Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2017

Απόφαση Γ.Σ. ΟΕΝΓΕ για την πιστοποίηση ΕΟΠΥΥ

Αθήνα 22 Δεκεμβρίου 2017 - 
Α.Π: 8454

ΑΠΟΦΑΣΗ Γ.Σ ΟΕΝΓΕ

Με παρέμβασή μας πρόσφατα αναιρέθηκε αιφνιδιαστική και απροειδοποίητη ενέργεια της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ να κόψει την πρόσβαση ηλεκτρονικής συνταγογράφησης διαγνωστικών παραπεμπτικών σε νοσοκομειακούς γιατρούς με το πρόσχημα πως δεν είχαν εκτελέσει διαδικασία πιστοποίησής τους σε ειδικό μητρώο του ΕΟΠΥΥ παρά το γεγονός πως είναι ήδη πιστοποιημένοι στην υπάρχουσα ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ.

Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ επιμένει πως ως τις 31/12/17 πρέπει να γίνει τέτοια πιστοποίηση.

Θεωρούμε απαράδεκτο :

Μια υπηρεσία του δημοσίου (διοίκηση ΕΟΠΥΥ) να αμφισβητεί την πιστότητα άλλης υπηρεσίας του δημοσίου (ΗΔΙΚΑ) προκαλώντας την ταλαιπωρία ασθενών και γιατρών.

Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ να απαιτεί ιδιαίτερη «πιστοποίηση» των νοσοκομειακών γιατρών με τους ατομικούς κωδικούς TAXIS κάθε γιατρού, λες και κάθε νοσοκομειακός γιατρός είναι ιδιωτική επιχείρηση και όχι δημόσιος λειτουργός που αναγκαστικά συνταγογραφεί στα πλαίσια των καθηκόντων του όσον αφορά ασθενείς νοσηλευόμενους που λαμβάνουν οδηγίες εξόδου ή ασθενείς που εξετάζονται στα τακτικά ιατρεία και στα ΤΕΠ.

Προφανώς αυτή η ενέργεια της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ εντάσσεται στα πλαίσια της εμπορευματικής λειτουργίας των δημόσιων μονάδων υγείας. Είναι απαράδεκτο να απαιτεί ο ΕΟΠΥΥ ηλεκτρονική συνταγογράφηση και για τις εσωτερικές διαγνωστικές εξετάσεις των νοσοκομείων ακόμα και αν αφορούν επείγοντα περιστατικά στα ΤΕΠ.

Απαιτούμε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να δώσει άμεσα λύση στο θέμα.

Οι διοικήσεις των νοσοκομείων (και των ΥΠΕ όσον αφορά τις δομές ΠΦΥ) έχουν στην διάθεσή τους πλήρεις καταλόγους με τους γιατρούς στους οποίους έχουν αναθέσει τις υπηρεσίες περίθαλψης των ασθενών. Η «πιστοποίηση» ΔΕΝ είναι «ατομική υπόθεση» του κάθε γιατρού. Τα ατομικά φορολογικά στοιχεία των νοσοκομειακών γιατρών ουδόλως εμπλέκονται στην εκτέλεση των καθηκόντων τους ως δημόσιοι λειτουργοί περίθαλψης.

1 σχόλιο: