Τετάρτη 27 Απριλίου 2016

Τρεις… λαλούν στη ΝΔ!


Τρεις ιδέες – λέει – έχει η ΝΔ για το σύστημα υγείας. Ραντεβού μέσα σε 24 ώρες στον ΕΟΠΥΥ για ευαίσθητες ομάδες, επαναλαμβανόμενες συνταγές από 6 σε 12 μήνες και κατ’ οίκον διανομή φαρμάκων υψηλού κόστους. Ένα έχω να πω: Τρεις λαλούν και δυο χορεύουν στη ΝΔ!

Για να μη λέτε ότι «τα χώνω» μόνο στους Συριζαίους. Σκέτη απογοήτευση προκαλούν οι προτάσεις για την υγεία, που συμπεριλαμβάνονται στις 25 προτάσεις, οι οποίες παρουσιάστηκαν στο συνέδριο του κόμματος με τη σημείωση μάλιστα ότι «δεν χρειάζονται χρήματα».
Δεν είμαι σε θέση να κρίνω ή να σχολιάσω όλες τις προτάσεις. Θα ασχοληθώ με – όπως λένε επί λέξει – τρεις ιδέες για αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας χωρίς κόστος:
1. Ραντεβού με γιατρούς του ΕΟΠΠΥ εντός 24 ωρών για ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού.
2. Επέκταση του μέτρου χορήγησης επαναλαμβανόμενης συνταγής από τους έξι στους 12 μήνες.
3. Κατ’ οίκον διανομή φαρμάκων υψηλού κόστους.
Το πρώτο ερώτημα που τίθεται εύλογα είναι: Καλά βρε φωστήρες της Συγγρού, αφού αυτές οι ιδέες είναι τόσο ωραίες και δεν έχουν κόστος, γιατί δεν της κάνατε πράξη τόσον καιρό που ήσασταν στην κυβέρνηση; Δεν προλάβατε; Υπήρξαν συμφέροντα; Τι έφταιξε τέλος πάντων;

Ας έλθω τώρα στην ουσία. Ουδείς μπορεί να αρνηθεί ότι είναι θετικό να διασφαλιστεί ραντεβού εντός 24 ωρών με γιατρό του ΕΟΠΥΥ για ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού. Ή να γίνεται διανομή κατ’ οίκον των φαρμάκων υψηλού κόστους.

Αναρωτιέμαι βέβαια: Μα δεν υπάρχει κόστος γι’ αυτά; Προφανώς και υπάρχει. Αλλά η ΝΔ υπονοεί ότι θα το φορτώσει σε κάποιον άλλο. Π.χ. το κόστος διανομής θα το αναλάβουν οι ίδιες οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις.

Φοβάμαι ότι είναι βαθιά νυχτωμένοι. Διότι το μείζον πρόβλημα σήμερα στον τομέα του φαρμάκου είναι ότι οι δαπάνες κινούνται ανεξέλεγκτα και αν δεν ληφθούν εγκαίρως μέτρα, όλες οι μεγάλες, ξένες φαρμακοβιομηχανίες θα πάψουν να φέρνουν στην Ελλάδα τα νέα, καινοτόμα και ακριβά φάρμακα.

Το 2015, οι φαρμακοβιομηχανίες κλήθηκαν να «επιστρέψουν» στο Κράτος περίπου 800 εκατ. ευρώ με εκπτώσεις και επιστροφές, καθώς ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ είναι κλειστός στα 2 δις ευρώ. Το πρώτο τρίμηνο του 2016, έχουμε ήδη υπέρβαση κατά 110 εκατ. που δείχνει ότι το σύστημα δεν είναι βιώσιμο.

Υπό το πρίσμα αυτό, λοιπόν, κρίνω ότι το να εξαγγέλλει η ΝΔ ένα μέτρο σαν την «κατ’ οίκον διανομή φαρμάκων υψηλού κόστους» είναι φθηνός λαϊκισμός. Την ώρα, που ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ως προμετωπίδα του την καταπολέμηση του λαϊκισμού…

Τι θα περίμενα από τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη; Να τολμήσει να θέσει τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων. Να μη βιαστεί να εξαγγείλει μέτρα απλώς για να πει κάτι.

Με κανένα κόμμα και καμία κυβέρνηση, δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι στην υγεία, αν δεν καταγράψουμε, δεν μετρήσουμε και δεν τεκμηριώσουμε ποια είναι η υπάρχουσα κατάσταση. Στη συνέχεια, πρέπει να καταστρώσουμε ένα σχέδιο με μετρήσιμους στόχους και ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα.

Βασικός μας στόχος πρέπει να είναι να βελτιωθεί η κατάσταση υγείας του πληθυσμού. Ένα απλό παράδειγμα: Δεν μπορεί να υπάρξει αποτελεσματικό πρόγραμμα υγείας για τη χώρα, χωρίς να γίνει παρέμβαση όσον αφορά στη μείωση του καπνίσματος.

Ενώ λοιπόν είμαστε πρωταθλητές στο κάπνισμα, που συνδέεται με τις κύριες αιτίες θανάτου (έμφραγμα, εγκεφαλικό, καρκίνος), δεν κάνουμε απολύτως τίποτε γι’ αυτό. Μάλιστα, η μοναδική φαρμακευτική θεραπεία, που μπορεί αποδεδειγμένα να βοηθήσει, δεν αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ!

Πράγματι, η χώρα χρειάζεται έξυπνες ιδέες. Όχι όμως εξυπνάδες…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου