Σε αναδίπλωση αναγκάστηκε αργά τα μεσάνυχτα χθες η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας, μπροστά στον κίνδυνο σοβαρών αντιδράσεων στο ζήτημα της αλλαγής των προϋποθέσεων για κήρυξη απεργίας στα πρωτοβάθμια σωματεία.
kathimerini.gr
Η διάταξη, που αποτελούσε μία πρώτη προσπάθεια να σπάσει το ταμπού του συνδικαλιστικού νόμου, προέβλεπε αλλαγές στο ποσοστό της απαρτίας που απαιτείται για την κήρυξη απεργίας στις γενικές συνελεύσεις πρωτοβάθμιων σωματείων, αυξάνοντας το όριο στο 50% + 1 των οικονομικά τακτοποιημένων μελών έναντιτου 1/3 ή ακόμη και του 1/5 που, κατά περίπτωση, προβλέπει το ισχύον νομικό πλαίσιο.
Είχαν προηγηθεί οι αντιδράσεις της ΑΔΕΔΥ, η οποία είχε κηρύξει πανελλαδική στάση εργασίας για σήμερα αλλά και του ΠΑΜΕ που κάλεσε σε συλαλλητήριο στην πλατεία Κλαυθμώνος. Ωστόσο, είναι μάλλον o φόβος απέναντι σε εσωκομματικές αντιδράσεις καθώς το ζήτημα των απεργιών, όπως άλλωστε και αυτό της πώλησης μονάδων της ΔΕΗ, συνιστά μία εκ των υποχωρήσεων στις οποίες αναγκάστηκε η κυβέρνηση προκειμένου να κλείσει γρήγορα η γ' αξιολόγηση. Το ΚΚΕ είχε σπεύσει, άλλωστε, να ανακοινώσει ότι θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία για το θέμα, κατά την ψήφιση των διατάξεων στη Βουλή.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας, οι τροπολογίες θα κατατεθούν εκ νέου σε επόμενο νομοσχέδιο, «μετά από νομοτεχνικές βελτιώσεις και θετικές τροποποιήσεις στις προβλέψεις τους».
«Με την εκ νέου κατάθεση των τροπολογιών θα δοθεί ο χρόνος για ευχερέστερη συζήτηση του περιεχομένου τους στο Κοινοβούλιο, ώστε να μην υπάρχουν προσχηματικές ενστάσεις επί της διαδικασίας από τα κόμματα της αντιπολίτευσης», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι πηγές του υπουργείου.Μάλιστα η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου κατέθεσε την επίμαχη τροπολογία που δυσχεραίνει τον τρόπο λήψης για απεργιακή απόφαση στα πρωτοβάθμια σωματεία, κυρίως δε, επιχειρήσεων με μεγάλη διασπορά υποκαταστημάτων ανά την Ελλάδα, στο πλαίσιο της συμφωνίας που κλείδωσε το περασμένο Σάββατο.
Η διάταξη προέβλεπε ότι απαιτείται η παρουσία τουλάχιστον του 1/2 των οικονομικά τακτοποιημένων μελών, έναντι του 1/3 ή ακόμη και του 1/5 που κατά περίπτωση προβλέπεται με το ισχύον καθεστώς.
Οι τροπολογίες που αποσύρθηκαν αφορούν επίσης την αποζημίωση για εργατικά ατυχήματα με ευθύνη του εργοδότη, αλλά και τον προγραμματισμό και την παροχή εργασίας του προσωπικού των ΚΤΕΛ.
Ειδικότερα, με δεύτερο άρθρο στην ίδια τροπολογία αποσαφηνιζόταν η υποχρέωση του εργοδότη να καταβάλλει την προβλεπόμενη δαπάνη σε περίπτωση αποζημίωσης για εργατικό ατύχημα, εφόσον με δικαστική απόφαση διαπιστώνεται ότι το ατύχημα οφείλεται σε δικό του δόλο είτε ως προς το αποτέλεσμα του ατυχήματος είτε ως προς τη μη τήρηση διατάξεων που ορίζουν μέτρα προστασίας της ασφάλειας και υγείας στην εργασία. Τέλος, προέβλεπε την υποχρέωση του προέδρου κάθε ΚΤΕΛ και των ιδιοκτητών τουριστικών λεωφορείων ή των νόμιμων εκπροσώπων τους να καταχωρίζουν στο σύστημα Εργάνη τις υπερωρίες προσωπικού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου