Τετάρτη 26 Ιουλίου 2017

Πως θα λειτουργούν τα διαγνωστικά εργαστήρια στη νέα Πρωτοβάθμια! Όλες οι πληροφορίες

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 

Με ένα δίκτυο διαγνωστικών εργαστηρίων που θα εκτείνεται σε όλη τη χώρα, επιχειρεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας να καλύψει και διαγνωστικά τους πολίτες στη Νέα Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Με ένα πλέγμα διαγνωστικών εργαστηρίων που θα ξεκινά από τις Τοπικές Μονάδες Υγείας και θα καταλήγει στα Κεντρικά Διαγνωστικά Εργαστήρια, επιχειρεί το υπουργείο Υγείας να λύσει τα σημερινά προβλήματα που υπάρχουν με τις διαγνωστικές Μονάδες του συστήματος Υγείας. Δείτε ΕΔΩ: «Τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο της Πρωτοβάθμιας για τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ! Πως θα γίνονται οι συμβάσεις»Που και πως θα γίνονται οι διαγνωστικές εξετάσεις

Ειδικότερα όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που ψηφίζεται άμεσα στη Βουλή, στο νέο σύστημα θα λειτουργούν Κεντρικά Διαγνωστικά Εργαστήρια σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ).

Τα εργαστήρια αυτά θα παρέχουν διαγνωστικές υπηρεσίες εργαστηριακής και απεικονιστικής ιατρικής στις διασυνδεόμενες με αυτά Μονάδες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Στα Κεντρικά Διαγνωστικά Εργαστήρια θα συγκεντρώνεται όλο το υλικό που θα συλλέγεται από τις Τοπικές Μονάδες Υγείας και στη συνέχεια θα αναλαμβάνει να πραγματοποιεί την εξέταση των δειγμάτων.

Συγκεκριμένα τα Κεντρικά Διαγνωστικά Εργαστήρια θα πραγματοποιούν:

-τη συλλογή αιματολογικών δειγμάτων
-τον άμεσο εργαστηριακό έλεγχο των δειγμάτων
-την ενημέρωση των πολιτών και των οικογενειακών γιατρών, καθώς οι ασθενείς εκεί θα παραλαμβάνουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων που πραγματοποίησαν

Τι Τμήματα θα διαθέτουν τα Κεντρικά Διαγνωστικά Εργαστήρια

Όλα τα βασικά τμήματα και μηχανήματα θα είναι συγκεντρωμένα στα Κεντρικά Διαγνωστικά Εργαστήρια, αφού στις τοπικές μονάδες θα γίνεται ουσιαστικά μόνο η λήψη δειγμάτων.

Γι αυτό τα Κεντρικά Διαγνωστικά Εργαστήρια θα διαθέτουν:

-Εργαστηριακά Τμήματα, όπως Βιοπαθολογικό, Βιοχημικό, Αιματολογικό, Ανοσολογικό, Κυτταρολογικό, Γενετικής.

-Απεικονιστικά Τμήματα όπως Ακτινολογικό. Υπερήχων, Αξονικής και Μαγνητικής Τομογραφίας και Μαστογραφίας.
Το ωράριο των γιατρών στα Κεντρικά Διαγνωστικά Εργαστήρια

Τόσο πρωί όσο και απόγευμα θα εργάζονται οι γιατροί στα Κεντρικά Διαγνωστικά Εργαστήρια. Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στο νομοσχέδιο το τακτικό ωράριο του ιατρικού προσωπικού στα Κεντρικά Διαγνωστικά Εργαστήρια θα είναι επτάωρο και πενθήμερο από Δευτέρα έως και Παρασκευή σε δύο βάρδιες:

-από τις 8:00 το πρωί έως τις 15:00 και από τις 14:00 έως τις 21:00.

Το τακτικό ωράριο του υπόλοιπου προσωπικού θα είναι οκτάωρο και πενθήμερο από Δευτέρα έως και Παρασκευή επίσης σε δύο βάρδιες:

-από τις 7:00 έως τις 15:00 και από τις 14:00 έως τις 22:00.

2 σχόλια:

  1. Ποιά η αναλογία γιατρών προς λοιπό προσωπικό; Θα μπεί πλαφόν; Προειδοποιητικά υπέρβασης μέσου όρου; Πρωτόκολλα; Μήπως θα στέλνονται διαδικτυακά στην Ινδία για γνωματεύσεις ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΕ ΟΤΙ ΟΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΙ ΙΑΤΡΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΙΟ ΜΑ...ΚΕΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ ΔΙΟΤΙ ΔΕΧΤΕΙΚΑΝ ΝΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΟΥΝ ΤΙΣ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΝ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑ ΠΕΙΡΑΝ ΤΑ ΠΑ...ΡΙΑ ΤΟΥΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή