Δευτέρα 17 Ιουλίου 2017

Στον οριζοντα νέο Κέντρο Μεταμοσχέσευων


Τον “άθλο” της αντιστροφής της κακής εικόνας που έχει η χώρα μας στον τομέα των μεταμοσχεύσεων δηλώνει έτοιμη να αναλάβει η Αριστοτέλους. Τα φιλόδοξα σχέδια του Υπουργείου Υγείας δεν περιλαμβάνουν μόνο τις προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), αλλά και την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου, τη σύνταξη πρωτοκολλου διαχείρισης περιστατικών ΜΕΘ και τη δημιουργία ενός Νοσοκομείου που θα αποτελέσει Εθνικό Κέντρο Μεταμοσχεύσεων.

Σύμφωνα με τον Ανδρέα Ξανθό για την επίτευξη του στόχου οι προσπάθειες πρέπει να επικεντρωθούν σε 3 πυλώνες.

Όπως εξήγησε στο πλαίσιο της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, καταρχήν απαιτείται ευρύτερη κοινωνική συναίνεση. Παρά τις προσπάθειες, ο Υπουργός Υγείας παραδέχθηκε ότι η ανάγκη για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση παραμένει ισχυρή και σε αυτή την κατεύθυνση θα μπορέσουν να βοηθήσουν συνέργειες και με το Υπουργείο Παιδείας, αλλά και με τη συστράτευση όλου του επιστημονικού κόσμου. Μάλιστα, σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων και την Επιτροπή Βιοηθικής αναμένεται να υπάρξουν αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τις δωρεές και τις μεταμοσχεύσεις.

Το δεύτερο επίπεδο και, σύμφωνα με οτν Υπουργό Υγείας, το κρισιμότερο, σχετίζεται με το Σύστημα Υγείας και το ρόλο των ΜΕΘ, όπως και των υπαρχόντων μεταμοσχευτικών κέντρων. Όπως αποκάλυψε, αν και δεκάδες κλίνες ΜΕΘ παραμένουν κλειστές, η εικόνα φαίνεται πως βελτιώνεται. Από τα περίπου 200 κλειστά κρεββάτια δύο χρόνια πριν, το ΕΣΥ πλέον διαθέτει λιγότερα από 100, όπως υποστήριξε ο κ. Ξανθός. Σε ΜΕΘ έχουν προσληφθεί περίπου 65 γιατροί και 200 νοσηλευτές, ενώ σε εξέλιξη ειναι συμπληρωματική προκήρυξη με στόχο να καλυφτούν και οι 500 θέσεις που είχε προδιαγράψει εξ αρχής το Υπουργείο (100 γιατροί και 400 νοσηλευτές με διετή σύμβαση), με στόχο την εξάλειψη των λιστών αναμονής. Στο πλαίσιο αυτό γίνεται καταγραφή των κενών οργανικών θέσεων στις ΜΕΘ , ωστε να προκηρυχτούν οι θέσεις που απαιτούνται. Η Αριστοτέλους προσανατολίζεται στην πρόσληψη περίπου 150 ή ακόμη και 180 θέσεων.

«Ταυτόχρονα έχουμε ζητήσεις από την επιστημονική εταιρείας της Εντατικολογίας και το ΚΕΣΥ να παρουσιάσουν προτάσεις ώστε να συσταθεί και σχετικό πρωτόκολλο διαχείρισης περιστατικών ΜΕΘ, δηλαδή για το πότε θα πρέπει να εισάγεται ένα περιστατικό στη μονάδα και πότε κρίνεται επίσης ότι μπορεί να μεταφερθεί από κει. Εκει υπάρχει ένα έλλειμμα», παραδέχθηκε ο Υπουργός Υγείας. Σύμφωνα με τον κ. Ξανθό έχει ήδη γίνει μεγάλη προσπάθεια και στην εκπαίδευση των γιατρών.

Το τρίτο επίπεδο παρεμβάσεων αφορά στα μεταμοσχευτικά κέντρα, τα οποία έχουν δεχθεί πλήγμα λόγω των περικοπών και του παγώματος προσλήψεων. Σε αυτή την κατεύθυνση, φαίνεται πως έχει μπει στην τελική ευθεία η δημιουργία ενός νέου Εθνικού Κέντρου Μεταμοσχεύσεων, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ωνάση. Όπως εξήγησε, πρόκειται για μια σημαντική επένδυση που θα οδηγήσει στη δημιουργία ενός νέου Νοσοκομείου «δίδυμου» με το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, που θα λειτουργεί ως κοινωφελές ίδρυμα. σε διασύνδεση με το ΕΣΥ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου