Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2017

Διαγνωστικά: Οδηγούμαστε στη χρεoκοπία και την οικονομική καταστροφή



Σήμα κινδύνου εκπέμπουν τα διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια από τη συνεχή υπέρβαση στις δαπάνες που καταγράφεται στον κλειστό προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ. Οι επιχειρήσεις καλούνται να επιστρέψουν, υπό τη μορφή του claw back (του μηχανισμού δηλαδή αυτόματης επιστροφής της διαφοράς ανάμεσα στις υποβολές που έκαναν οι επιχειρήσεις και στο ετήσιο κονδύλι του Οργανισμού), την επιπλέον δαπάνη που καταγράφηκε από το 2013 έως και το 2015, σε δόσεις, όπως συμφωνήθηκε μεταξύ της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ και των εκπροσώπων των Θεσμών.

Όπως αναφέρεται σε ανοικτή επιστολή του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ), μετά το συμψηφισμό που έγινε μεταξύ των ποσών που οφείλει ο Οργανισμός προς τα κέντρα και τα εργαστήρια για την περίοδο 2012-2015 και των ποσών που οφείλουν οι μονάδες εργαστηριακής ιατρικής από την εφαρμογή των μέτρων του claw back και rebate (αναγκαστικές εκπτώσεις) της περιόδου 2013-2015, τα ποσά που πρέπει να επιστρέψουν οι περισσότεροι πάροχοι εργαστηριακής ιατρικής πλησιάζουν το 15% των τρεχουσών μηνιαίων καθαρών εισπράξεων τους.

Στο ποσοστό αυτό θα προστεθεί ένα επιπλέον ποσό της τάξεως τουλάχιστον 10% που αφορά το claw back με το οποίο τρέχει η υπέρβαση για το 2017, με συνέπεια να περιορίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό η ρευστότητα των διαγνωστικών κέντρων και εργαστηρίων, όπως σημειώνεται στην ανοικτή επιστολή. Αυτό όπως επισημαίνουν οι επιχειρήσεις έχει ως τελικό αποτέλεσμα το γεγονός ότι πολλές διαγνωστικές μονάδες να μην μπορούν να διαχειριστούν τα υψηλά λειτουργικά έξοδα που έχουν από τη φύση των υπηρεσιών που παρέχουν, ώστε να είναι συνεπείς στις οικονομικές τους υποχρεώσεις.

"Είναι πλέον επιτακτική ανάγκη, το άδικο, ανήθικο και ληστρικό μέτρο της αυτόματης περικοπής υπέρβασης των δαπανών, το περιβόητο claw back, που το υφίστανται τα διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια τα οποία δεν συμμετέχουν καθόλου ούτε στον αριθμό, αλλά ούτε και στο είδος των εξετάσεων που αναγράφονται στο παραπεμπτικό του ασφαλισμένου, ενέργεια η οποία είναι αποκλειστικά στην ευθύνη και στην δικαιοδοσία του κλινικού ιατρού, να σταματήσει να επιβαρύνει τις εργαστηριακές διαγνωστικές μονάδες, οδηγώντας τις σιγά – σιγά αλλά σταθερά στην χρεοκοπία και την οικονομική καταστροφή” προειδοποιεί ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων. Σύμφωνα με την Ένωση, τα ιδιωτικά κέντρα εξυπηρετούν πάνω από το 90% των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ και απασχολούν πάνω από 15.000 εργαζόμενους.

Όπως αναφέρουν οι παράγοντες από το χώρο των διαγνωστικών, λόγω των μνημονιακών υποχρεώσεων που έχει αναλάβει ο ΕΟΠΥΥ, τα ποσά που πρέπει να επιστρέψουν οι επιχειρήσεις ανέρχονται σε περίπου 245 εκατ. ευρώ για τις μονάδες υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας(διαγνωστικά κέντρα, εργαστήρια και διαγνωστικά εργαστήρια ιδιωτικών κλινικών). Οι εκτιμήσεις λένε πως και φέτος θα υπάρξει σημαντική υπέρβαση σε σχέση με το κλειστό κονδύλι του ΕΟΠΥΥ, που θα κυμανθεί περίπου στα 80 εκατ. ευρώ για τις διαγνωστικές εξετάσεις.

Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο των διαγνωστικών εξηγούν πως η κατάργηση αυτού του μέτρου των επιστροφών είναι απαίτηση και των ίδιων των Θεσμών, δεδομένου πως επιβλήθηκε το 2013 ως ένα έκτακτο μέτρο ελέγχου του κλειστού προϋπολογισμού. Συμπληρώνουν δε πως τα κέντρα δεν συμμετέχουν στον όγκο των εξετάσεων και πως εκτελούν τα παραπεμπτικά των γιατρών.

Βασιλική Κουρλιμπίνη

6 σχόλια:

  1. ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ ΘΑ ΤΟ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ ΩΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΙ Κ.ΤΗΣ ΠΑΣΙΔΙΚ?ΕΦΟΣΟΝ ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΟΥΝΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΝΑ ΜΠΕΙ ΜΑΧΑΙΡΙ ΕΚΕΙ Η ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΟΥΝΤΕΣ,ΜΑΛΛΟΝ ΤΑ 245 ΕΚ.ΕΑΝ ΕΠΙΒΑΡΥΝΑΝ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΟΥΝΤΕΣ ΠΟΛΥ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΘΑ ΤΟΥΣ ΕΡΧΟΝΤΑΝ,ΑΣΕ ΠΟΥ ΕΑΝ ΣΥΝΕΒΑΙΝΕ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ ΘΑ ΠΑΥΑΝ ΝΑ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΟΥΝ Ο,ΤΙ ΝΑ ΝΑΙ.ΟΤΙ ΕΚΤΕΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΥΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΑΚΕΡΑΙΟ.Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΜΗΝ ΕΚΤΕΛΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΤΙΚΟ ΕΑΝ ΔΕΝ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΕΔΟΜΕΝΟ -ΤΕΛΕΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπλα μπλα μπλα....εδώ και 3 χρόνια...και από αντίδραση?? Καμία!!!
    Αλίμονο στους νέους, που βρέθηκαν στο μάτι του κυκλώνα. Οι παλαιότεροι έχετε κάνει γερή μπάζα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο παλιός είναι αλλιώς και ο νέος είναι ωραίος
    Και οι νέοι θα έχουν δυνατότητα όταν ανακάμψει Χώρα να απολαύσουμε αυτά τα ωραία που νομίζουν ότι απόλαυσαν οι παλιοί

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συνάδελφε είσαι γελασμένος εάν νομίζεις ότι όταν ανακάμψει η χώρα θα έχουν επιβιώσει οι ιδιώτες εργαστηριακοί γιατροί! Στο μέλλον θα υπάρχουν μόνο μεγάλες αλυσίδες εργαστηρίων, όπως γίνεται σε όλες τις χώρες του εξωτερικού. Οι υπόλοιποι έχουν εξαφανιστεί από το χάρτη, απλώς δεν το γνωρίζουν ακόμα.Άρα εάν είσαι μικρός ιδιώτης δεν θα απολαύσεις τίποτα, θα σε αφήσουν απλήρωτο μέχρι να κλείσεις. Όσο πιο νωρίς το καταλάβεις τόσα περισσότερα θα περισώσεις. Κλείνοντας εννοείται...

      Διαγραφή
  4. Οι γιατροί είναι έξυπνοι άνθρωποι και ξέρουν τι θα κάνουν Πάψτε να υποδεικνύεται αυτό που για
    σας είναι σωστό

    ΑπάντησηΔιαγραφή