Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016

“Κατέρρευσε” το ΠΓΝ Τρίπολης


Μπορεί η κυβέρνηση σε επικοινωνιακό επίπεδο να προσλαμβάνει εδώ κι ενάμιση χρόνο μόνιμο και επικουρικό προσωπικό για να μην καταρρεύσουν τα δημόσια νοσοκομεία, αλλά στην πραγματικότητα οι προσλήψεις είτε εξακολουθούν να εκκρεμούν, είτε δεν έχουν ολοκληρωθεί, είτε απλά δεν επαρκούν για να καλύψουν τις τεράστιες ανάγκες.

Το οριακό σημείο υποστελέχωσης στο οποίο έχουν περιέλθει τα δημόσια νοσοκομεία, πρόκειται να «σκάσει» τις επόμενες ημέρες λόγω της χορήγησης αδειών στο καταταλαιπωρημένο εναπομείναν προσωπικό, που δουλεύει κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες κακοπληρωμένο και με χιλιάδες χρωστούμενα ρεπό. Ήδη, στοΠαναρκαδικό Νοσοκομείο (ΠΓΝ Τρίπολης) προκειμένου να χορηγηθούν οι άδειες, αποφασίστηκε η αναστολή όλων των προγραμματισμένων χειρουργείων από τις 11/7 έως και τις 19/8.

Η απόφαση «σοκ» του αναπληρωτή διοικητή (επισυνάπτεται) κάνει χαρακτηριστικά λόγο για «βραχυπρόθεσμη συνλειτουργία των Τμημάτων Α΄ και Β΄ Χειρουργικού και Β΄ Ορθοπεδικού, ΩΡΛ και Οφθαλμολογικού, καθώς επίσης και των Γναθοχειρουργικών», ώστε «να εκτελούνται μόνο τα έκτακτα και επείγοντα περιστατικά»! Μοναδικήεξαίρεση προβλέπεται για τα χειρουργεία ΩΡΛ που αφορούν στους μαθητές των σχολείων. Ωστόσο και σε αυτή την περίπτωση, η Διοίκηση ορίζει εβδομαδιαίο πλαφόν για τον προγραμματισμό των χειρουργείων στα 2 το πολύ 3 περιστατικά!

Την ίδια ώρα, η Διοίκηση καλεί τους γιατρούς των σχετικών τμημάτων και ειδικοτήτων να «προσαρμοστούν στο πνεύμα της απόφασης», δηλαδή να μην αντιδράσουν στην ελαστικοποίηση της εργασίας τους και στον ενδεχόμενο κίνδυνο τον οποίο θα διατρέξουν οι ασθενείς, τηρώντας πιστά τις οδηγίες ακόμη κι αν έχουν ενστάσεις. Για την τήρηση της απόφασης καθιστά μάλιστα υπόλογους τους αντίστοιχους Διευθυντές και το Δ/ντή της Χειρουργικής Υπηρεσίας…

Είναι σαφές ότι το ΠΓΝ Τρίπολης δεν είναι το μοναδικό νοσηλευτικό ίδρυμα που θα καταφύγει σε αυτή τη… «λύση», η οποία θέτει σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή ασθενών οι οποίοι μπορεί να περιμένουν ήδη αρκετούς μήνες για να πάρουν σειρά στο χειρουργείο. Το Σωματείο Εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό» είχε προειδοποιήσει, άλλωστε, καιρό πριν γι’ αυτή την εξέλιξη με αφορμή τη χορήγηση αδειών, από τη στιγμή που τα δημόσια νοσοκομεία ουσιαστικά λειτουργούν στο όριο της ασφάλειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου