Τετάρτη 12 Ιουλίου 2017

ENΩΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ: ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΓ ΟΕΝΓΕ 13/7/17

ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΓ ΟΕΝΓΕ 13/7/17

Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή, 12/7/17

Στην συνεδρίαση της ΕΓ της ΟΕΝΓΕ 13/7/17 οι εκπρόσωποι του Ενωτικού Κινήματος για την Ανατροπή θα θέσουμε μεταξύ άλλων τα ακόλουθα θέματα :

1. Σε επίσημη συνάντηση της ΟΕΝΓΕ με την πολιτική ηγεσία του Υπ. Υγείας 14/6/17 η πολιτική ηγεσία είχε εξαγγείλει ρύθμιση περί παράτασης θητείας των επικουρικών επιμελητών γιατρών των οποίων η σύμβαση λήγει από 30/9/17 και μετά. (http://arsigr.blogspot.gr/2017/06/14617.html). Ως σήμερα δεν έχει ανακοινωθεί σχετική ρύθμιση. Η ΟΕΝΓΕ πρέπει άμεσα να ζητήσει σχετική ενημέρωση από την πολιτική ηγεσία. Είναι αυτονόητο πως η ΟΕΝΓΕ επιμένει στις θέσεις της για το θέμα.

2. Σε επίσημη συνάντηση της ΟΕΝΓΕ με την πολιτική ηγεσία του Υπ. Υγείας 6/4/17 η πολιτική ηγεσία είχε δεσμευθεί α. πως μόλις υπάρξει τελικό πόρισμα από το ΚΕΣΥ περί αλλαγών στην ιατρική εκπαίδευση αυτό το πόρισμα θα δοθεί στην ΟΕΝΓΕ, β. πως σχετικό νομοσχέδιο δεν πρόκειται να ανακοινωθεί πριν το φθινόπωρο και γ. πως οι όποιες αλλαγές δεν θα αρχίσουν να εφαρμόζονται εντός του 2017 (http://arsigr.blogspot.gr/2017/04/6-4-17.html). Έκτοτε καμία απολύτως ενημέρωση δεν έχει η ΟΕΝΓΕ ούτε για πόρισμα ούτε φυσικά για νομοσχέδιο. Όμως πρόσφατα το υπουργείο και οι ΥΠΕ ξεκίνησαν επίσημη διαδικασία «αξιολόγησης εκπαιδευτικών κέντρων» σύμφωνα με τις γνωστές απαράδεκτες προτάσεις του προέδρου του ΚΕΣΥ Καθ. κ. Μάρκου. (http://arsigr.blogspot.gr/2017/07/blog-post_6.html). Η ΟΕΝΓΕ πρέπει άμεσα να απαιτήσει εξηγήσεις από την πολιτική ηγεσία για αντιδεοντολογικές και έκνομες ενέργειες εφαρμογής ενός «νόμου» που ούτε καν έχει υπάρξει ακόμα.

3. Το νέο ιατρικό μισθολόγιο έχει δημοσιευτεί σε ΦΕΚ από 19-5-17 (ν. 4472/17, αρ.φ. 74, τεύχος 1ο) ως μέρος του πρόσφατου μνημονιακού πολυνομοσχεδίου. Όμως ως σήμερα δεν έχει κοινοποιηθεί στις υπηρεσίες μισθοδοσίας των νοσοκομείων και ΚΥ σχετική εφαρμοστική εγκύκλιος. Πρέπει να ζητηθεί σχετική ενημέρωση από την πολιτική ηγεσία για το χρονοδιάγραμμα και τις λεπτομέρειες εφαρμογής.

4. Επίσης πρέπει να ζητηθεί από την πολιτική ηγεσία ενημέρωση για το χρονοδιάγραμμα ανακοίνωσης των εξαγγελθέντων νομοθετικών ρυθμίσεων περί χρόνου εργασίας των γιατρών (http://arsigr.blogspot.gr/2017/06/blog-post_20.html, http://arsigr.blogspot.gr/2017/05/blog-post_23.html), για την «πρόταση νόμου» του ΚΕΣΥΠΕ περί οργανισμών νοσοκομείων, για τις αλλαγές στο σύστημα γενικής εφημερίας – ΤΕΠ κλπ.

5. Στις 11/7/2017 πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της πολιτικής ηγεσίας σύσκεψη για αλλαγές στο σύστημα ψυχιατρικής εφημερίας στην οποία ΔΕΝ προσκλήθηκε η ΟΕΝΓΕ ενώ αντίθετα προσκλήθηκε η ΠΟΕΔΗΝ. Εκτός από την πολιτική ουσία του ζητήματος (αποδεικνύεται στην πράξη πως η κυβερνητική φιλολογία περί «αμείλικτα εχθρικής πρασινογάλαζης ηγεσίας ΠΟΕΔΗΝ» κλπ δεν είναι παρά μια ακόμα προπαγανδιστική φούσκα ενώ αντίθετα φαίνεται πως αυτό που πραγματικά ενοχλεί είναι η αγωνιστική συνέπεια αρχών της ΟΕΝΓΕ) προκύπτει ένα σοβαρότατο θεσμικό θέμα περιφρόνησης της ΟΕΝΓΕ από την πολιτική ηγεσία για το οποίο επίσης πρέπει άμεσα να απαιτηθούν εξηγήσεις.

6. Υπάρχουν σοβαρότατες καταγγελίες για τον διοικητή του νοσοκομείου Λαμίας από την ΓΣ της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Φθιώτιδας (http://arsigr.blogspot.gr/2017/07/blog-post_10.html) για τις οποίες πρέπει να απαιτηθεί από την διοίκηση της 5ης ΥΠΕ και από την πολιτική ηγεσία να πάρουν θέση.

7. Υπάρχει αίτημα από συναδέλφους γιατρούς του ΕΣΥ σε ακριτικά νησιά μη χαρακτηρισμένα ως «άγονες περιφέρειες» να συμπεριληφθούν στην πρόσφατη ρύθμιση περί μετακινήσεων η οποία περιεχόταν στον νόμο περί «Ψυχικής Υγείας». Θεωρούμε πως το αίτημα πρέπει να υιοθετηθεί από την ΟΕΝΓΕ.

8. Στον ίδιο νόμο περί «Ψυχικής Υγείας» υπήρχε διάταξη που αναγνώριζε (και μισθολογικά και όσον αφορά την βαθμολογική εξέλιξη) την πρότερη προϋπηρεσία γιατρών του ΕΣΥ γενικά στα ασφαλιστικά ταμεία. Όμως α. δεν απαντά η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου στα ερωτήματα των γραφείων προσωπικού νοσοκομείων για το θέμα της βαθμολογικής εξέλιξης και β. στις πρόσφατες διατάξεις περί νέου ιατρικού μισθολογίου υπάρχει άρθρο που αναφέρει πως λαμβάνεται μισθολογικά υπόψιν όσον αφορά όλα τα ειδικά μισθολόγια μόνο η προϋπηρεσία που είχε αναγνωριστεί νομοθετικά ως 31/12/16. Πρέπει να απαιτηθεί σχετική παρέμβαση με εγκύκλιο από την πολιτική ηγεσία. Επίσης -για λόγους ισότητας και ισονομίας- πρέπει να περιληφθούν στις σχετικές ρυθμίσεις οι συνάδελφοι με προϋπηρεσία στον ΟΚΑΝΑ. 

9. Αναφύεται πάλι σε δύο τουλάχιστον πανεπιστημιακά νοσοκομεία (Λάρισας και Αλεξανδρούπολης) το γνωστό θέμα αυθαιρεσιών του καθηγητικού κατεστημένου με την κάλυψη των εκεί διοικητών : αποφάσεις για ίδρυση και κατάργηση τμημάτων κατά το δοκούν, μεθοδευμένη υποστελέχωση όσων τμημάτων ΕΣΥ υπάρχουν σε όφελος των αντίστοιχων πανεπιστημιακών κλπ. Η ΟΕΝΓΕ πρέπει να απευθυνθεί σχετικά στην πολιτική ηγεσία σύμφωνα με τις θέσεις της.

10. Προέκυψε πρόσφατα σοβαρότατο θέμα με τον εκπρόσωπο της ΟΕΝΓΕ στην ολομέλεια του ΚΕΣΥ τέως πρόεδρο κ. Δ. Βαρνάβα. Το θέμα αφορά την στάση του σε ψηφοφορία που έγινε στην ολομέλεια του ΚΕΣΥ 9/6/17 και αφορούσε τις τελικές εξετάσεις τίτλου ειδικότητας. Παρά το γεγονός πως η σχετική δημόσια καταγγελία (http://arsigr.blogspot.gr/2017/06/blog-post_19.html) είχε τεθεί υπόψη όλων των μελών της ΕΓ, καμία απάντηση δεν έχει υπάρξει ως σήμερα ούτε από τον κ. Δ. Βαρνάβα ούτε από άλλον εκπρόσωπο της παράταξης του «Μετώπου». Η ΟΕΝΓΕ πρέπει άμεσα να ζητήσει την αντικατάσταση του κ. Δ. Βαρνάβα από εκπρόσωπό της στην ολομέλεια του ΚΕΣΥ (http://arsigr.blogspot.gr/2017/07/blog-post_11.html). 

11. Μετά την πρόσφατη καταιγίδα αποκαλύψεων που αφορούν μεθοδευμένη κακοδιαχείριση στο "Ερρίκος Ντυνάν" ώστε να παραχωρηθεί σε ιδιωτική τράπεζα αντί ευτελούς τιμήματος, αποκτά εξαιρετική επικαιρότητα το πάγιο εδώ και αρκετά χρόνια αίτημα των ταξικών δυνάμεων στους εργαζόμενους υγειονομικούς του "Ντυνάν" για άνευ όρων δήμευση του νοσοκομείου από την πολιτεία και ένταξή του στο ΕΣΥ με ταυτόχρονη πρόσληψη στο ΕΣΥ των έμμισθων εργαζόμενων σε αυτό. Αυτό θα πρέπει να αποτελέσει θέση της ΟΕΝΓΕ και να κληθεί έτσι η κυβέρνηση να δείξει συνέπεια σχετικά με τον ίδια τον δική της σωστή διαπίστωση πως η εκχώρηση του "Ντυνάν" στην ιδιωτική τράπεζα μεθοδεύθηκε σκόπιμα και αποτέλεσε μεγάλη ζημιά σε βάρος του δημοσίου. Θα αποτελέσει αξιόλογη ενίσχυση της δημόσιας δωρεάν περίθαλψης σε υποδομές, κλίνες και προσωπικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου