Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018

Στα «μαχαίρια» για τις επισκέψεις Υπ. Υγείας και γιατροί

ΠΕΝΝΥ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ - kathimerini.gr

Ξεκίνησε και επίσημα, η διαπραγμάτευση μεταξύ του υπουργείου Υγείας και των εκπροσώπων των γιατρών για τη συλλογική σύμβαση των ειδικευμένων γιατρών –πλην των «οικογενειακών» παθολόγων γενικών γιατρών και παιδιάτρων– με τον ΕΟΠΥΥ. Σε συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με το Δ.Σ. του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, παρουσία και του αντιπροέδρου του ΕΟΠΥΥ, συμφωνήθηκε να συγκροτηθεί μία ομάδα εργασίας, η οποία θα έχει ως αντικείμενο να διαμορφώσει κοινώς αποδεκτούς όρους της συλλογικής σύμβασης. Το πλαίσιο που έθεσε ο υπουργός Υγείας είναι να δοθεί η δυνατότητα σε όλους τους γιατρούς να συμβληθούν χωρίς να υπάρχει αποκλεισμός και να διευκολυνθεί η είσοδος νέων γιατρών στο σύστημα. Κατά την πρόταση του υπουργείου Υγείας, η «αγορά» επισκέψεων σε συμβεβλημένους γιατρούς από τον ΕΟΠΥΥ θα γίνεται με βάση τις ανάγκες των ασφαλισμένων και πάντα αφού θα συνεκτιμηθούν οι δυνατότητες των δημόσιων υπηρεσιών Υγείας. Παραδείγματος χάριν, σε μία περιοχή ο ΕΟΠΥΥ, για να καλύψει τις ανάγκες των ασφαλισμένων του, μπορεί να χρειάζεται 5.000 επισκέψεις σε καρδιολόγο τον μήνα. Από αυτές θα αφαιρεθούν όσες μπορούν να γίνουν σε δημόσιες δομές (Κέντρα Υγείας, τακτικά ιατρεία νοσοκομείων) και οι υπόλοιπες θα «αγοραστούν» από ιδιώτες γιατρούς στο πλαίσιο της συλλογικής σύμβασης.

Εντός της εβδομάδας, το υπουργείο Υγείας αναμένεται να αποστείλει στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο κείμενο με τις βασικές προτάσεις του για τους όρους της σύμβασης (αμοιβές, ωράριο κ.ά.), ενώ από την πλευρά του και ο ΠΙΣ θα συνεδριάσει για να καταλήξει στο σχέδιο που θα φέρει ο ίδιος στον διάλογο. Η θέση του ΠΙΣ είναι να προβλέπεται ελεύθερη επιλογή γιατρού, με αμοιβή κατά πράξη και περίπτωση.

Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης παραμένει πάντα και η πρόταση του ΕΟΠΥΥ για προαγορά επισκέψεων από τους συμβεβλημένους ειδικούς γιατρούς αναλόγως του ωραρίου που θα διαθέτουν οι ίδιοι για τους ασφαλισμένους, με μέγιστο αριθμό τις 80 επισκέψεις εβδομαδιαίως και μηνιαία αμοιβή 1.400-1.500 ευρώ μεικτά. Σημειώνεται ότι σήμερα οι γιατροί αμείβονται από τον ΕΟΠΥΥ με 10 ευρώ μεικτά για την κάθε επίσκεψη ασφαλισμένου και με ανώτατο όριο τις 200 επισκέψεις τον μήνα. Ετσι, σήμερα όταν κάποιος γιατρός συμπληρώνει και τις 200 επισκέψεις, λαμβάνει 2.000 ευρώ μεικτά.

Η διαπραγμάτευση αυτή γίνεται στον απόηχο της «αποτυχίας» του υπουργείου να φτιάξει ένα «σώμα» οικογενειακών γιατρών για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Υπενθυμίζεται ότι στην πρόσκληση ενδιαφέροντος για 2.829 θέσεις οικογενειακών γιατρών του ΕΟΠΥΥ ανταποκρίθηκαν μόλις 1.200 γιατροί. Ο βασικός λόγος αυτής της αποτυχίας ήταν οικονομικός. Η αμοιβή αφορά 1.623 ευρώ τον μήνα για δέσμευση του ιατρείου του γιατρού για 4 ώρες την ημέρα, κατά τη διάρκεια των οποίων θα εξετάζει δωρεάν ασφαλισμένους.

8 σχόλια:

  1. 320 επισκεψεις για 1400€? 32.....ισως!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Με 1400€ αληταρα Μπαταχτσιμη στην καλυτερη θα παρεις 140 επισκεψεις!Τις υπολοιπες 180 ως τις 320 ας τις κανουν ο Ξανθοκηφηνας,ο συκοφανΤακης,ο Βαρδατρομπας και ο Μπαταχτσιμης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αν τα 2000€ αντιστοιχουν σε 200 επισκεψεις δηλαδη σε 50 ωρες εξετασης,αυτη πρεπει να ειναι η κοκκινη γραμμη μας!Αν δωσουν πχ 200€ θα παρουν 20 επισκεψεις για 5 ωρες μηνιαια! Απλα......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Με μεγιστο αριθμο τις 35 επισκεψεις εβδομαδιαια κατι γινεται.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αφου ....
    τακτοποιησαν τις γυφΤΟΜΥ ! Αφου βρηκαν .....ΟΙ ! Τωρα θα λυσουν το θεμα των .....
    Ειδικων! Ωιμε......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δηλαδή οι μισθοί των νοσοκομειακών γιατρών αποκαθίστανται αλλά οι αποζημιώσεις των ιδιωτών καταβαραθρώνονται ! Πολύ ......ωραία αλλά αντιστοίχως θα μειωθεί από την πλευρά μας και η διαθεσιμότητα/εξυπηρέτηση, διότι έτσι πάνε αυτά! Και αφού προκαλούν , η δική μας θέση πρέπει να είναι 80 /εβδομάδα ? Από 20 ευρώ .......6800 τον μήνα! Και μετά κάπου θα ......τα βρούμε ! Άκου που με ένα .....τάληρο θέλουν ιατρική επίσκεψη οι κηφήνες του χρΕΟΠΥΥ με τα 176 εκ. .......λειτουργικά !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αν δεν τους φτάνουν τα λεφτά (ξέρετε η .....Ράνια, ο Παρασκευόπουλος, ο Καρανίκας, ο Βαρδατρόμπας κλπ ......!) ας συμβάλλει και ο ασφαλισμένος !
    Δεν έχουν θέμα να δίνουν 20ευρα σε μανικιούρ /πεντικιούρ, έχουν μαλλί-νυχάκι στην τρίχα, iphone 300+ ευρώ, γεμίζουν όλα τα ......τατουαζάδικα που φυτρώνουν σαν μανιτάρια, όλα τα καφέ και τις ταβέρνες, αδειάζουν τις πόλεις κάθε ΣΚ για θάλασσα ή χιονοδρομικό ! Κρίση έχουμε αλλά για τα ......γούστα ή τον ......υδραυλικό που κάνει ένα κλικ τα πενηντάρικα πέφτουν και χωρίς απόδειξη! Για τον γιατρό όμως και την Υγεία όλοι είναι ......φτωχοί! Δύσκολη η εποχή αλλά είναι θέμα ιεράρχησης και αξιών και όχι ακριβώς φτώχειας (είναι ζήτημα αν αφορά το 20% η απόλυτη αδυναμία πληρωμής και για αυτούς θα μπορούσε να υπάρξει πρόνοια)! Την τζάμπα (με δανεικά!) Υγεία τους έμαθαν τα γαλαζοπράσινα ρετάλια και τώρα που τελείωσαν τα δανεικά οι ΣΥΡΙΖΟκατσαπλιάδες θέλουν να την συνεχίσουν με έξοδα του .....γιατρού! Όλοι (σχεδόν) έχουν λεφτά για να πάνε με 20 ευρώ στον γιατρό , απλά δεν θα κάνουν μανικιούρ ή θα πάνε μια φορά λιγότερο στο κομμωτήριο απλά δεν το κάνουν διότι τους έμαθαν ότι ο γιατρός είναι .....τζάμπα!!! Ε λοιπόν τα ψέματα τελείωσαν ! Ο Γιατρός και η Υγεία ΣΤΟΙΧΙΖΟΥΝ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΠΑΘΟΛΟΓΟΙ ΘΕΩΡΟΥΜΑΣΤΕ ΑΝΕΙΔΙΚΕΥΤΟΙ ????
    ΣΤΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΟΜΑΣΤΕ???
    ΟΣΟΙ ΔΕΝ ΛΑΒΟΥΝ ΜΕΡΟΣ ΣΤΟ...ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΩΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ???

    ΑπάντησηΔιαγραφή