Δευτέρα 25 Απριλίου 2016

Αντιδράσεις για το “χέρι” στα χρήματα των Νοσοκομείων


Αλγεινή εντύπωση προκαλεί η απόφαση της Κυβέρνησης να «σκουπίσει» ό,τι ταμειακά διαθέσιμα υπάρχουν σε κάποια νοσοκομεία στ’ όνομα της διαπραγμάτευσης με το κουαρτέτο, τη στιγμή που ο Απρίλης «τρέχει» με 1,3 δις ευρώ ληξιπρόθεσμες οφειλές και η τακτική επιχορήγηση έχει υλοποιηθεί μόλις κατά τα 3/10 για το τρέχον 4μηνο.

Την έντονη ανησυχία του για την περίθαλψη του ελληνικού λαού εκφράζει ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), Μιχάλης Βλασταράκος, που επισημαίνει ότι τα ελάχιστα χρήματα που υπάρχουν στα νοσοκομεία«δεν επαρκούν ούτε για να καλύψουν τις στοιχειώδεις ανάγκες», τη στιγμή που«όλο και περισσότεροι ασθενείς καταφεύγουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας για να λάβουν υπηρεσίες περίθαλψης, ακόμα και να συνταγογραφήσουν φάρμακα και εξετάσεις».

Πράγματι, ο φετινός προϋπολογισμός για τα Νοσοκομεία είναι 1,15 δις ευρώ, δηλαδή 350 εκατ. ευρώ λιγότερα από πέρυσι. Την ίδια ώρα, η τακτική επιχορήγηση δεν έχει ξεπεράσει τα 150 εκ. ευρώ για το διάστημα Γεν. – Απρίλης 2016. Κι ενώ με τα χρήματα αυτά θα έπρεπε να πληρωθεί ένα μικρό μέρος από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους προμηθευτές, ο Γεν. Διευθυντής Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας διατάζει την μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των νοσοκομείων στην Τράπεζα της Ελλάδας (εδώ), «ξύνοντας τον πάτο του βαρελιού».

«Η κυβέρνηση χώνει το ΕΣΥ τρία μέτρα κάτω από τη γη» σχολιάζει από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, τονίζοντας ότι «τα νοσοκομεία αδυνατούν να προμηθευτούν υγειονομικό υλικό, προϊόντα διατροφής, χειρουργικά υλικά και φάρμακα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου