Τετάρτη 5 Ιουλίου 2017

Έρχονται αλλαγές στο ΔΣ του ΕΟΠΥΥ χωρίς τη συμμετοχή ασθενών και γιατρών !

Ανθή  ΑγγελοπούλουΑνθή Αγγελοπούλου - Sofokleousin.gr 
MEDsin

Έγγραφο που κυκλοφορεί τις τελευταίες μέρες μέσα στα γραφεία του υπουργείου Υγείας μιλά για επικείμενες αλλαγές στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΟΠΥΥ, στο οποίο όπως διαφαίνεται ασθενείς και γιατροί δεν θα έχουν θέση.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, το έγγραφο αριθμεί 11 μέλη στο ΔΣ του Οργανισμού που θα διορίζονται με απόφαση του υπουργού Υγείας. Όπως αναφέρει το έγγραφο πρόεδρος και αντιπρόεδρος θα ορίζονται βάσει το άρθρου 4 του ν. 3918/2011.

Ωστόσο, συνεχίζει ότι στο ΔΣ θα ορίζονται, 

•2 μέλη ειδικούς επιστήμονες με τους αναπληρωτές τους οι οποίοι θα πρέπει να είναι ιδίων προσόντων με τον πρόεδρο, 

•1 μέλος που θα εκπροσωπεί τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους με τον αναπληρωματικό του, 

•1 μέλος που θα εκπροσωπεί τους εργοδότες και θα προτείνεται από τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχάνων (ΣΕΒ), τη Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) και την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) με τον αναπληρωματικό του, 

•1 υπάλληλος του υπουργείου Υγείας με βαθμό διευθυντή ή προϊσταμένου με τον αναπληρωτή του και 

•1 μέλος που θα εκπροσωπεί τους εργαζόμενους του ΕΟΠΥΥ με τον αναπληρωτή του.

Συνεπώς, καταργείτε η ξεχωριστή εκπροσώπηση ασφαλισμένων και συνταξιούχων. Με τον ορισμό των μελών αναλαμβάνει πλέον το ίδιο άτομο να εκπροσωπήσει τόσο τους ασφαλισμένους όσο και τους συνταξιούχους.

Επιπλέον, ακυρώνεται όπως όλα δείχνουν η συμμετοχή των ασθενών καθώς και του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου ενώ, δεν αναφέρεται επίσης θέση κυβερνητικού επιτρόπου.

Τέλος, να επισημανθεί ότι τα δύο επιστημονικά μέλη όπως αναφέρεται θα πρέπει να έχουν τα ίδια προσόντα με τον πρόεδρο. Αυτό σημαίνει, ότι αφού ο Δρ. Σωτήρης Μπερσίμης σπούδασε Στατιστική σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά και στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με διδακτορικό από την Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας θα πρέπει αυτά τα μέλη να έχουν τις αντίστοιχες σπουδές.

Εύλογα λοιπόν, διερωτάται κανείς, τι μέλει γενέσθαι στον Οργανισμό; Δεν θα έχουν πλέον λόγο οι ασθενείς και καθώς φαίνεται ούτε οι γιατροί. Προφανώς το νέο «πρόσωπο» του Οργανισμού θα είναι τεχνοκρατικό, γεγονός που εγείρει πλήθος ερωτημάτων αναφορικά με την εκπροσώπηση σε αυτόν νευραλγικών τομέων του τομέα Υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου