Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017

Το ετήσιο κόστος της άνοιας στην Ελλάδα πλησιάζει τα 3 δισ. ευρώ



Στην Ευρώπη το κόστος ξεπέρασε τα 170 δισ. ευρώ. Στην Ελλάδα ο αιθμός των ασθενών φτάνει στους 200.000 περίπου.

ΙΑΤRONET

Στην Ελλάδα, υπάρχουν σήμερα περίπου 200.000 άτομα με άνοια και ο αριθμός αυτός μέχρι το 2050 αναμένεται να ξεπεράσει τις 600.000.

Η νόσος Alzheimer και οι άλλες μορφές άνοιας, προκαλούν υψηλή υγειονομική δαπάνη, ως αποτέλεσμα των αυξημένων αναγκών για θεραπευτική αγωγή και φροντίδα του πάσχοντος και υποστήριξη των φροντιστών. Στο πλαίσιο αυτό, το ετήσιο κόστος της άνοιας παγκοσμίως το 2010 υπολογίζεται ότι ανήλθε σε 604 δις δολάρια, ενώ στην Ευρώπη ξεπέρασε τα 170 δις ευρώ. Το ετήσιο κόστος της άνοιας στην Ελλάδα πλησιάζει τα 3 δισ. ευρώ.

Παγκοσμίως, στις μέρες μας εκτιμάται ότι υπάρχουν 47 εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν με άνοια, αριθμός που θα αυξηθεί δραματικά στο μέλλον, λόγω της αύξησης του προσδόκιμου επιβίωσης τόσο στις αναπτυγμένες όσο και στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Η άνοια και οι επιπτώσεις της συνολικά στην κοινωνία ήταν το θέμα συνάντησης και συζήτησης της Δ/νσης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και Πρόληψης στο Υπουργείο Υγείας, στο πλαίσιο της συνέχισης του «Εθνικού Πιλοτικού Προγράμματος Πρόληψης και Προαγωγής της Υγείας των Ηλικιωμένων Ατόμων – Ηπιόνη» με θέμα για το έτος 2017 την «Πρόληψη της άνοιας και έγκαιρη αντιμετώπιση των συνεπειών της».

Την Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος εκπροσώπησαν οι:

1. Χρυσοβιτσάνου Χρύσα, RN, PhD, MSN, MSc, Προϊσταμένη Κέντρου Ειδικών Νευρολογικών Νοσημάτων, Α’ Νευρολογική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών, Aιγινήτειο νοσοκομείο,

2. Μάνεση Γαρυφαλλιά, ειδική ν/α, Α’ Νευρολογική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών, Aιγινήτειο νοσοκομείο.

Βασικό συμπέρασμα της συνάντησης ήταν ότι οι πολιτικές για τη δημόσια υγεία, θα πρέπει να ενθαρρύνουν τα άτομα μέσης ηλικίας να διακόπτουν το κάπνισμα, να ασκούνται σωματικά, να ακολουθούν διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και ψάρια (Μεσογειακή δίαιτα), να ελέγχουν την παχυσαρκία, τον Σακχαρώδη Διαβήτη και την Υπέρταση και να αποφεύγουν την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. 

Η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος, ήδη πραγματοποιεί επιστημονικές εκδηλώσεις και είναι σε θέση να αναλάβει την καθολική ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των νοσηλευτών και λοιπών επαγγελματιών υγείας σε όλες τις βαθμίδες παροχής φροντίδας, πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια, μέσα από τις παρακάτω δράσεις:

α. Στρογγυλά τραπέζια για την πρόληψη της άνοιας στα συνέδρια της ΕΝΕ και της ΠΑΣΥΝΟ –ΕΣΥ,

β. Ημερίδες που απευθύνονται στο Νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά και στους άλλους επαγγελματίες υγείας για την πρόληψη της άνοιας, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών και την Α’ και Β΄ Νευρολογική Κλινική του Αιγινητείου και Αττικού Νοσοκομείου, για το Ακαδημαϊκό έτος 2017-18,

γ. Δημιουργία εντύπου με οδηγίες επικοινωνίας νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού με ασθενείς με άνοια, οι οποίοι επισκέπτονται τα κέντρα υγείας, το ΠΕΔΥ, ή τα ΤΕΠ με προβλήματα χειρουργικά, παθολογικά κ.α. ή νοσηλεύονται στα αντίστοιχα τμήματα,

δ. Στο πλαίσιο ενημέρωσης και στήριξης των φροντιστών αυτών των ασθενών, προτείνει την οργάνωση ημερίδων, με συνεργασία των επαγγελματιών υγείας που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε αντίστοιχες δομές φροντίδας και των Δήμων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου