Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2017

Μετά το Ε.Σ.Υ «βάζουν χέρι» και στις ιδιωτικές κλινικές

Δημόσια υγεία, φαρμακεία, ΤΟΜΥ και μετά… ιδιωτικές κλινικές. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας είναι αποφασισμένη να τα αλλάξει όλα! Βέβαια, οι περισσότερες αλλαγές αφορούν σε μνημονιακές υποχρεώσεις αλλά η απόσταση από αυτό που μας ζητάνε οι δανειστές σε εκείνο που είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε φαίνεται ότι δεν είναι μεγάλη.

Γεωργία Σκιτζή - Healthweb

Μετά και την τροπολογία για την πλήρη απελευθέρωση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των φαρμακείων, σειρά αναμένεται να λάβει και το «πείραγμα» στο θεσμικό πλαίσιο και τη λειτουργία των ιδιωτικών κλινικών, το οποίο επεξεργάζεται ήδη ειδική επιτροπή του υπουργείου Υγείας. Στόχος δε των ειδικών είναι μετά τα Χριστούγεννα να παραδοθεί στους Θεσμούς το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για το επίμαχο αυτό θέμα.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, ο νέος νόμος θα ψηφιστεί το πρώτο εξάμηνο του 2018 και θα καθορίζει τις προδιαγραφές, τις απαιτήσεις και τη διαδικασία ίδρυσης ιδιωτικών κλινικών, από τον εξοπλισμό μέχρι και το προσωπικό των ιδιωτικών κλινικών.

Αμέσως μετά η Επιτροπή θα συνεχίσει για να καθορίσει τις τεχνικές προδιαγραφές ενώ ήδη έχουν συζητηθεί η διάκριση σε κατηγορίες των κλινικών, ο ελάχιστος αριθμός κλινών ανά κατηγορία και ανά ειδικότητα, η διοικητική και επιστημονική υπευθυνότητα, η νοσηλεία στις Γενικές Κλινικές και ανήλικων ασθενών και θέματα των Ψυχιατρικών Κλινικών.

Χαρακτηριστικό είναι ότι όπως προβλέπει η συμφωνία με τους Θεσμούς θα πρέπει μέχρι τις 30 Απριλίου η Επιτροπή να έχει ολοκληρώσει τις τεχνικές προδιαγραφές και τα θέματα προσωπικού και τον Μάιο να κατατεθεί συνολικά όλο το σχέδιο νόμου στη Βουλή προς ψήφιση.

Η πραγματικότητα σε … αριθμούς

Υπενθυμίζουμε πάντως ότι σύμφωνα με την Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών (ΠΕΙΚ), τα τελευταία έξι χρόνος έχουν κλείσει σε ολόκληρη τη χώρα περίπου 40 θεραπευτήρια, από τις 190 μικρές και μεσαίες κλινικές.

Οι ιδιοκτήτες των κλινικών καταγγέλλουν πως το πρόβλημα δεν είναι η έλλειψη κίνησης, αλλά τα πολύ χαμηλά ποσά με τα οποία αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ τις νοσηλείες των ασφαλισμένων του και οι λοιπές επιβαρύνσεις (clawback). Η εκτίμηση είναι πως κάθε κλινική σηκώνει ένα τεράστιο βάρος, με αποτέλεσμα το 60% των υπηρεσιών να παρέχει τελικά δωρεάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου