Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016

Στη δημοσιότητα οι διορισμοί και οι μισθοί σε ΕΣΑΝ-ΗΔΙΚΑ! Τι έρχεται στη Βουλή

Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 
- Health Report.gr

Στο φως της δημοσιότητας αναμένεται να έρθουν όλα τα στοιχεία για το πώς διορίστηκαν οι πρόεδροι αλλά και οι διευθύνοντες σύμβουλοι σε μεγάλους οργανισμούς του δημοσίου.

Τα επίσημα στοιχεία για τους μισθούς αλλά και τον τρόπο που διορίστηκαν διάφορα στελέχη σε μεγάλους οργανισμούς του δημοσίου, αναμένεται να έρθουν τις επόμενες ημέρες στη Βουλή.

Μεταξύ αυτών είναι και οργανισμοί που ανήκουν στο υπουργείο Υγείας όπως η Εταιρεία Συστήματος Αμοιβών Νοσοκομείων (ΕΣΑΝ), η ΗΔΙΚΑ, η εταιρεία που διαχειρίζεται εκτός των άλλων την ηλεκτρονική συνταγογράφηση αλλά και ηΑΕΜΥ, η εταιρεία που δημιουργήθηκε για τη λειτουργία και αξιοποίηση των υποδομών της Πολυκλινικής του Ολυμπιακού Χωριού, του Κέντρου Υγείας Αποκατάστασης και Αποθεραπείας Κερατέας – Κ. Πρίφτης και του Γενικού Νοσοκομείου Θήρας.

Στο στόχαστρο του ελέγχου της βουλής θα μπουν συνολικά 39 φορείς και οργανισμοί του δημοσίου έπειτα από σχετική ερώτηση του Βουλευτή της ΝΔ Ανδρέα Κατσανιώτη.

Ο κ.Κατσανιώτης με ερώτησή του προς τον υπουργό Οικονομικών ζητά όλα τα στοιχεία για τους διορισμούς και τους μισθούς των προέδρων των οργανισμών αυτών αλλά και των μελών των ΔΣ. Αφορμή για την ερώτηση ήταν οι συνεχείς διορισμοί από την κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα συγγενικών προσώπων καθώς όπως τονίζει στην ερώτησή του ο κ.Κατσανιώτης: «Οι ρουσφετολογικοί διορισμοί φίλων και συγγενών που σημειώνονται το τελευταίο διάστημα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, εγείρουν αμφιβολίες σχετικά με τη διαφάνεια και την αξιοκρατία και στους διορισμούς των προέδρων και των μελών Διοικητικών Συμβουλίων κρατικών φορέων».

Λίγες ημέρες μετά την ερώτηση του βουλευτή, το υπουργείο Οικονομικών μέσω της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας (Μονάδα Αποκρατικοποιήσεων και διαχείρισης κινητών αξιών) ζητά με επείγον εσωτερικό έγγραφό του από τους39 φορείς να αποστείλουν άμεσα όλα τα στοιχεία που αφορούν στους μισθούς των προέδρων αλλά και των μελών του ΔΣ, καθώς και το συνολικό αριθμό τους μαζί με τα βιογραφικά τους.

Δείτε παρακάτω το επείγον έγγραφο που απεστάλη σε όλους τους υπό εξέταση φορείς μετά την ερώτηση στη Βουλή.


Να σημειωθεί πάντως ότι η ΕΣΑΝ, η Εταιρεία Συστήματος Αμοιβών Νοσοκομείωνπου συστάθηκε για να κοστολογήσει τις ιατρικές πράξεις στα νοσοκομεία αλλάουσιαστικά να διαχειρίζεται τα οικονομικά τους, δημιουργήθηκε επί ΝΔ ενώ τότε είχαν διοριστεί και ο πρόεδρος και τα μέλη του ΔΣ.

Πρόκειται για μια εταιρεία που προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ υποστήριζε ότι θα έκλεινε.Ωστόσο έναν χρόνο μετά η ΕΣΑΝ όχι μόνο δεν έκλεισε αλλά φέρεται ναδραστηριοποιείται. Όσο για τα στελέχη της πληρώνονται κανονικά. Δείτε ΕΔΩ τους μισθούς των μελών της ΕΣΑΝ: «Σε λειτουργία ακόμη η εταιρεία ΕΣΑΝ για τα νοσοκομεία! Δείτε τους υπέρογκους μισθούς χωρίς…αντικείμενο»

Με βάση μάλιστα το μνημόνιο, η ΕΣΑΝ μέσα στο 2016 θα πρέπει να έχει στήσει ένα πιλοτικό δίκτυο νοσοκομείων, στα οποία θα ξεκινήσει η λεπτομερής καταγραφή όλων των δεδομένων, ώστε να μπορεί να κριθεί η αποδοτικότητά τους.

Ο φόβος των εργαζομένων εστιάζεται στο γεγονός ότι η ΕΣΑΝ θα μπορεί εκτός των άλλων να εισηγηθεί σε ποια νοσοκομεία ή κλινικές πρέπει να μπει λουκέτο.

Όμως το ζήτημα είναι ότι το 2017 το δίκτυο ελέγχου νοσοκομείων της ΕΣΑΝ, από πιλοτικό θα πρέπει να γίνει… κανονικό και να επεκταθεί σε όλα τα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας.

Προς ώρας πάντως η κυβέρνηση δε φαίνεται να καταργεί την ΕΣΑΝ αφού όπως φαίνεται αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση και η κατάργησή της θα ήθελε το πράσινο φως της τρόικας.

1 σχόλιο:

  1. Η ΕΣΑΝ δεν θα ήταν ο πρώτος οργανισμός που θα καταργούσε το Υπουργείο Υγείας με την νέα κυβέρνηση?! Τόσα πολιτικά ψεύδη στα 50 μου χρόνια δεν έχω ξανακούσει! Και η ΕΣΑΝ εννοείται είναι ένα από τα απειροελάχιστα ψεύδη τους. Ας μας πουν ένα - μόνο ένα - από αυτά που είπαν πως θα κάνουν και έκαναν. Και φυσικά ήδη πέρασε 1+ χρόνος. Ουκ ολίγος

    ΑπάντησηΔιαγραφή