Πέμπτη 27 Ιουλίου 2017

Γκάφα Πολάκη: Έκοψε σωτήρια εξέταση για τον καρκίνο

Posted By: Αιμίλιος Νεγκής - Virus
Έτσι είναι. Όταν το παίζεις Άγιος Γεώργιος και μάχεσαι με τον όφιν της διαπλοκής και σχολιάζεις συνέχεια στο Facebook για τη Σοβιετία… έρχεται η στιγμή που θα την πατήσεις. Ο Παύλος Πολάκης πέρασε μία απόφαση με την οποία «έκοψε» μία σωτήρια εξέταση για γυναίκες, που πάσχουν από καρκίνο του μαστού.

Η απόφαση υπογράφηκε στις 11-7-2017 και φαίνεται ότι ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας επιδιώκει να συμμορφωθεί με μία απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Όμως, έχει τη λογική «πονάει κεφάλι, κόβει κεφάλι».

Το ΣτΕ εξέδωσε πρόσφατα απόφαση μετά από προσφυγή μίας ασθενούς, η οποία διαμαρτύρονταν γιατί ο ΕΟΠΥΥ δεν κάλυψε το κόστος μίας ακριβής εξέτασης. Η άρνηση του οργανισμού οφείλονταν σε παλαιότερη απόφαση (αριθμ.πρωτ. Υ4α/οικ.84348/10-9-2013), η οποία όριζε ότι ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει το κόστος μόνο για γυναίκες μέχρι 65 ετών.

Προφανώς, λοιπόν, το ΣτΕ δικαίωσε την ασθενή, ζητώντας την ακύρωση της παλαιότερης απόφασης. Πρακτικά, δηλαδή, το ΣτΕ υποχρεώνει κυβέρνηση και ΕΟΠΥΥ να εκδώσουν νέα απόφαση, χωρίς όμως να υπάρχει ανώτατο όριο ηλικίας για τις ασθενείς.

Αντί λοιπόν ο κ. Πολάκης να εκδώσει νέα απόφαση, διευρύνοντας το όριο ηλικίας και προσφέροντας την εξέταση δωρεάν σε όλες τις γυναίκες, έκανε ακριβώς το αντίθετο: με την κατάργηση της παλαιότερης απόφασης ουσιαστικά η εξέταση δεν καλύπτεται καθόλου! Για καμία γυναίκα!
Πρόκειται για γκάφα ολκής και θεωρώ βέβαιο ότι έγινε διότι κάποιος γραφειοκράτης δημόσιος υπάλληλος ή σύμβουλος αντιμετώπισε το θέμα πρόχειρα και στο πόδι. Όμως, το δραματικό αποτέλεσμα είναι – λόγω της γκάφας Πολάκη – ότι χιλιάδες γυναίκες βρίσκονται ξεκρέμαστες την ώρα ακριβώς που χρειάζονται τη στήριξη της Πολιτείας περισσότερο από κάθε άλλη στιγμή.

Μάλιστα, στην πιο δεινή θέση βρίσκονται οι πιο αδύναμες οικονομικά γυναίκες, που υποτίθεται ότι θέλει να προστατέψει μία κυβέρνηση της Αριστεράς. Προφανώς, όσες γυναίκες έχουν οικονομική άνεση, θα πληρώσουν από την τσέπη τους το κόστος της εξέτασης, έχοντας ελπίδες να κερδίσουν τη μάχη για τη ζωή. Ευκαιρία που στερεί ο κ. Πολάκης από τις φτωχότερες ασθενείς!

Η εξέταση

Η εξέταση ονομάζεται Oncotype DX και εξετάζει τη δράση 21 γονιδίων στον καρκινικό ιστό. Από αυτά, τα 16 σχετίζονται τόσο με την ανταπόκριση στη χημειοθεραπεία όσο και την πιθανότητα επανεμφάνισης του καρκίνου. Απευθύνεται σε ασθενείς με νόσο αρχικού σταδίου, που είναι θετικές στους υποδοχείς οιστρογόνων και αρνητικούς λεμφαδένες, με σκοπό να προσδιοριστούν ποιες γυναίκες έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να επωφεληθούν από τη χημειοθεραπεία.

Μετά τη χειρουργική επέμβαση (ταχεία βιοψία, μαστεκτομή, τεταρτεκτομή) ο θεράπων γιατρός προσπαθεί να αξιολογήσει τον καρκίνο, ώστε να προσδιορίσει αν η ασθενής χρειάζεται χημειοθεραπεία. Ο κλασικός τρόπος, που ακολουθεί, είναι να μελετήσει διάφορους παράγοντες, όπως την ηλικία, το μέγεθος του διηθητικού όγκου, την εξάπλωσή του και την ύπαρξη ή μη υποδοχέων οιστρογόνων και της πρωτεΐνης HER2 στα κύτταρα του όγκου.

Το πρόβλημα είναι ότι συχνά η μελέτη αυτών των παραγόντων δεν επαρκεί. Έτσι, πολλές γυναίκες υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία, ενώ στην ουσία δεν τους προσφέρει τίποτε και από την άλλη, άλλες ασθενείς δεν κάνουν χημειοθεραπεία, ενώ αυτή είναι άκρως απαραίτητη. Στο πρόβλημα αυτό δίνει λύση η εξέταση.

Τα αποτελέσματα έρχονται με τη μορφή μίας έκθεσης, που περιλαμβάνει έναν αριθμό από 0 έως 100, ο οποίος αφορά το Βαθμό Υποτροπής. Γυναίκες με χαμηλό βαθμό (0-18) έχουν μικρότερο κίνδυνο επανεμφάνισης του καρκίνου. Αυτές έχουν επίσης λιγότερες πιθανότητες να επωφεληθούν από τη χημειοθεραπεία και ο γιατρός μπορεί να προτείνει μόνο ορμονική θεραπεία.

Από την άλλη, σε εκείνες με υψηλό βαθμό (πάνω από 30), οι πιθανότητες υποτροπής της νόσου είναι αυξημένες και συνεπώς η χημειοθεραπεία είναι πολύ πιο πιθανόν να είναι αποδοτική. Η εξέταση συστήνεται από την Αμερικανική Εταιρεία Κλινικής Ογκολογίας (ASCO) και καλύπτεται και από το NICE (National Institute of Clinical Excelence) της Βρετανίας.

Το κόστος της εξέτασης είναι αρκετά υψηλό: 3.600 ευρώ. Όμως, ειδική μελέτη του πανεπιστημίου Αθηνών έχει δείξει ότι η χρήση της εξέτασης μπορεί να έχει ετήσιο όφελος 5 εκατ. ευρώ για τα ασφαλιστικά ταμεία όσο δηλαδή είναι το κόστος των μη αναγκαίων χημειοθεραπειών!

Η εξέταση σώζει ζωές και γλυτώνει τον ΕΟΠΥΥ από περιττή δαπάνη. Γι’ αυτό και μίλησα για γκάφα ολκής από τον κ. Πολάκη… Να δούμε τώρα τι θα γράψει στο Facebook!


6 σχόλια:

  1. ΤΙ ΝΑ ΓΡΑΨΕΙ ΑΓΑΠΗΤΕ? ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΟΥ Κ.ΠΟΛΑΚΗ ΚΑΙ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΠΟΥ ΤΙΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΘΥΜΙΖΟΥΝ ΣΥΝΟΙΚΙΑΚΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ ΚΑΙ ΠΑΝΤΩΣ ΟΧΙ ΕΠΙΠΕΔΟ ΥΠΟΥΡΓΟΥ-ΓΙΑΤΡΟΥ. ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΕΝΑΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ. ΓΙΑΥΤΟ ΚΑΙ ΔΙΑΛΕΓΕΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΡΙΣΤΟΥΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟ. ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΘΑ ΜΟΥ ΠΕΙΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΟΥ ΜΑΧΕΤΑΙ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΕΙ ΤΗΝ ΜΕΤΡΙΟΤΗΤΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ειστε σιγουροι γι αυτο? Οι αποφασεις που ανακληθηκαν ειχαν εκδοθει 7 και 9 του 2013. Υπαρχει σε ισχη αποφαση απο τον Φεβρουαριο του 2013. Ψαξτε καλυτερα στη διαυγεια της αποφασεις για την διενεργεια oncotype Dx

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ή ....δεν ηταν γκάφα δόλος ειναι

    ΑπάντησηΔιαγραφή