Capital.gr
Ένα ζοφερό αποτύπωμα άφησε στις αγορές η απόφαση των Βρετανών να πουν ξαφνικά "αντίο" στην Ευρωπαϊκή Ένωση στην οποία βρίσκονται από το 1973. Ήταν ένα ιστορικό "χαστούκι" για τους επενδυτές που τις τελευταίες ημέρες πόνταραν σωρηδόν στο "Bremain".
Με τις ανά τον κόσμο αγορές να προετοιμάζονται για ένα αβέβαιο μέλλον στο πολιτικό και οικονομικό σκηνικό της Ευρώπης, η βρετανική λίρα έκανε "βουτιά" άνω του 11%, τα χρηματιστήρια κατέρρευσαν σε Ασία, Ευρώπη και ΗΠΑ ενώ οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων έσπασαν τα ρεκόρ τους.
Το selloff "πυροδότησε" η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος που έδειξε ότι το 51,9% των ψηφοφόρων επιθυμούν η χώρα τους και η ΕΕ να τραβήξουν χωριστούς δρόμους, έναντι 48,1% που ήθελαν παραμονή.
Οι εξελίξεις ήταν καταιγιστικές. Ο Βρετανός πρωθυπουργός David Cameron ανακοίνωσε την παραίτηση του, ενώ οι ηγέτες της Ευρώπης ζήτησαν διαζύγιο-εξπρές από τη Βρετανία και έσπευσαν να στείλουν μηνύματα ενότητας και σταθερότητας ενόψει των δύσκολων εβδομάδων που θα ακολουθήσουν. Οι δηλώσεις τους δεν φαίνεται πάντως να καθησύχασαν τις αγορές.
Υπό την επήρεια "σοκ" η Wall Street
Οι κλυδωνισμοί ταξίδεψαν γρήγορα στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, με τους αμερικανικούς δείκτες να "βυθίζονται" σε βαθύ κόκκινο.
Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones σημείωσε βουτιά 611,21 μονάδων ή 3,39%, κλείνοντας στις 17.399 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq κατέγραψε πτώση 202 μονάδων (-4,12%) στις 4.707 μονάδες, ενώ ο S&P 500 έχασε 76,02 μονάδες (-3,60%) κλείνοντας στις 2.037 μονάδες.
Ο VIX, γνωστός και ως "δείκτης φόβου" που αποτυπώνει την ανησυχία των επενδυτών, σημείωσε άλμα 39% στο 23,97, αγγίζοντας τα υψηλότερα επίπεδα από τον περασμένο Φεβρουάριο.
Αναλυτές τονίζουν ότι ο αντίκτυπος της ψήφου υπέρ του Brexit στις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής παγκοσμίως θα είναι σημαντικός. Ενδεικτικά, την Τρίτη, η επικεφαλής της Fed, Janet Yellen, είχε παραπέμψει σε μια πιο συγκρατημένη στάση σε ό,τι αφορά την επιτοκιακή πολιτική, λόγω των σοβαρών οικονομικών επιπτώσεων από ένα Brexit. Όπως φαίνεται, οι βρετανικές εξελίξεις καθιστούν πλέον εξαιρετικά αμφίβολη μια απόφαση για αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ.
Άγριο σφυροκόπημα στις ευρωαγορές
Τις χειρότερες ημέρες της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers το Σεπτέμβριο του 2008 θύμισαν την Παρασκευή τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκανε "βουτιά" 7%, κλείνοντας στις 321,98 μονάδες, στη χειρότερη ημέρα από τον Οκτώβριο του 2008 για το δείκτη. H Goldman Sachs προέβλεψε ότι οι απώλειες του δείκτη στον απόηχο του Brexit θα μπορούσαν να φτάσουν το 19%.
Η βουτιά της στερλίνας προστάτευσε ελαφρώς -χάρη στις εξαγωγικά προσανατολισμένες επιχειρήσεις- τον βρετανικό FTSE 100, ο οποίος υποχώρησε 3,15%. Οι τραπεζικές μετοχές βρέθηκαν στο επίκεντρο των πιέσεων με τους βρετανικούς κολοσσούς Barclays (-17,68%), Lloyds Banking Group (-21%), Royal Bank of Scotland (-18,04%) και HSBC (-7,85%) να συσσωρεύουν μεγάλες απώλειες. Οι βρετανικές τράπεζες εξαρτώνται από τους κανόνες της ελεύθερης διακίνησης για να αποκτούν εύκολη πρόσβαση στις αγορές της ΕΕ.
Οι αναλυτές ήδη κάνουν λόγο για νέες παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών προκειμένου η Ευρώπη να μην διολισθήσει και σε ένα νέο κύκλο ύφεσης και αποπληθωρισμού. Οι περισσότεροι αναλυτές περιμένουν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Τράπεζα της Αγγλίας να ενισχύσουν τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης που εφαρμόζουν σε μια νέα προσπάθεια να τονώσουν την οικονομική δραστηριότητα.
Η κακή ημέρα φάνηκε από το πρωί
Τα ασιατικά χρηματιστήρια υποδέχτηκαν πρώτα το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος μαζί με το πρώτο κύμα ρευστοποιήσεων. Ο ιαπωνικός δείκτηςNikkei κατέγραψε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση από το Μάρτιο του 2011, με απώλειες 7,9%. Στην Κορέα, ο Kospi έχασε 3,09%, ενώ ο αυστραλιανός ASX 200 έκλεισε στο -3,17%. Απώλειες 1,33% σημείωσε ο κινεζικός Shanghai Composite.
Ιστορική ημέρα για τα νομίσματα
Η στερλίνα βρέθηκε την Παρασκευή να υποχωρεί έως τα 1,3230 δολάρια (βουτιά άνω του 11%), μετά την ανακοίνωση της "ετυμηγορίας" των Βρετανών. Ήταν το χαμηλότερο επίπεδο στην ισοτιμία με το δολάριο από το 1985 -μια επική μεταβολή για νόμισμα του ανεπτυγμένου κόσμου που είχε φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο του έτους μόλις μία ημέρα πριν. Αργότερα, η λίρα ανέκαμψε, κινούμενη γύρω από τα 1,36 δολάρια.
Το ευρώ υποχώρησε 1,4% έναντι του δολαρίου στα 1,1155 δολάρια. Οι τράπεζες ανακοίνωσαν ότι θα θέσουν υπό αναθεώρηση τις προβλέψεις τους για όλα τα νομίσματα.
Αναζήτησαν καταφύγιο στο χρυσό και τα κρατικά ομόλογα
Η αβεβαιότητα που απορρέει από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος έστρεψε τους επενδυτές στην ασφάλεια του χρυσού και των κυβερνητικών ομολόγων.
Το πολύτιμο μέταλλο επιδόθηκε σε ράλι που το οδήγησε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν δύο ετών. Η τιμή του σημείωσε άνοδο 59,3 δολαρίων ή 4,7% στα 1.322,40 δολ. ανά ουγγιά. Το πετρέλαιο, αντίθετα, εγκλωβίστηκε στη δίνη των ρευστοποιήσεων, καταγράφοντας απώλειες σχεδόν 5%.
Στο μεταξύ, η απόδοση του γερμανικού bund υποχώρησε στο ιστορικό χαμηλό του -0,169%, ενώ η απόδοση του 10ετούς βρετανικού ομολόγου βρέθηκε να υποχωρεί στο 1,008% -επίσης ιστορικό χαμηλό. Τα δεκαετή αμερικανικά ομόλογα βρέθηκαν να αποδίδουν έως και 1,419%, το χαμηλότερο από τον Αύγουστο του 2012 και όχι μακριά από το ιστορικό χαμηλό του 1,404% που καταγράφηκε τον Ιούλιο του ίδιου έτους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου