Πέμπτη 27 Ιουλίου 2017

Έτοιμες οι Ομάδες Εργασίας για αλλαγές σε 45 ειδικότητες! Τι θα εισηγηθούν

Πέμπτη 27 Ιούλιος 2017

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 

Ομάδες εργασίας για 45 ειδικότητες, οι οποίες θα επεξεργαστούν τις αλλαγές που θα προωθηθούν, δημιούργησε το υπουργείο Υγείας.

Με υπογραφή του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Υγείας Γιώργου Γιαννόπουλου,δημιουργήθηκαν 45 ειδικές ομάδες εργασίας, που θα μελετήσουν με κάθε λεπτομέρεια όλα τα εκπαιδευτικά προγράμματα των νέων γιατρών και θα εισηγηθούν τις απαιτούμενες αλλαγές.

Άλλωστε τόσο με βάση το μνημόνιο όσο και σύμφωνα με τις τοποθετήσεις του υπουργού Υγείας, οι όποιες αλλαγές στις ειδικότητες θα προωθηθούν τον Οκτώβριομε νομοσχέδιο.


Το μόνο βέβαιον είναι πως με το νέο νομοσχέδιο θα υπάρξει μείωση της παραγωγής των εξειδικευμένων γιατρών και αύξηση των γενικών γιατρών. Δείτε ΕΔΩ τις λεπτομέρειες: «Έρχεται μείωση των εξειδικευμένων γιατρών με τις αλλαγές στις ειδικότητες! Όλες οι πληροφορίες»

Πάντως αυτό που δεν έχει αποφασισθεί μέχρι στιγμής οριστικά – όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές του HealthReport.gr – είναι οι πανελλαδικές εξετάσεις για να μπορεί κανείς να ξεκινήσει ειδικότητα. Και αυτό διότι υπάρχουν πιέσεις για να αποφευχθεί προς ώρας η ρύθμιση αυτή.
Τι αλλαγές θα προτείνουν οι ομάδες εργασίας

Οι ειδικές ομάδες εργασίας που δημιουργήθηκαν στο υπουργείο Υγείας θα εξετάσουνκάθε λεπτομέρεια σχετικά με την εκπαίδευση των νέων γιατρών.

Συγκεκρινένα, θα εισηγηθούν προς την Επιτροπή́ Εκπαίδευσης – Μετεκπαίδευσης του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ), τα εξής:

1. Διαμόρφωση Προγράμματος σπουδών (ανά έτος) και σαφής ποσοτικός και ποιοτικός προσδιορισμός των προς απόκτηση δεξιοτήτων.


2. Δημιουργία, αξιολόγηση και διαπίστευση Ομάδων Εκπαιδευτικών Κέντρων (ΟΕΚ) και εφαρμογή υποχρεωτικής κινητικότητας (rotation) μεταξύ αυτών.

3. Αξιολόγηση και διαπίστευση των Εκπαιδευτικών Κέντρων χορήγησης πλήρους και μερικής ειδικότητας.

4. Κοινή έναρξη ειδίκευσης τρείς (3) φορές τον χρόνο ανά ΟΕΚ.

5. Καθορισμός ελαχίστου αριθμού Ειδικευμένων προς Ειδικευόμενους Ιατρούς ανά
ειδικότητα.

6. Αιτιολογημένη πρόταση μείωσης, αύξησης ή μεταφορά θέσεων ειδικευομένων.


7. Υποχρεωτική δημιουργία βιβλιαρίου ειδικευομένου και ποιοτική αξιολόγηση της
προόδου του ανά έτος και ανά δεξιότητα καθώς και ανά εκπαιδευτή.

8. Προετοιμασία του πλαισίου για τη διενέργεια εξετάσεων πανελλαδικού χαρακτήρα για την απόκτηση τίτλου ειδικότητας οι οποίες θα είναι γραπτές και προφορικές και θα πραγματοποιούνται τρεις (3) φορές το χρόνο , μετά την ολοκλήρωση του χρόνου εκπαίδευσης στην ειδικότητα.

Η θητεία των μελών της Ομάδας Εργασίας είναι τριετής και ξεκινά άμεσα.


Πάντως ήδη υπάρχουν αντιδράσεις στους συνδικαλιστικούς κύκλους, καθώς κατά τη συνήθη τακτική του υπουργείου Υγείας, δεν έχει ξεκινήσει διάλογος με τους εμπλεκόμενους ιατρικούς φορείς για τις αλλαγές, ενώ δεν έχει παρουσιασθεί και το σχετικό πόρισμα για τις τροποιποιήσεις στις ειδικότητες.

Παρ αυτά η αξιολόγηση των Τμημάτων που δίνουν ειδικότητα φαίνεται πως έχει ξεκινήσει ήδη. Διαβάστε ΕΔΩ σχετικά: «Άρχισαν τα όργανα για τις ειδικότητες! Ξεκίνησε ήδη η αξιολόγηση! Τι εντολές έδωσε το υπ.Υγείας»

Φαίνεται πάντως πως η ηγεσία του υπουργείου υγείας λόγω και των πιέσεων της τρόικας, επισπεύδει τις διαδικασίες για το νομοσχέδιο με τις αλλαγές στις ειδικότητες παρά τις αντιδράσεις των ιατρικών φορέων.

Βασικός στόχος είναι – όπως προβλέπεται και στο μνημόνιο– να μειωθούν οι ειδικεύσεις των γιατρών και να αυξηθούν οι γενικοί γιατροί ώστε να στελεχώσουν στο μέλλον και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

2 σχόλια:

  1. Εγώ άκουσα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα προτείνει να υπάρχουν μόνο οι παρακάτω ειδικότητες:

    * Γιατρός σκλάβος
    * Γιατρός εξαθλιωμένος
    * Γιατρός έτοιμος να κλείσει το ιατρείο του.
    * Γιατρός όπου φύγει φύγει για το εξωτερικό

    και
    Η ειδικότητα του οικογενειακού γιατρού χαμάλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή