Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2017

Γιατροί ΕΟΠΥΥ: Αυτά τα 110 εκατ. ποιος θα τα πάρει; Πως θα μοιρασθούν τα κονδύλια με τις νέες συμβάσεις

Πέμπτη 28 Δεκέμβριος 2017

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 

Με δυσάρεστες οικονομικές εξελίξεις για τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, θα ξεκινήσει η νέα χρονιά

Το 2018 θα μπει με ανησυχία για τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ καθώς οι νέες συμβάσεις που ετοιμάζονται, θα είναι κατά πολύ κουρεμένες.

Ήδη είναι έτοιμες οι νέες συμβάσεις- αναφέρουν πηγές του HealthReport.gr– παρότι υποτίθεται ότι θα έπρεπε να προηγηθεί μακρύς διάλογος με τους εκπροσώπους του κλάδου. Συζητήσεις βέβαια θα γίνουν στις αρχές του νέου χρόνου, αλλά ελάχιστα αναμένεται να διαφοροποιήσουν τις συνθήκες.

Φαίνεται ωστόσο ότι το κονδύλι των 110 εκατ. ευρώ που διατίθεται για τις επισκέψεις σε γιατρούς του ΕΟΠΥΥ για όλο το έτος, έχει ήδη μοιρασθεί.

Η πρώτη κατανομή έγινε με βάση τις ανάγκες της κάθε περιοχής της χώρας και σύμφωνα με τις επισκέψεις που πραγματοποιούνταν μέχρι σήμερα, αναφέρουν οι ίδιες πηγές του HealthReport.gr.

Και το βέβαιον είναι ότι οι νέες συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ θα καθηλώσουν περαιτέρω τις αποδοχές των γιατρών, αφού προβλέπουν μείωση κατά 25% των αμοιβών αλλά ταυτόχρονα αύξηση κατά 60%-100% των επισκέψεων.

Εξάλλου το κονδύλι των 110 εκατ. ευρώ που διατίθεται για τις επισκέψεις δεν φαίνεται να αλλάζει. Παρότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας είχε δεσμευτεί ότι θα επιχειρήσει να εξασφαλίσει κι άλλα κονδύλια, προς ώρας αυτό δεν είναι σαφές.

Αποτέλεσμα είναι να μοιρασθούν τα χρήματα σε περισσότερους γιατρούς αλλά πολύ λιγότερα, αφού αναμένεται να «ανοίξουν» οι συμβάσεις το 2018 και για τους νέους γιατρούς που είχαν μείνει απ’ έξω.

Με τις νέες συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ όμως ανοίγει περαιτέρω και η ψαλίδα των αμοιβών των Ελλήνων Γιατρών με αυτών του εξωτερικού. Διαβάστε ΕΔΩ τις συγκρίσεις: «Πως αμείβονται οι γιατροί στο εξωτερικό και πως στην Ελλάδα! Οι νέες κουρεμένες συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ που άναψαν φωτιές»

Γι αυτό άλλωστε πολλοί υποστηρίζουν ότι οι νέες οικονομικές συνθήκες που θα ισχύσουν στον ΕΟΠΥΥ θα κάνουν πολλούς γιατρούς να αποφύγουν τη σύμβαση και άλλους να στρέψουν το ενδιαφέρον τους στο εξωτερικό.

1 σχόλιο:

  1. Η λύση είναι φυσικά να μην τις υπογράψουμε.
    Δεν υπάρχει όμως δυναμική τοποθέτηση των Ιατρικών Συλλόγων και της ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ, οπότε μέσα στον "πανικό" πολλοί (ιδιαίτερα νέοι) θα πάνε να υπογράψουν (μέχρι να συνειδητοποίησουν τι συμβαίνει).

    Η Κυβέρνηση όμως θα έχει πετύχει το σκοπό της. Υγεία "για τα μάτια του κόσμου". Πολύ φθηνή, με τους γιατρούς/σκλάβους, και καθόλου ποιοτική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή