Τρίτη 25 Ιουλίου 2017

Συνταγές 5 εκατ. ευρώ για... ειδική διατροφή από δύο γιατρούς ΕΣΥ



«Επιδημία» εντερικών νόσων φαίνεται ότι ταλαιπωρεί τα τελευταία χρόνια τους ασφαλισμένους της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Μόνο έτσι μπορεί να εξηγηθεί καλοπροαίρετα το γεγονός ότι οι «πρωταθλητές» γιατροί της συνταγογράφησης σκευασμάτων ειδικής διατροφής προέρχονται από πόλεις της συγκεκριμένης περιφέρειας. Είναι ενδεικτικό ότι μόνο δύο γιατροί, διευθυντές ΕΣΥ δύο νοσοκομείων της περιοχής, φέρονται να έχουν υπογράψει το 2016 γνωματεύσεις για τη χορήγηση σκευασμάτων ειδικής διατροφής συνολικής αξίας περίπου 5 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 11% της ετήσιας δαπάνης του ΕΟΠΥΥ για τα συγκεκριμένα προϊόντα!

Τα αρχικά ευρήματα της Υπηρεσίας Ελέγχου Δαπανών Υγείας Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης του ΕΟΠΥΥ στους πρωταθλητές της συνταγογράφησης των σκευασμάτων ειδικής διατροφής είναι αποκαλυπτικά. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», οι γιατροί στη συντριπτική τους πλειονότητα έγραφαν ως διάγνωση «φλεγμονή του εντέρου» –κυρίως– λόγω φαρμακευτικής αγωγής, ενώ φαίνεται να «επιμένουν» στη συνταγογράφηση συγκεκριμένου σκευάσματος. Από τους ελέγχους, δεν προέκυψαν στοιχεία που να πιστοποιούν ότι οι ασφαλισμένοι όντως πάσχουν από την ασθένεια που αναφέρεται στις γνωματεύσεις. Μάλιστα οι ασθενείς δεν είχαν καν εξετασθεί στα νοσοκομεία που υπηρετούν οι γιατροί. Σε κάποιες δε περιπτώσεις οι γνωματεύσεις προστέθηκαν σε δεύτερο χρόνο από την αγορά του σκευάσματος προκειμένου να θεωρηθούν από ελεγκτές γιατρούς. Οι γιατροί αυτοί με την ολοκλήρωση των ελέγχων της ΥΠΕΔΥΦΚΑ απειλούνται με υψηλά χρηματικά πρόστιμα αλλά και διακοπή της δυνατότητας συνταγογράφησης σε ασφαλισμένους. Επιπλέον, ο ΕΟΠΥΥ πρόκειται να προχωρήσει και στην έκδοση συνταγογραφικών οδηγιών αλλά και στη θέσπιση ανώτατων «ορίων» δαπάνης συνταγογράφησης για τα σκευάσματα ειδικής διατροφής στο πρότυπο που ισχύει για τα φάρμακα.

Οι παρεμβάσεις γίνονται σε μια προσπάθεια εξορθολογισμού της δαπάνης για τα συγκεκριμένα προϊόντα. Το 2016 η συνολική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ για τα σκευάσματα ειδικής διατροφής ανήλθε στα 46 εκατ. ευρώ. Τα σκευάσματα συνταγογράφησαν περίπου 1.500 γιατροί - διευθυντές κλινικών, κυρίως παθολόγοι, ακτινοθεραπευτές και γενικοί χειρουργοί, ενώ ο μέσος όρος δαπάνης ανά γιατρό ήταν 31.000 ευρώ.

Εξορθολογισμός δαπανών

Από τις αρχές του έτους ο ΕΟΠΥΥ έχει προχωρήσει σε σύμβαση με τις προμηθεύτριες εταιρείες των σκευασμάτων ειδικής διατροφής, γεγονός που έχει οδηγήσει σε εξορθολογισμό της δαπάνης κατά 400.000 ευρώ τον μήνα. Οπως σχολίαζαν στελέχη της αγοράς, προφανώς υπήρχαν εταιρείες-υπόγεια, που προωθούσαν προϊόντα τα οποία πιθανόν να μην έφταναν ποτέ στους ασφαλισμένους.

Περαιτέρω μείωση αναμένεται και από τις νέες τιμές που όρισε τον περασμένο μήνα ο ΕΟΠΥΥ, κατόπιν έρευνας αγοράς στην Ε.Ε. Είναι ενδεικτικό ότι συμπλήρωμα διατροφής σε υγρή μορφή, που μέχρι πρόσφατα πωλούνταν στην τιμή των 11,93 ευρώ στην Ελλάδα, πλέον ύστερα από έρευνα για το τι ισχύει στις άλλες χώρες της Ε.Ε. θα πωλείται στο 1,78 ευρώ. Αλλο σκεύασμα σε σκόνη (φακελάκια), με τιμή 230 ευρώ, πλέον θα πωλείται στα 34,02 ευρώ, ενώ σκεύασμα με την ίδια δραστική ουσία από τα 460,48 ευρώ «έπεσε» στα 51 ευρώ!

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΕΟΠΥΥ, οι παρεμβάσεις στις τιμές των 20 πιο συχνά συνταγογραφούμενων σκευασμάτων ειδικής διατροφής αναμένεται να επιφέρουν εξοικονόμηση της τάξης των 22 εκατ. ευρώ ετησίως.

3 σχόλια:

  1. ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΙΝΑΙ ΕΚΤΟΣ ΓΙΑ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ. ΑΝ ΤΑ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΝΕΙΜΟΥΜΕ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΣΤΟΥΣ 2 ΑΥΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΔΙΟΤΙ Η ΕΡΓΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΟΤΑΤΗ. ΑΝ ΚΑΙ ΞΑΝΑΛΕΩ ΑΝ ΔΕΝ ΤΑ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑ ΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΤΟΤΕ Η ΤΙΜΩΡΙΑ ΤΟΥΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΙΚΟΤΑΤΗ. ΔΗΛΑΔΗ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΑΔΕΙΑΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ. ΑΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟ ΙΑΤΡΟ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΧΩΡΑ. ΕΤΣΙ ΒΑΖΟΥΝ ΜΥΑΛΟ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΟΙ. ΟΧΙ ΦΕΥΓΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΩΣ ΙΑΤΡΟΙ ΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ. ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΡΟΙΔΙΕΣ. ΑΝ ΟΜΩΣ ΕΚΑΝΑΝ ΣΩΣΤΑ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥΣ ???? ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΔΙΑΣΠΕΙΡΕΙ ΨΕΥΔΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΣΤΟ ΑΠΥΡΟΒΛΗΤΟ ???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΠΟΨΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙ ΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ.
    Η ΕΙΔΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΕΙΤΑΙ ΕΝ ΕΤΗ 2017 ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΟΤΑΝ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΕΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ Ο ΙΔΙΩΤΗΣ ΓΙΑΤΡΟΣ ΟΠΩΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ.
    ΟΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΝΤΙΛΗΠΤΟ ΟΙ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟΙ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΟΥΝ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ. ΑΡΑ ΚΑΙ Η ΜΕΣΗ ΜΗΝΙΑΙΑ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΥΨΗΛΗ ΑΦΟΥ ΑΥΤΟΙ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ. ΕΠΙΣΗΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΓΝΩΣΤΟ ΟΤΙ ΣΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΡΑΦΕΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΜΕΡΙΚΟΙ. ΑΥΤΟ ΚΑΝΕΙ ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΣΥΝΑΓΟΓΡΑΦΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΚΑΙ ΤΗ ΜΗΝΙΑΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΥΨΗΛΟΤΕΡΗ.
    ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ ΧΩΡΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΕΣ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ (ΑΠΟ ΤΟ 1970) ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΙΠΟΤΑ.
    ΤΟ ΜΕΠΤΟ ΕΔΩ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΛΟΙΠΟΝ ΤΟ ΥΨΟΣ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗΣ ΑΦΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΓΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΟΝΟΙ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΟΥΝ(ΜΕ ΕΠΙΦΥΛΑΞΗ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΥΨΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΟ)
    ΜΕΠΤΟ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΟΤΙ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΟΥΣΑΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΜΗΝ ΨΑΧΝΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ,ΑΠΛΩΣ ΔΙΑΛΕΞΕ ΤΟ ΨΕΜΑ ΠΟΥ ΣΕ ΒΟΛΕΥΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή