Δευτέρα 12 Μαρτίου 2018

Πρόεδρος Ελλήνων Φαρμακοβιομηχάνων: “Άνιση η αντιμετώπιση των ελληνικών φαρμάκων”! Γιατί καθηλώθηκαν οι πωλήσεις των γενοσήμων

Για άνιση αντιμετώπιση των ελληνικών φαρμάκων αλλά και για περιορισμένη διάθεση των φθηνών γενοσήμων κάνει λόγο ο Πρόεδρος των Ελλήνων Φαρμακοβιομηχάνων (ΠΕΦ) Θεόδωρος Τρύφων.

Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) Θεόδωρος Τρύφων σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ σημειώνει ότι στη χώρα μας παρότι υπάρχει δυνατότητα να αξιοποιηθούν φθηνά γενόσημα ελληνικά φάρμακα επιλέγονται ακριβά εισαγόμενα.

Τονίζει μάλιστα ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη σε εισαγωγές ακριβών φαρμάκων και η τελευταία σε χρήση οικονομικών γενοσήμων.

Ο Θ.Τρύφων

Όλα αυτά, παρότι κατά τον κ.Τρύφων στη χώρα μας λειτουργούν 28 εργοστάσιαυψηλής τεχνολογίας που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των ασθενών σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50% με ποιοτικά ελληνικά γενόσημα.

“Δεν είναι ευνοημένα τα ελληνικά φάρμακα”

Σε πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης είχε μετατραπεί πρόσφατα το θέμα της ευνοϊκήςή όχι μεταχείρισης των ελληνικών γενοσήμων φαρμάκων με αφορμή ανώνυμη καταγγελία– επιστολή.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) σημειώνει πως συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο ενώ παραθέτει σειρά επιχειρημάτων.
Τρύφων για Novartis

Ο πρόεδρος των Ελλήνων Φαρμακοβιομήχανων ρωτήθηκε και για την πολύκροτη υπόθεση Novartis για την οποία απέφυγε να σχολιάσει λεπτομερώς δεδομένου ότι η έρευνα είναι σε εξέλιξη.

Η υπόθεση Novartis πάντως κατά τον κ. Τρύφων διερευνάται διεθνώς και στην Ελλάδα. Σημείωσε ωστόσο ότι το θέμα συνδέεται εκτός των άλλων και με τον γενικότερο εμπορικό ανταγωνισμό Ευρώπης-ΗΠΑ.
Στον …καιάδα τα γενόσημα

Για τα γενόσημα αλλά και για τη μικρή τους διείσδυση στην ελληνική αγορά αναφέρθηκε ο Θεόδωρος Τρύφων.

Επεσήμανε εκτός των άλλων ότι όλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ευνοούν τη χρήση των οικονομικών γενοσήμων, που είναι ουσιωδώς όμοια φάρμακα με όσα έχασαν το αρχικό πατέντο τους και παράγονται με τους ίδιους αυστηρούς κανόνες ποιοτικού ελέγχου.

Αυτό όμως δεν συμβαίνει στην Ελλάδα της κρίσης, υπογράμμισε σχολιάζοντας μάλιστα ότι τα γενόσημα έχουν καθηλωθεί σε ποσοστά κάτω του 20% παρά μάλιστα το γεγονός ότι στην Ελλάδα λειτουργούν 28 εργοστάσια υψηλής τεχνολογίας που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των ασθενών σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50% με ποιοτικά ελληνικά γενόσημα. Δείτε ΕΔΩ χαρακτηριστικά τι συμβαίνει με τα γενόσημα: “Πολιτική …φαρμάκι στα γενόσημα φάρμακα! Πως εξαφανίζονται από την αγορά”
Τσεκούρωμα στις τιμές των γενοσήμων

Κατά τον Πρόεδρο της ΠΕΦ τα τελευταία χρόνια οι τιμές των γενοσήμων έχουν υποστεί μεγάλα κουρέματα. “Μεταξύ του 2009 και του 2016 οι τιμές τους μειώθηκαν κατά 67%” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Και προσέθεσε: “οι αντίστοιχες μειώσεις που δέχτηκαν τα εισαγόμενα on patentφάρμακα ήταν 33%. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα τελευταία Δελτία Τιμών η μέση μείωση των παλαιών οικονομικών φαρμάκων ήταν 12% και των νέων ακριβών εισαγόμενων 2%.

Σε αυτά πρέπει να προσθέσετε και τις υποχρεωτικές επιστροφές της βιομηχανίας προς τον ΕΟΠΥΥ, που λειτουργούν ως μία επιπλέον μείωση της τιμής. Σήμερα ένα στα τρία φάρμακα προσφέρονται από τη βιομηχανία στον ΕΟΠΥΥ δωρεάν. Αυτά δεν προκύπτουν από έλλειψη δεοντολογίας αλλά από τους στρεβλούς κανόνες που επιβάλλονται στην αγορά”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου