Από την 1η Ιανουαρίου 2016, τα φάρμακα υψηλού κόστους χορηγούνται πλέον μόνον από τα νοσοκομεία, τα οποία (υποτίθεται) πως έχουν λάβει αυξημένη χρηματοδότηση.
Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η απόφαση του υπουργού Υγείας με τον κατάλογο (παρατίθεται πιο κάτω) των φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων, τα οποία χορηγούνται για τη θεραπεία σοβαρών ασθενειών.
IATRONET.GR
Τα αποκαλούμενα και “φάρμακα υψηλού κόστους” (ΦΥΚ) ή σκευάσματα του νόμου 3816/2010, αφορούν ασθενείς με πολύ σοβαρά νοσήματα.
Τα περισσότερα (185) χορηγούνται αποκλειστικά σε νοσοκομειακό περιβάλλον, ενώ λιγότερα από τα μισά (177) χορηγούνται αρχικά στα νοσοκομεία και η χορήγησή τους συνεχίζεται εκτός νοσηλευτικών ιδρυμάτων.
Πολλά από τα σκευάσματα αυτά έχουν πολύ υψηλή τιμή (πάνω και από 3.000 ευρώ) και για τον λόγο αυτό αποκαλούνται “υψηλού κόστους”.
Πρόκειται κυρίως για σκευάσματα κατά του καρκίνου, για τον μεταβολισμό των οστών, την αποφρακτική πνευμονοπάθεια, την ουδετεροπενία, ανοσοκατασταλτικά σκευάσματα, μονοκλωνικά αντισώματα, φάρμακα για σοβαρές οφθαλμολογικές παθήσεις και ανοσοσφαιρίνες.
Μέχρι το τέλος του 2015, πολλά από τα σκευάσματα αυτά χορηγούνταν από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και – στη συνέχεια – οι ασφαλισμένοι τα πήγαιναν στα νοσοκομεία όπου γινόταν η έγχυση.
Νοσοκομεία
Από την 1η Ιανουαρίου 2016, τα φάρμακα υψηλού κόστους χορηγούνται πλέον μόνον από τα νοσοκομεία, τα οποία (υποτίθεται) πως έχουν λάβει αυξημένη χρηματοδότηση για τον σκοπό αυτό.
Στην πραγματικότητα, μεγάλα νοσηλευτικά ιδρύματα αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις, όπως το “Λαϊκό”, το οποίο δεν έχει χορηγήσει φάρμακα σε οροθετικούς και πρόσφατα σε καρκινοπαθείς.
Το υπουργείο Υγείας εκτιμά ότι το πρόβλημα οφείλεται στη μεταβατική περίοδο και πως οι αναγκαίες πιστώσεις των νοσοκομείων είναι διασφαλισμένες.
Επιπλέον Πληροφορίες
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου