Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2017

«Χείρα βοηθείας» από το Υπουργείο Οικονομικών


Σχετική εικόνα


Ενεργό ρόλο στην παρακολούθηση των οικονομικών της Υγείας και της βιώσιμης χρηματοδότησης του ΕΣΥ αποκτά η «Νίκης».

Όπως ανέφερε από το βήμα της Βουλής, κατά τη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του 2018, ο Υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός απαιτείται σοβαρός και ορθολογικός σχεδιασμός ανάπτυξης των δομών και υπηρεσιών του ΕΣΥ και σταδιακή σύγκλιση των δημόσιων δαπανών υγείας ως ποσοστό του ΑΕΠ με τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους.

Οι διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες, όπως σημείωσε και ο κ. Ξανθός, για την υπέρβαση της λιτότητας και των οικονομικών εμποδίων, Είναι «προφανές ότι έχουν εξαντληθεί τα όρια της έντιμης και αξιοπρεπούς διαχείρισης του σημερινού δημοσιονομικού πλαισίου. Από εδώ και πέρα, στη μεταμνημονιακή περίοδο, η κρίσιμη προϋπόθεση για την επαρκή κάλυψη των νέων υγειονομικών και κοινωνικών αναγκών είναι η δημιουργία αυξημένου «δημοσιονομικού χώρου» για Δημόσια Υγεία και Κοινωνικό Κράτος», σημείωσε ο κ. Ξανθός.

Στην κατεύθυνση λοιπόν του απαραίτητου ορθολογικού σχεδιασμού συμφωνήθηκε με το Υπουργείο Οικονομικών και τον αρμόδιο Υπουργό Γ. Χουλιαράκη η συγκρότηση μιας κοινής Επιτροπής ανάμεσα στα 2 Υπουργεία με στόχο τη συστηματική παρακολούθηση των οικονομικών της Υγείας και της βιώσιμης χρηματοδότησης του Συστήματος με βάση το στρατηγικό σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας.

«Πρόκειται για μια πολύ σημαντική καινοτομία που δίνει το «πολιτικό σήμα» ότι η Οικονομία της Υγείας είναι στο επίκεντρο και όχι στο περιθώριο της γενικότερης οικονομικής πολιτικής και ότι η προτεραιότητα στην Υγεία είναι συνολική κυβερνητική υπόθεση», κατέληξε.

Ο Υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στην προσπάθεια ανάταξης του ΕΣΥ, σημειώνοντας πως οι αυξημένες ανάγκες που ακολούθησαν το νόμο για την ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων καλύφθηκαν από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Έτσι φέτος εγκρίθηκαν επιπλέον 80 εκατ. ευρώ, δηλαδή 40 εκατ. για λοιπές δαπάνες, 30 εκατ. για φάρμακο, και 10 εκατ. για αύξηση του ωρομισθίου των εφημεριών- υπερωριών.

«Η κυβέρνηση, κινητοποίησε σημαντικούς ανθρώπινους και υλικούς πόρους υπέρ της δημόσιας περίθαλψης, σταμάτησε την επί 5ετία πτωτική τάση των δημόσιων δαπανών υγείας(από 4,6% το 2014 έφτασαν στο 5,1% – 5,2% το 2016-2017 ) και αυτό το επίπεδο, που είναι πολύ οριακό αλλά σαφώς βελτιωμένο, θα παραμείνει σταθερό και όχι μειωμένο και το 2018, σε πείσμα όσων μιλούν για νέες περικοπές στην Υγεία», σημείωσε ο κ. Ξανθός.

Ο Υπουργός Υγείας επανέλαβε πως ο προϋπολογισμός του 2018 δεν περιλαμβάνει περικοπές στις δημόσιες δαπάνες υγείας. «Είναι άλλο πράγμα η δαπάνη υγείας και άλλο η κρατική επιχορήγηση. Είναι άλλο πράγμα η αγορά φαρμάκων-υλικών-υπηρεσιών και άλλο η ροή χρηματοδότησης(cash flow) […]. Το 1ο είναι πολιτικό θέμα και το 2ο είναι λογιστικό », υποστήριξε.

Όπως ανέφερε, έγινε διαπραγμάτευση του ανώτατου ορίου δαπανών που όριζε το Μνημόνιο. «Αυτό συνέβη το 2015, όταν αυξήθηκε κατά 170 εκατ. ευρώ το όριο δαπανών των νοσοκομείων, συνεχίστηκε το 2016 και το 2017 και αθροιστικά ενισχύθηκε το Εθνικό Σύστημα Υγείας με πάνω από 700 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το αρχικό ΜΠΔΣ 2015-2018 της προηγούμενης κυβέρνησης», σημείωσε.

Όπως λοιπόν εξήγησε, το όριο των λειτουργικών δαπανών του ΕΣΥ παραμένει στα ίδια επίπεδα και το 2018 και μάλιστα για τα νοσοκομεία είναι αυξημένο σε σχέση με το αρχικό όριο του 2017 (1,711 δισ. το 2018 – 1,654 το 2017). Αυτό που μειώνεται είναι η κρατική χρηματοδότηση προς τα νοσοκομεία και τις ΥΠΕ, που όμως αντισταθμίζεται πλήρως από την αύξηση της μεταβίβασης πόρων του ΕΟΠΥΥ προς το ΕΣΥ και από τα υψηλά ταμειακά διαθέσιμα των νοσοκομείων.

«Από το 2016 οι εισπράξεις των νοσοκομείων από τον ΕΟΠΥΥ και την Κοινωνική Ασφάλιση είναι το 35% των εσόδων τους ενώ όλη την προηγούμενη 4ετία ήταν περίπου το 8-10% (από 100 εκατ. κατά μέσο όρο που απέδιδε ο ΕΟΠΥΥ το χρόνο στα νοσοκομεία παρότι προϋπολογίζονταν πάνω από 700 εκατ., το 2016 έφτασε τα 530 εκατ. και το 2017 αναμένεται να ξεπεράσει τα 650 εκατ. ευρώ)», ανέφερε ο κ. Ξάνθος.

Σημείωσε, δε, πως υπάρχουν πολύ μεγάλα ταμειακά διαθέσιμα στα νοσοκομεία και τις ΥΠΕ. Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, τον Οκτώβριο του 2017 υπήρχαν ως ταμειακό υπόλοιπο 522 εκατ. στα νοσοκομεία(με ληξιπρόθεσμα χρέη 505 εκατ. και 96 εκατ. στις ΥΠΕ.

«Σε κάθε περίπτωση τα έσοδα από τον κρατικό προϋπολογισμό, οι μεταβιβάσεις από τον ΕΟΠΥΥ, οι ίδιοι πόροι των νοσοκομείων και τα ταμειακά διαθέσιμα των νοσοκομείων υπερκαλύπτουν τα έξοδα που μπορούν να πραγματοποιηθούν μέσα στο 2018», υποστήριξε. «Η καθαρή χρηματοοικονομική θέση (ταμειακά διαθέσιμα-υποχρεώσεις) των νοσοκομείων το 2015 ήταν -940 εκατ. ευρώ, το 2016 ήταν + 35 εκατ. ευρώ και στο τέλος του 2017 θα είναι + 400 εκατ. ευρώ περίπου, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΛΚ», προσέθεσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου