Τετάρτη 14 Μαρτίου 2018

Ξεκινούν οι διαγνωστικές εξετάσεις στις ΤΟΜΥ! Νέα εγκύκλιος του υπ.Υγείας

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 

Ξεκινά η διαδικασία για προληπτικές διαγνωστικές εξετάσεις στις Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Συγκεκριμένες οδηγίες για τον τρόπο διεξαγωγής των προληπτικών διαγνωστικών εξετάσεων στις ΤΟΜΥ αλλά και γενικότερα στις Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, εξέδωσε το υπουργείο Υγείας.

Ειδικότερα με εγκύκλιο που απέστειλε σε όλους τους εμπλεκομένους φορείς, ανάβει το πράσινο φως για τη διενέργεια δωρεάν προληπτικών εξετάσεων από τους πολίτες στις δημόσιες μονάδες.

Η εγκύκλιος προσδιορίζει τις συνθήκες αλλά και τους κανόνες που θα υπάρχουν καθώς στο πλαίσιο των προληπτικών εξετάσεων θα ακολουθούνται συγκεκριμένα πρωτόκολλα, ενώ δίνονται αυστηρές οδηγίες και για την τήρηση των προσωπικών δεδομένων των ασθενών.
Τα δείγματα και στον ιδιωτικό τομέα

Σύμφωνα με τους κανόνες που τίθενται, όταν θα λαμβάνονται δείγματα εξετάσεωναπό τους πολίτες αυτά θα αποστέλλονται για διάγνωση είτε σε Μονάδες υγείας ή εργαστήρια του δημοσίου τομέα, είτε ακόμη και του ιδιωτικού τομέα, με την προϋπόθεση να έχει προϋπάρξει συμφωνητικό μεταξύ των δύο πλευρών.

Παραπομπή σε ειδικούς με τη σφραγίδα των ΤΟΜΥ

Στο μεταξύ όπως φαίνεται σιγά σιγά τίθεται σε ισχύ και το μέτρο που προβλέπει την παραπομπή των ασθενών σε ειδικούς γιατρούς ή νοσοκομεία μόνο με το πράσινο φως των ΤΟΜΥ. Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις λεπτομέρειες: Νέες ΤΟΜΥ με αυστηρό σύστημα παραπομπής! Πως θα βλέπουμε ειδικό γιατρό από το 2018

Και αυτό διότι αναφέρεται ξεκάθαρα ότι μετά τις προληπτικές εξετάσεις, εάν απαιτείται περαιτέρω παρακολούθηση κάποιων ασθενών, αρμόδια θα είναι η δημόσια μονάδα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας η οποία και θα παραπέμπει σε άλλη Μονάδα.

2 σχόλια: