Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2017

ΕΟΦ: Αντίδραση για το μολυσμένο βρεφικό γάλα με καθυστέρηση…25 ωρών! Όλες οι πληροφορίες

Δευτέρα 11 Δεκέμβριος 2017

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 
Health Report

Χρειάστηκαν 25 ώρες για να αντιδράσει ο ελληνικός ΕΟΦ για το μολυσμένο με σαλμονέλα γάλα.
Αντανακλαστικά με ρυθμούς…χελώνας επέδειξε για άλλη μία φορά ο δυσκίνητος ΕΟΦ αλλά και το υπουργείο Υγείας αφήνοντας σε αγωνία εκατοντάδες γονείς σε όλη τη χώρα που είχαν προμηθευτεί ύποπτα βρεφικά γάλατα.

Τόσο το υπουργείο Υγείας όσο και ο αρμόδιος ΕΟΦ αρκέστηκαν σε μία ανακοίνωση για το τι συμβαίνει στην Ελλάδα, περίπου 25 ώρες μετά την επίσημη ενημέρωση που έκανε το υπουργείο Οικονομικών της Γαλλίας.

Από το πρωί της Δευτέρας εκατοντάδες γονείς που είχαν αγοράσει αλλά και χορηγήσει στα βρέφη τους προϊόντα της εταιρείας LACTALIS τηλεφωνούσαν τόσο στην εταιρεία εισαγωγής όσο και στο ΕΟΦ, προκειμένου να ενημερωθούν.

Βέβαια ουδείς δήλωνε…αρμόδιος για να αποφανθεί.

Τελικώς στις 2 μ.μ. της Δευτέρας, δηλαδή ακριβώς 25 ώρες μετά τη γνωστοποίηση του θέματος από τις Γαλλικές αρχές, ο ΕΟΦ περιορίσθηκε να αναρτήσει στην ιστοσελίδα του μία λιτή ανακοίνωση που αναφέρει: «Βρεφικό γάλα παραγωγής εργοστασίου της LACTALIS

Mετά από σχετική ανακοίνωση των Γαλλικών Αρχών για περιστατικά σαλμονέλλωσης από το στέλεχος Salmonella agona που συνδέονται με τα αντίστοιχα προϊόντα που είχαν παραχθεί στο εργοστάσιο της εταιρείας LACTALIS στη Γαλλία, o ΕΟΦ ανακαλεί προσωρινά παρτίδες βρεφικών γαλάτων.

Το μέτρο αυτό είναι προσωρινό, για προληπτικούς λόγους, μέχρι να ολοκληρωθεί η διερεύνηση. Αφορά σε παρτίδες βρεφικών γαλάτων που παρήχθησαν μετά τις 15 Φεβρουαρίου 2017 στο συγκεκριμένο εργοστάσιο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο ΕΟΦ, από τα βρεφικά γάλατα που περιλαμβάνονται στον Πίνακα, έχουν διατεθεί στην ελληνική αγορά όσα φέρουν την κίτρινη επισήμανση. Δείτε ΕΔΩ τον πίνακα: Μολυσμένες παρτίδες

Οι καταναλωτές-γονείς καλούνται, εφόσον έχουν προμηθευτεί τα εν λόγω προϊόντα, να μην τα χρησιμοποιήσουν προληπτικά και να επικοινωνήσουν με τον παιδίατρό τους για εναλλακτικό σκεύασμα.

Τι υποστηρίζει η εταιρεία εισαγωγής

Η εταιρεία FREZYDERM που εισάγει τα γάλατα της εταιρείας LACTALIS, μετά το σάλο που προκλήθηκε επισημαίνει σε ανακοίνωσή της μεταξύ άλλων και μετά την ανάκληση των προϊόντων από τον ΕΟΦ: ”

“…προς διευκόλυνση των εργασιών του ΕΟΦ και των υπηρεσιών του που αποφάσισε ομοίως την προσωρινή προληπτική ανάκληση των συγκεκριμένων παρτίδων βρεφικού γάλακτος, συνεργάζεται απολύτως και ανακαλεί από τα δίκτυα της προληπτικά τις παρτίδες αυτές και όλα τα προϊόντα τους, παρά το γεγονός ότι δεν έχει διαπιστωθεί κανένα απολύτως πρόβλημα ακόμα και κατά τη διενέργεια και των επιπρόσθετων ελέγχων που η FREZYDERM διενήργησε με την εισαγωγή τους.

Η ανάκληση, σύμφωνα και με τις σχετικές ανακοινώσεις του ΕΟΦ, είναι προληπτική και προσωρινή, τουλάχιστον μέχρι να ολοκληρωθούν οι σχετικοί έλεγχοι και να λάβει ο ΕΟΦ τις οριστικές αποφάσεις του”

Φαρμακοποιοί επί ποδός

Οι φαρμακοποιοί πάντως από την πρώτη στιγμή κινητοποιήθηκαν για το θέμα και μάλιστα πολλοί εξ αυτών ενημέρωναν τους πελάτες τους για τις ανακοινώσεις των Γαλλικών Αρχών.

Ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Κυριάκος Θεοδοσιάδης δήλωσε μετά τις ανακοινώσεις του ΕΟΦ: «Η κατάσταση αυτή αποδεικνύει ότι το βρεφικό γάλα δεν είναι οποιοδήποτε προϊόν. Οι συνθήκες παραγωγής , διακίνησης του είναι τέτοιες που το καθιστούν ιδιαίτερα ευαίσθητο στην διάθεση του ,ειδικά εφόσον τελικοί αποδέκτες είναι βρέφη ημερών ή και μηνών.
Ο Φαρμακοποιός έχει τις γνώσεις να αξιολογήσει σοβαρά γεγονότα αλλά και τα αντανακλαστικά να ανταπεξέλθει σε επείγουσες καταστάσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου