Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2017

Οι επιπτώσεις των μνημονίων στις συντάξεις και την εργασία



Νέες περικοπές 10 δισ. ευρώ στο ασφαλιστικό μέχρι το 2022, αποκαλύπτει το νέο βιβλίο του Αλέξη Μητρόπουλου - 

protothema.gr

Τα μέτρα που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κρύβουν πρόσθετα μέτρα 10 δισ. ευρώ.

Νέα μέτρα ύψους 10 δις. ευρώ έρχονται με τις περικοπές των συντάξεων που έχουν ήδη δρομολογηθεί έως το 2022, με βάση τις αποφάσεις που ελήφθησαν στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου.

Τα στοιχεία-αποκάλυψη τεκμηριώνονται με το νέο βιβλίο του καθηγητή Εργατικού Δικαίου και πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Μητρόπουλου, με τίτλο «Εργασιακές Σχέσεις και Κοινωνική Ασφάλιση στη Σύγχρονη Ελλάδα», που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Λιβάνη. Στο βιβλίο των 510 σελίδων, αναφέρεται ότι ήταν λάθος η σύνδεση του ασφαλιστικού με το Δημόσιο Χρέος με το Μνημόνιο του 2010 (σ.σ: επί Γ. Παπανδρέου) καθώς αποτέλεσε τη θρυαλλίδα συνεχών υποτιμήσεων στο εισόδημα των συνταξιούχων. Συνέχεια των μέτρων αυτών είναι η επικαιροποίηση του τρίτου Μνημονίου με το νόμο 4472/2017 που ψήφισε η συγκυβέρνηση ΣΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, τον περασμένο Μάιο, με τον οποίο επιβάλλονται νέα μέτρα 10 δις. ευρώ από τις περικοπές συντάξεων ως και το 2022.

Η συνολική συνταξιοδοτική δαπάνη μειώνεται κατά 7,12 δις.ευρώ από τις μειώσεις ως 18% στις κύριες συντάξεις και από την κατάργηση των οικογενειακών επιδομάτων, όπως αναφέρεται στην οικονομική έκθεση αποτίμησης των μέτρων που έκανε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Αλλα 675 εκατ. ευρώ είναι οι περικοπές προσωπικών διαφορών από τις επικουρικές συντάξεις, άλλα 250 εκατ. ευρώ είναι οι «μειώσεις» από το πάγωμα συντάξεων ως το 2022 και μαζί με το νέο σύστημα δυσβάσταχτων εισφορών το «πακέτο» μέτρων αγγίζει τα 10 δις ευρώ.

Στην ομιλία του κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για την παρουσίαση του βιβλίου, ο Αλέξης Μητρόπουλος, ο οποίος απεχώρησε από το ΣΥΡΙΖΑ λόγω του τρίτου μνημονίου, ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Τα Μνημόνια επέτειναν την κρίση της Κοινωνικής Ασφάλισης στη χώρα. Οι συνταξιούχοι κλήθηκαν να αιμοδοτήσουν τις αστοχίες του κράτους και των Τραπεζών. Απώλεσαν 50 δις κατά την περίοδο 2010-2016. Αν εφαρμοστούν τα προνομοθετημένα μέτρα τής σημερινής κυβέρνησης για τα έτη 2019-2020, θα απωλέσουν ακόμη άλλα 4 δις. Το ίδιο το Ασφαλιστικό Σύστημα απώλεσε 80 δις, κυρίως από το «κούρεμα» των αποθεματικών των Ταμείων (PSI), τη μεγάλη μείωση των μισθών, την εκτόξευση της ανεργίας, τη γενίκευση της εργασιακής ευελιξίας, σε συνδυασμό με τον περιορισμό στο μισό της κρατικής χρηματοδότησης, που τείνουν να επαναφέρουν το σύστημα στην κατάσταση της προπολεμικής περιόδου.

Η Κοινωνική Ασφάλιση τέθηκε στην υπηρεσία του χρέους και στη διάθεση των δανειστών. Έχει αποκοπεί από το βασικό-διαχρονικό της στόχο: την εξασφάλιση της αξιοπρεπούς διαβίωσης των συνταξιούχων. Το πολιτικό προσωπικό όλων των κυβερνητικών αποχρώσεων, με το τρίτο Μνημόνιο το καλοκαίρι του 2015 και τον νόμο Κατρούγκαλου, «έστειλε τον λογαριασμό» τού χρεοκοπημένου συστήματος στους συνταξιούχους-ασφαλισμένους. Θέσπισε ένα νέο συνταξιοδοτικό δόγμα με κεντρική ιδέα τη διάσωση «από τα μέσα» (“bail in”) με «κούρεμα» των συντάξεων και των μισθών μέσω της αύξησης των εισφορών.

Η «αποκοινωνικοποίηση» της Ασφάλισης είναι η πεμπτουσία αυτής της επιλογής».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου