Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2017

Ένωση ακτινολόγων: CLAW BACK Πολυϊατρείων και εργαστηρίων

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΑΚΤΝΟΛΟΓΩΝ
CLAW BACK Πολυϊατρείων και εργαστηρίων

ΜΕΡΟΣ 2ο

Σχετική εικόναΣε λίγες μέρες τελειώνει το 2017. Το γεγονός που το σημάδεψε είναι η πέραν κάθε λογικής επιβολή μεγάλων οικονομικών ποινών στα εργαστήρια με το πρόσχημα της εκκαθάρισης του Clawback προηγούμενων ετών. Στην ουσία του λοιπόν τι είναι το Clawback ; Είναι η τιμωρία του κράτους που επιβάλλεται στα εργαστήρια και πολυϊατρεία επειδή αγόγγυστα όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης προσέφεραν τις υπηρεσίες τους προς τον ελληνικό λαό. Είναι η εξοντωτική ποινή στον τελευταίο και ανίσχυρο κρίκο της αλυσίδας συνταγογράφησης – εκτέλεσης εξέτασης και στον αποδέκτη μιας ατελέσφορης διαδικασίας εκ μέρους των αρμόδιων φορέων που είναι εντεταλμένοι να περιορίσουν τις ροές των δαπανών του ΕΟΠΥΥ πέραν των κλειστών κονδυλίων που διατίθενται. Εδώ πρέπει να τονισθή ότι ναι μεν το Clawback το επέβαλε η Troika αλλά υπό μια προϋπόθεση που δεν ετήρησε η ελληνική πλευρά. Τον αυστηρό έλεγχο στις ροές δαπανών του ΕΟΠΥΥ ούτως ώστε η διαφορά μεταξύ ολικής δαπάνης ΕΟΠΥΥ και κλειστού προϋπολογισμού να είναι το δυνατόν μικρότερη. Η ελληνική πλευρά δεν μπόρεσε να ελέγξη τις ροές των δαπανών με κανένα τρόπο, επέτρεψε μια ανεξέλεγκτη συνταγογράφηση με αποτέλεσμα να διαμορφωθούν τερατώδη Clawback που όλα έπεσαν στις πλάτες των εργαστηρίων και πολυϊατρείων. Τώρα για το 2018 βούληση της Troika είναι να σταματήση πλέον το Clawback και δη το εγκληματικό ελληνικό Clawback που σκοτώνει εργαστήρια και πολυϊατρεία.


Έρχεται το Νέο Έτος. Για τα διαγνωστικά κέντρα και τα εργαστήρια προοιονίζεται το ίδιο δυσοίωνο και τρομαχτικό. Το Clawback του 2017 θα ισχύει με τους ίδιους όρους και το νέο έτος με την ήδη επιβληθείσα ποινή και τις δόσεις του 2017 να τρέχουν. 

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ @ΠΟΛΥΙΑΤΡΕΙΑ ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΟΥΝ ΑΛΛΟ

Σαν Πανελλήνια Ένωση Ελευθεροεπαγγελματικών Ακτινολόγων βάζουμε μια πρόταση λογική και έντιμη για την διευθέτηση του Clawback του 2018. Ζητούμε σε χρόνο Real Time συνεχή ενημέρωση της δαπάνης του ΕΟΠΥΥ ανά κωδικό. Σε περίπτωση υπέρβασης του κλειστού κονδυλίου ο ασθενής να κατευθύνεται στις Δημόσες Δομές ή αν θέλει να χρησιμοποιήση τον Ιδιωτικό Τομέα η χρέωση της εξέτασης να γίνεται βάση τιμής ΦΕΚ. 

Είναι ένας αντικειμενικός τρόπος παρέμβασης στην ασύδοτη συνταγογράφηση και μια εκλογίκευση αυτής της άδικης πραγματικότητας όπου όλοι είναι ευχαριστημένοι (υπουργείο, ΕΟΠΥΥ, άρρωστοι, κλινικοί γιατροί) και τα εργαστήρια ως εξιλαστήρια θύματα πληρώνουν το βαρύ τίμημα μιας επερχόμενης χρεωκοπίας.

Ελπίζομε με την έλευση των Αγίων Ημερών το λαμπρό αστέρι της Βηθλεέμ να φωτίσει τους ανθρώπους που διαχειρίζονται το θέμα του Clawback των εργαστηρίων και να δώσουν μια δίκαιη και βιώσιμη λύση. 

Χρόνια Πολλά σε όλους

Θεόδωρος Π. Γεωργακόπουλος
Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Ακτινολόγων.

1 σχόλιο: