Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2017

Το φορολογικό σκέλος της συμφωνίας για την γ’ αξιολόγηση



Σημαντικές παρεμβάσεις στο πεδίο της φορολογίας προβλέπει η συμφωνία κυβέρνησης – θεσμών για την γ’ αξιολόγηση. Με βάση το προσχέδιο συμφωνίας που δημοσίευσε η "Καθημερινή" περιλαμβάνονται δεκάδες παρεμβάσεις από το πότε θα μειωθεί το αφορολόγητη όριο μέχρι και την αναθεώρηση των υφιστάμενων τεκμηρίων διαβίωσης. 

Capital.gr

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στο κείμενο: 

- η μείωση του αφορολόγητου ορίου θα αποφασιστεί το Μάιο αν θα πραγματοποιηθεί έναν χρόνο νωρίτερα, δηλαδή τον Ιανουάριο του 2019 αντί για τον Ιανουάριο του 2020 που έχει ήδη ψηφιστεί. Επίσης, τότε θα αποφασιστεί και το εύρος των αντίμετρων της λιτότητας που θα εφαρμοστούν το 2019 προκειμένου να εκπληρωθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για το 2019. 

- θα αναθεωρηθούν τα φορολογικά πρόστιμα, όπως έχει αποκαλύψει πρόσφατα το Capital.gr. 

- θα ολοκληρωθεί η μελέτη για την αύξηση του ορίου ακαθάριστων εσόδων για την απαλλαγή από τον ΦΠΑ. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα το όριο είναι στις 10.000 ευρώ και μελετάται η αύξησή του στις 25.000 ευρώ. 

- ευθυγράμμιση των πλειστηριασμών ακινήτων για οφειλές προς το δημόσιο με τους πλειστηριασμούς όταν επισπεύδων είναι ιδιώτης, δηλαδή η τιμή εκκίνησης να είναι η εμπορική αξία, ενώ θα ακολουθείται η ίδια διαδικασία. 

- επαναξιολόγηση των κινήτρων στην φορολογία εισοδήματος επιχειρήσεων και κατάργηση των φοροαπαλλαγών των επιχειρήσεων που θα κριθούν αναποτελεσματικές ή άδικες. 

- επανεξέταση των τεκμηρίων διαβίωσης. 

Επιπλέον, μέχρι τον Μάρτιο του 2018: 

- θα αξιολογηθεί το φορολογικό καθεστώς της ναυτιλίας υπό το πρίσμα των συστάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

- θα επανεξεταστεί ο Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος προκειμένου να διορθωθεί και να εξαλειφθούν αντιφατικές διατάξεις.

- θα εξεταστεί το επιτόκιο που χρεώνει το δημόσιο για καθυστερημένες οφειλές. 

- θα ευθυγραμμιστούν οι αντικειμενικές αξίες με τις εμπορικές στα ακίνητα και μέχρι τον Μάιο θα αναθεωρηθούν οι φορολογικοί συντελεστές στον ΕΝΦΙΑ, αν αυτό είναι αναγκαίο, προκειμένου να μην μειωθεί η συνολική βεβαίωση του φόρου και να εκδοθούν τα νέα εκκαθαριστικά του φόρου έως τον Αύγουστο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου