Πέμπτη 20 Ιουλίου 2017

Πως θα αμείβονται οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ από τον Φθινόπωρο! Τι φέρνουν οι ΤΟΜΥ



Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 

Αλλαγές στις αμοιβές των γιατρών του ΕΟΠΥΥ και μάλιστα άμεσα σχεδιάζει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με πληροφορίες του HealthReport.gr.

Σύμφωνα με έγκυρες κυβερνητικές πηγές του HealthReport.gr, όσο πιο γρήγορα ξεκινήσει η λειτουργία των Τοπικών Μονάδων (ΤΟΜΥ) Υγείας αντίστοιχα γρήγορα θα αλλάξει και ο τρόπος αμοιβής των γιατρών του ΕΟΠΥΥ.

Άλλωστε ήδη υπάρχει το σχετικό σχέδιο ενώ στα σκαριά είναι και η επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων των ιδιωτών γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ. ώστε να μπορούν να συμβάλουν στο νέο σύστημα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες του HealthReport.gr, προκειμένου να λειτουργήσουν άμεσα οι ΤΟΜΥ, που αποτελούν εξάλλου και κυβερνητική προτεραιότητα, θα επισπευσθούν οι διαδικασίες για τις νέες συμβάσεις των ιατρών του ΕΟΠΥΥ.

Πάντως ο υπουργός Υγείας είχε δώσει μια πρώτη γεύση για το πως θα αμείβονται μιλώντας πρόσφατα σε εκπροσώπους του κλάδου. Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά τι είχε πει: «Στο στόχαστρο του υπ.Υγείας οι ιδιώτες γιατροί! Οι 5 αλλαγές που προωθούνται»

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, και χωρίς να υπολογιστούν οι αντιδράσεις των γιατρών, προωθείται νέο σύστημα πληρωμών στους γιατρούς που ουσιαστικά θα περιλαμβάνει μία πάγια αντιμισθία ανεξάρτητα από τον αριθμό των ασθενών που θα εξετάζουν. Και αυτό διότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας θεωρεί τον σημερινό τρόπο αμοιβής των γιατρών του ΕΟΠΥΥ μία στρέβλωση του συστήματος.
Γιατροί πολλών ταχυτήτων στις νέες ΤΟΜΥ

Βέβαια ο τρόπος που θα αμείβονται οι γιατροί στο νέο σύστημα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας προκαλεί ήδη αντιδράσεις καθώς αναμένεται να υπάρχει ιατρικό προσωπικό …πολλών ταχυτήτων.

Ενδεικτικά με βάση το δίκτυο των οικογενειακών γιατρών που θα δημιουργηθεί θα υπάρχουν:

-Οικογενειακοί ιατροί στις ΤΟΜΥ– μισθωτοί με διετή σύμβαση – πληθυσμός ευθύνης για ΤΟΜΥ. Αναμένεται να προσληφθούν άμεσα με χρήματα από το ΕΣΠΑ.

-Οικογενειακός ιατροί κλάδου ΕΣΥ– μισθωτοί δημόσιοι υπάλληλοι, χωρίς πληθυσμό ευθύνης

-Οικογενειακοί ιατροί ιδιώτες συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ με αποζημίωση per capita και ελάχιστο ωράριο απασχόλησής ανά ημέρα και ανά βδομάδα.

Ήδη πάντως έχουν αρχίσει να δίνονται οδηγίες στους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ για το πως θα εξετάζουν τους ασφαλισμένου. Δείτε ενδεικτικά ΕΔΩ: «Από 1η Σεπτεμβρίου αλλάζουν οι επισκέψεις στους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ! Όλες οι λεπτομέρειες»

Μετά τις καλοκαιρινές διακοπές όπως σημειώνουν πηγές του HealthReport.gr,αναμένεται να ξεκινήσουν οι συναντήσεις για να καθορισθεί ο τρόπος συνεργαίσας των ιδιωτών γιατρών με το νέο σύστημα της Πρωτοβάθμιας.

2 σχόλια:

  1. Πάγια αντιμισθία, συμφωνώ... Κι αν μετά ασχοληθεί κανένας με τον ασθενή... Αφού το παραδάκι θα πέσει έτσι κι αλλιώς... !
    Άλλωστε, εάν θέλει κανείς να ασχοληθεί σοβαρά κανείς μαζί του, υπάρχουν και τα εκτός ωραρίου επ' αμοιβή ραντεβού... Τι ανοησίες, Θεέ μου, θα ακούσουμε ακόμα...!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό που αντιλαμβάνομαι είναι ότι θα υπάρχουν στο εξής δύο συστήματα... Ένα κρατικό, ο Θεός να σε φυλάξει, κι ένα ακριβό ιδιωτικό για όποιον ,πορεί... Γενικά η υγεία, στην φτωχή Ελλάδα, θα προσφέρεται μόνον σε όσους έχουν... Για τους υπόλοιπους έχει ο Θεός...!

    ΑπάντησηΔιαγραφή