Τετάρτη 12 Ιουλίου 2017

Το ασθενοκεντρικό πρόγραμμα της ΝΔ για την υγεία



Το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για την υγεία, με επίκεντρο τον ασθενή, παρουσίασε ο Τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Επικρατείας, κ. Βασίλης Οικονόμου σε άρθρο που δημοσίευσε η εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος.

Onmed.gr

«Η ΝΔ πρωτοπορεί και καινοτομεί. Για πρώτη φορά σύλλογοι ασθενών και εκπρόσωποι φορέων του χώρου (ιατροί, νοσηλευτές, επαγγελματίες υγείας) συνδιαμορφώνουν το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ για την υγεία, υλοποιώντας μια στρατηγική μας επιλογή» αναφέρει εισαγωγικά ο κ. Οικονόμου και συνεχίζει:

«Στόχος της ΝΔ είναι η κατάρτιση ενός ασθενοκεντρικού προγράμματος, μέσα από το οποίο θα δίνονται λύσεις και διέξοδοι στα μεγάλα προβλήματα που παρατηρούνται σήμερα στην υγεία μέσα λόγω των τραγικών χειρισμών της δήθεν αριστερής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Στο πλαίσιο αυτό, ο Τομέας Υγείας της ΝΔ επισκέφτηκε ολόκληρη την Ελλάδα. Είδαμε από κοντά δεκάδες νοσοκομεία, κέντρα υγείας και δομές υγείας. Παρουσιάσαμε τις κατευθυντήριες γραμμές του σχεδίου για την ανασυγκρότηση των δομών υγείας, ακούγοντας όμως παράλληλα τις απόψεις και τις θέσεις των ανθρώπων που βιώνουν καθημερινά τα προβλήματα του συστήματος υγείας. Οι ιδέες τους ενσωματώνονται στο κυβερνητικό πρόγραμμα για την υγεία, το οποίο θα παρουσιαστεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη το φθινόπωρο.

Η ΝΔ αποδίδει τεράστια σημασία στην υγεία, αφού αποτελεί έναν από τους κεντρικούς πυλώνες για την εξασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και της διασφάλισης της ποιότητας ζωής των πολιτών. Το σχέδιο της πρότασής μας στηρίζεται σε έναν οδικό χάρτη, με δέκα άξονες, οι οποίοι ουσιαστικά, με την ολοκλήρωση της σχετικής διαβούλευσης, θα αποτελέσουν τους δέκα σταθμούς του προγράμματος υγείας της Νέας Διακυβέρνησης της ΝΔ.

Πρόκειται για δέκα άξονες, όπως διαμορφώνονται από τον Τομέα Υγείας της ΝΔ από τον Νοέμβριο του 2016 (χρόνος ανασυγκρότησης του τομέα) έως και σήμερα και περιλαμβάνουν τα ακόλουθα βήματα:

1) Εθνικό Σύστημα Πρωτοβάθμιας Υγείας – Έμφαση στην προαγωγή και την πρόληψη υγείας για την ελληνική οικογένεια.

2) Ολοκληρωμένες πολιτικές για τους χρόνια πάσχοντες.

3) Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση – Διαφάνεια, λογοδοσία και αποτελεσματικότητα του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

4) Αποκεντρωμένο Περιφερειακό σύστημα διοικήσεως των Νοσοκομείων – Δημιουργία Αυτόνομων ΤΕΠ. Ένα νέο μοντέλο Διοίκησης.

5) Μεταρρύθμιση στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. – Προσβασιμότητα σε όλους και βιώσιμη χρηματοδότηση του συστήματος υγείας.

6) Μεταρρύθμιση Ψυχικής Υγείας – Κανένας άνθρωπος στο περιθώριο.

7) Μεταρρύθμιση Νοσηλευτικής Υπηρεσίας – Ανάδειξη και κατοχύρωση του ρόλου όλων των επαγγελματιών υγείας.

8) Νέα πολιτική για το φάρμακο – Ισχυρή ελληνική βιομηχανία – Καινοτόμο φάρμακο για όλους.

9) Τουρισμός Υγείας – Η υγεία ως μοχλός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

10) Νέες Πολιτικές Δημόσιας Υγείας – Η υγεία ως δημόσιο αγαθό για όλους τους Έλληνες.

Οι άξονες αυτοί αποτελούν τη βάση της δημόσιας διαβούλευσης με τους φορείς αλλά και τους ίδιους τους ασθενείς, με τους οποίους η ΝΔ επιμένει να συζητάει και να παίρνει προτάσεις. Κεντρική θέση μας αποτελεί η δημιουργία ενός συστήματος που θα έχει στο κέντρο του τον πολίτη, τον ασθενή, τον άνθρωπο που θα χρήζει ιδιαίτερης υγειονομικής φροντίδας.

Μένουμε μακριά από μεγάλα λόγια, “παχιές” υποσχέσεις και επικοινωνιακού χαρακτήρα τερτίπια. Ο χώρος της υγείας απαιτεί λύσεις, χαμηλούς τόνους και πολύ δουλειά. Τα ακριβώς αντίθετα δηλαδή από αυτά που κάνει η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου».

4 σχόλια:

  1. Μα ......40 χρόνια δεν συγκυβερούσε η κλαρινοΝΔούλα ; Γιατί δεν τα έκανε ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο Βασιλάκης πρώην ΠΑΣΟΚος και νομικός οργανώνει το πρόγραμμα υγείας της ΝουΔουλας! κάτι σαν ο Καραγκιόζης φούρναρης! Οι γενικολογίες του προγράμματος μάλλον απευθύνονται σε γίδια (συγνώμη κιόλας για τη συμπαθή τετράποδα). Πιο τίμιο θα ήταν να γράψει μόνο έναν άξονα: θα τα κάνουμε όλα καλύτερα από τους άλλους (!) άμεσα (!) και χωρίς λεφτά (!). Το ίδιο αξιόπιστος θα ήταν. 'Οχι να κάθεται να παιδεύεται με τη σύνταξη ενός εντυπωσιακού προγράμματος όπως το παραπάνω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μα αυτά τα ξέρει πάντα η αντιπολίτευση, η κυβέρνηση τα ξεχνάει την ιδια ημέρα της ορκομωσίας , γι αυτό λέω οτι στην Ελλάδα εχουμε ανακαλύψει και εφαρμόσει τον απόλυτο δικομματισμό.Θωμόπουλος Ιωάννης/βιοπαθολόγος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εστω και τώρα μετά από 40 χρόνια αδράνεια και ανοχή στο πάρτυ,θέλετε να ασχοληθείτε με τυν υγεία. Και τι θα κάνετε; Αυτά που διάβασα πιό πάνω είναι ευχές.Θα μας δώσετε πιό συγκεκριμένες προτάσεις; Θα κρατήσετε τούς γιατρούς δημόσιους υπάλληλους μόνιμους,αμετάθετους, αναξιολόγητους,με μισθό πτωχευμένης χώρας; Θα κρατήσετε τους καθηγητές ,σε συμφωνία με το υπουργείο Παιδείας, μόνιμους; Θα δίνουν είδικότητα πανεπιστημιακές κλινικές μιάς ειδικότητας, για άλλη ειδικότητα; Λοιπόν ή θα σοβαρευτείτε ή μη ξευτιλίζεστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή