Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2017

Η «μαύρη τρύπα» με τα εκατομμύρια του ΚΕΕΛΠΝΟ

Με την κατάθεση της πρώην υφυπουργού Υγείας την περίοδο 2013, Φωτεινής Σκοπούλη, συνεχίστηκε η Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά τα σκάνδαλα στο χώρο της Υγείας την Τετάρτη. Το προερχόμενο από τη ΔΗΜΑΡ στέλεχος προσήλθε στην Επιτροπή οικειοθελώς, κάνοντας λόγο για ένα όργανο που χρησιμοποιούνταν για πολιτικάντικα οφέλη και όχι για τη δημόσια υγεία.

Αν θέλετε να κάνετε tweet ένα μέρος του κειμένου απλά επιλέξτε το και θα εμφανιστεί αυτόματα το εικονίδιο του twitter. Κάντε ένα κλικ πάνω του και είστε έτοιμοι...

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η Φ. Σκοπούλη περιέγραψε τα όσα έζησε ως υφυπουργός Υγείας με την ιδιότητα της γιατρού, χαρακτηρίζοντας το ΚΕΕΛΠΝΟ «μαύρη τρύπα στην οποία όσα χρήματα κι αν ρίξεις, χάνονται» και κατήγγειλε ότι «το ΚΕΕΛΠΝΟ μαζί με την πολιτική ηγεσία έγινε ένας στενός κορσές που οδήγησε σε αναποτελεσματικότητα της δράσης του και χρησιμοποιήθηκε για πολιτικάντικα οφέλη και όχι σαφή για τη δημόσια υγεία».

«Το ΚΕΕΛΠΝΟ κάνει πολιτική. Τίποτα άλλο» σημείωσε η Φ. Σκοπούλη, επισημαίνοντας ωστόσο ότι «είναι δύσκολο να αποδειχτεί το οποιοδήποτε σκάνδαλο. Και αυτό γιατί το ΚΕΕΛΠΝΟ φτιάχτηκε έτσι που να μην είναι εύκολο να αποδειχτεί τίποτα».

Ακόμη, η Φ. Σκοπούλη αναφέρθηκε αναλυτικά σε γεγονότα και οικονομικά στοιχεία που αφορούν στις δαπάνες του ΚΕΕΛΠΝΟ, με τα εκατομμύρια ευρώ να προκαλούν ίλλιγγο, υπογραμμίζοντας ότι «το πώς και πού δόθηκαν οι διαφημίσεις είναι αλλουνού παπά ευαγγέλιο. Δεν ξέρω να σας πω».

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε σε 32 εκατομμύρια για εμβόλια για τη γρίπη και 17 εκατομμύρια για αντι-ικα φάρμακα, τηλεοπτική διαφήμιση για το αντιπνευμονιοκοκκικό εμβόλιο μαζί με την Pfizer. Ακόμη, αγορά κρεβατιών μόνιτορ για τις ΜΕΘ 2.800.000 ευρώ, χρηματοδότηση ενημερωτικής εκστρατείας για τη γρίπη 2.844.000 ευρώ, λειτουργία ειδικής τηλεφωνικής γραμμής για τη γρίπη 3.100.000 ευρώ, λειτουργία γραμμής το 2010 600.000.000 ευρώ, ενημερωτική εκστρατεία το 2010 1.800.000 ευρώ, ΟΚΑΝΑ 10.000.000 ευρώ, χωρίς υπουργική απόφαση, δαπάνες για δράσεις για τον ιό του Δυτικού Νείλου 4. 629.000 ευρώ, ιατρονοσηλευτκό προσωπικό για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας 16 εκατομμύρια ευρώ.

Η πρώην υφυπουργός, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε και στα εμβόλια γρίπης τα οποία είχαν αγοραστεί από το ΚΕΕΛΠΝΟ πριν από το 2012 λέγοντας: «Το ΚΕΕΛΠΝΟ είχε αγοράσει εκατομμύρια εμβόλια και σύριγγες που θα μπορούσαν να καλύψουν όλα τα Βαλκάνια» και υποστήριξε πως γενικά «δεν υπήρξε κανένας συντονισμός στο ΚΕΕΛΠΝΟ και δρούσαν ομαδούλες».

Τελικά, επειδή η Φ. Σκοπούλη κατέθεσε αρκετά έγγραφα που έπρεπε να μελετηθούν από τα μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής, αποφασίστηκε να επανέλθει εκ νέου την επόμενη Τετάρτη στις 10 το πρωί, για να δεχτεί ερωτήσεις.

Σημειώνεται πως κατά την έναρξη της συνεδρίασης, ο πρόεδρος της Επιτροπής Αντώνης Μπαλωμενάκης ενημέρωσε το σώμα ότι ο μάρτυρας Θεόδωρος Παπαδημητρίου που θα εξεταζόταν για τρίτη φορά από την επιτροπή, δεν θα παραστεί καθώς εισήχθη χθες και νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο «Ελπίς». Ως εκ τούτου θα κληθεί εκ νέου την ερχόμενη εβδομάδα να παραστεί στην Επιτροπή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου