Σάββατο 25 Ιουνίου 2016

Μισθούς 100 γιατρών στοίχισαν πέρυσι οι αεροδιακομιδές από ένα μόνο νησί

Health view.gr

Ακριβά στοιχίζουν οι ελλείψεις ιατρο -νοσηλευτικού προσωπικού στα νησιά. Οι δημόσιες δομές των νησιών υπολειτουργούν με αποτέλεσμα οι αεροδιακομιδές να είναι «μονόδρομος». Κάθε αεροδιακομιδή στοιχίζει 12.000 – 15.00 ευρώ και κάθε χρόνο πραγματοποιούνται εκατοντάδες. Ενδεικτικά πέρυσι και σε ένα μόνο νησί του Αιγαίου καταγράφηκαν 170 αεροδιακομιδές με κόστος ίσο τους μισθούς 100 γιατρών! 

Σύμφωνα με στοιχεία της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας οιι ελλείψεις στις δημόσιες δομές υγείας στα νησιά είναι τεράστιες. Σε Λήμνο, Ικαρία και Λέρο δεν υπάρχουν αναισθησιολόγοι, σε Λήμνο, Σύρο και Νάξο δεν υπάρχουν παθολόγοι, σε Κω, Σάμο, Ικαρία και Πάρο οι παιδίατροι είναι «είδος πολυτελείας» ενώ στην Κω δεν υπάρχει καρδιολόγος και στη Λήμνο χειρουργός και νεφρολόγος. Έλλειψη γενικών ιατρών ή παθολόγων παρουσιάζουν τα Κέντρα Υγείας Αίγινας, Γαλατά, Τήνου, Μυκόνου, Πάρου, Ίου, Άνδρου, Πάτμου, Καρπάθου και άλλων νησιών και τα Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία Λειψών, Αγαθονησίου, Τήλου, Σύμης, Δονούσας, Ηρακλειάς,Κουφονησίου, Σίφνου, Σικίνου, Αγκιστρίου, Πόρου κ.λπ..

Οριακή είναι η κατάσταση και στα νοσοκομεία τα οποία έχουν αυξημένες ανάγκες λόγω και του προσφυγικού προβλήματος. Οι σοβαρότερες ελλείψεις που παρουσιάζουν αφορούν κυρίως σε νοσηλευτικό προσωπικό με κενές να είναι πάνω από το 50% των οργανικών θέσεων. Από το σύστημα συνολικά λείπουν 40.000 εργαζόμενοι από τους οποίους 6.000 γιατροί, 15.000 νοσηλευτές, 8.000 διοικητικό προσωπικό. Λόγω των ελλείψεων δεν λειτουργούν βασικά τμήματα των νοσοκομείων. Για παράδειγμα στο νοσοκομείο Χίου δεν λειτουργούν 7 κλίνες εντατικής και η μονάδα εντατικής θεραπείας έχει μετατραπεί σε μονάδα αυξημένης φροντίδας με 2 μόνιμους γιατρούς.

Σημειώνεται ότι τα νοσοκομεία έχουν λάβει μόλις 60 εκατ. ευρώ από τα 700 εκατ. που προβλέπει ο προϋπολογισμός με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καλυφθούν οι λειτουργικές ανάγκες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου