Τετάρτη 12 Ιουλίου 2017

Απεργιακός “κλοιός” για τους συμβασιούχους στην Υγεία


Τη λειτουργία των νοσοκομείων στον «αέρα» απειλεί να «τινάξει» η απόλυση δεκάδων εκατοντάδων εργαζομένων που υπηρετούν με ελαστικές μορφές απασχόλησης στο ΕΣΥ, την Πρόνοια και το ΕΚΑΒ.

Είναι ενδεικτικό ότι σε πολλές περιπτώσεις το Ελεγκτικό Συνέδριο αρνείται να υπογράψει τα εντάλματα πληρωμής του επικουρικού προσωπικού, καθώς έχει υπάρξει υπέρβαση του 24μήνου απασχόλησης με ανανεούμενες συμβάσεις. Την ίδια ώρα, πολλά νοσοκομεία προκήρυξαν ή ετοιμάζονται να προκηρύξουν διαγωνισμούς για τη σύναψη συμβάσεων εργασίας στις υποστηρικτικές υπηρεσίες, με τις οποίες οι μισοί και πλέον εργαζόμενοι θα βρεθούν «στο δρόμο».

Εξάλλου, πρώην εργολαβικοί εργαζόμενοι που υπηρετούν στα νοσοκομεία με συμβάσεις έργου είναι απλήρωτοι για 6-7 μήνες, ενώ σε αρκετά νοσοκομεία οι εργολάβοι που παραμένουν στις υποστηρικτικές υπηρεσίες καταστρατηγούν την εργατική νομοθεσία σε όλα τα επίπεδα.

«Δεν θα ανεχτούμε τη δημιουργία μιας νέας γενιάς συμβασιούχων σε ομηρία για ψηφοθηρικούς λόγους» τονίζει η ΠΟΕΔΗΝ και προκηρύσσει για την Τετάρτη 12 Ιουλίου 24ωρη πανελλαδική απεργία για την περιφέρεια και 5ωρη στάση εργασίας (10 π.μ. – 3 μ.μ.) για την Αττική, για το προσωπικό με ελαστικές μορφές απασχόλησης (επικουρικό προσωπικό, εργαζόμενοι μέσω κοινοτικών προγραμμάτων, εργολαβικοί ή πρώην εργολαβικοί εργαζόμενοι, προσωπικό με συμβάσεις εργασίας ή έργου μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ).

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης η Ομοσπονδία καλεί σε συγκέντρωση στις 10 π.μ. μπροστά στο Υπουργείο Υγείας.

Τη στάση εργασίας στηρίζει με ανακοίνωσή της η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), για τους γιατρούς που είναι μέλη των τοπικών σωματείων και θέλουν να λάβουν μέρος.

«Η ΕΙΝΑΠ δεν κάνει διαχωρισμούς ανάμεσα σε επικουρικούς, εργαζόμενους στο ΚΕΕΛΠΝΟ, εργαζόμενους μέσω ΟΑΕΔ και εργολαβικούς εργαζόμενους σε καθαριότητα, σίτιση, φύλαξη, τεχνικές υπηρεσίες» επισημαίνει σε ανακοίνωσή της, τονίζοντας ότι χρόνια τώρα αγωνίζεται για σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους όσοι εργάζονται με ελαστικές σχέσεις εργασίας στα νοσοκομεία και μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, σύμφωνα με τις ανάγκες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου