Τον προβληματισμό τους για μια σειρά παρεμβάσεις που υλοποιούνται στο πλαίσιο εκσυγχρονισμού του ΕΟΠΥΥ, εκφράζουν οι συμβεβλημένοι γιατροί, παρά την επί της αρχής συμφωνία τους με αυτή την προσπάθεια.
Ο κλάδος εκτιμά πως οι διαδικασίες εκσυγχρονισμού του Οργανισμού θα πρέπει να πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:
1) μείωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών,
2) ελαχιστοποίηση της ταλαιπωρίας του ιατρικού κόσμου και
3) επίσπευση της πληρωμής των δεδουλευμένων ληξιπρόθεσμων οφειλών που χρονολογούνται από το 2012.
«Αντ’ αυτού, είμαστε υποχρεωμένοι να αναδείξουμε και να διαμαρτυρηθούμε για τα έντονα προβλήματα που έχουν ανακύψει στο τρέχον χρονικό διάστημα από σωρεία δυσλειτουργιών» λέει η Άννα Μαστοράκου, Πρόεδρος ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ, επισημαίνοντας καταρχήν τη δυσαρέσκεια των συμβεβλημένων γιατρών για τη μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρείται για την πλήρη εκκαθάριση των δαπανών Ιανουαρίου 2016, ενώ εκκρεμούν αυξημένες υποχρεώσεις (εδώ).
Σε συνδυασμό με την εκκαθάριση, τους συμβεβλημένους γιατρούς προβληματίζει επίσης ο νέος τρόπος υποβολής των παραστατικών, τα οποία πλέον κατατίθενται στην Αθήνα απ’ όλη την Ελλάδα (εδώ). «Οι εικόνες από την υπηρεσία αυτή είναι προς το παρόν απογοητευτικές, ως προς την οργάνωση, χωρίς καμία ασφαλή διαδικασία ως προς τον τρόπο παραλαβής των παραστατικών» αναφέρει η κ. Μαστοράκου, επισημαίνοντας παράλληλα πως «η γραφειοκρατία παραμένει πολύπλοκη, δεδομένου ότι και πάλι χρειάζεται η προσκόμιση στις Πε.Δι., της φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας».
«Αγκάθι» αποτελούν και οι νέες οδηγίες συνταγογράφησης για παρακλινικές εξετάσεις και επισκέψεις (εδώ) για τις οποίες ο γιατρός δεν γνωρίζει εξαρχής εάν ο ασφαλισμένος δικαιούται δωρεάν επίσκεψη, ενώ εντοπίζονται και ασάφειες στην προβλεπόμενη διαδικασία σε περίπτωση υπέρβασης. «Με ποια κριτήρια ο ιατρός θα κληθεί για εξηγήσεις, κυρώσεις ή πρόστιμο και με ποιο δικαίωμα ένστασης και επαναφοράς με επαρκέστερη επιστημονική τεκμηρίωση (κατευθυντήριες οδηγίες);»ρωτάει σχετικά η Πρόεδρος της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου