερα εκατοντάδες γενικοί γιατροί αλλά και Παθολόγοι ανά τη χώρα, όταν διαπίστωσαν ότι με τη νέα θετική λίστα φαρμάκων, τη λίστα δηλαδή με τα φάρμακα που αποζημιώνονται από την κοινωνική ασφάλιση, υπάρχει και η οδηγία που τους απαγορεύει να συνταγογραφούν σκευάσματα που σχετίζονται με το άσθμα και τη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ).

Συγκεκριμένα με ειδική σημείωση που υπάρχει στη θετική λίστα φαρμάκων, η οποία αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή σε λίγες ημέρες, οι συνδυασμοί φαρμάκων όπως κορτιζόνη με βρογχοδιασταλτικά, μπορούν να χορηγούνται μόνο από πνευμονολόγους.

Πρόκειται για φάρμακα που κυκλοφορούν χρόνια στη χώρα μας -τόσο παλαιά όσο και νέα-και αφορούν πολλές φαρμακευτικές εταιρείες και θεραπείες και σχετίζονται με χιλιάδες ασθενείς που πάσχουν από άσθμα και Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια(ΧΑΠ).

Δείτε παρακάτω τη σημείωση στη θετική λίστα φαρμάκων του ΕΟΦ


Η Ελληνική Ένωση Γενικής Ιατρικής είναι στα κάγκελα και σκοπεύει να αντιδράσει άμεσα προσφεύγοντας ακόμη και σε Ευρωπαϊκά όργανα, δεδομένου – όπως υποστηρίζουν τα μέλη της- ότι σε ολόκληρη την Ευρώπη νοσήματα όπως το άσθμα και η ΧΑΠ αντιμετωπίζονται στις πρωτοβάθμιες μονάδες ειδικά όταν εμφανίζονται αιφνιδίως τα συμπτώματα.

Ο Γεν. Γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Γενικής Ιατρικής Ευάγγελος Φραγκούλης λέει μάλιστα στο HealthReport.gr ότι ο αποκλεισμός αυτός συμβαίνει τη στιγμή που στη χώρα μας υπάρχει, ειδικά στην Περιφέρεια, έλλειψηπνευμονολόγων με συνέπεια οι ασθενείς να μην έχουν πλέον πρόσβαση στα φάρμακά τους.

Αναφέρουν ακόμη ότι ο αποκλεισμός τους από τη συνταγογράφηση γίνεται σε μία περίοδο με έξαρση της γρίπης και έντονα αναπνευστικά προβλήματα των πασχόντων.

Να σημειωθεί πάντως ότι εδώ και καιρό πνευμονολόγοι είχαν ταχθεί υπέρ της απαγόρευσης της συνταγογράφησης των συγκεκριμένων φαρμάκων από άλλες ειδικότητες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου