Κυριακή 11 Μαρτίου 2018

Οι πρώτοι γιατροί που πιάστηκαν με μίζα Novartis

To protothema.gr αποκαλύπτει - Παναγιώτης Σουρέλης

Συνολικά περισσότερα από 3.000 φυσικά πρόσωπα και εταιρείες με μη γνωστό αντικείμενο έλαβαν εμβάσματα από το λογαριασμό της Novartis στην Ελβετία - Ο έλεγχος επικεντρώθηκε στην ταυτοποίηση των γιατρών που υπάγονται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας ή είναι συμβεβλημένοι, έτσι ώστε να μπορεί να στοιχειοθετηθεί τυχόν αδίκημα δωροδοκίαςΚαθηγητές Πανεπιστημίου αλλά και γιατροί της διπλανής πόρτας, είναι μεταξύ των επιστημόνων που έδωσαν τον όρκο του Ιπποκράτη αλλά δεν τον τήρησαν, με αντάλλαγμα του “φούσκωμα” των τραπεζικών τους λογαριασμών από τη Novartis. To “Πρώτο Θέμα” αποκαλύπτει τις πρώτες περιπτώσεις γιατρών που ταυτοποίησε η εισαγγελική έρευνα με τις μίζες της φαρμακευτικής εταιρείας.

Η έρευνα ξεκίνησε στις αρχές του 2016 από την τότε Εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς κ. Ελένη Ράικου και συνεχίζεται μέχρι σήμερα από τη διάδοχό της κ. Ελένη Τουλουπάκη. Το κουβάρι της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται όταν εντοπίστηκε ο λογαριασμός της Novartis στην Ελβετία, από όπου στέλνονταν τα χρηματικά εμβάσματα στην Ελλάδα από το 2006 και έπειτα. Το συνολικό ύψος των εμβασμάτων ανέρχονταν σε 50 εκατομμύρια ευρώ. Όπως έδειξε η έρευνα, τα 2/3 του ποσού αφορούσαν το επιχειρησιακό σκέλος της Novartis, όπως παραγγελίες σε άλλες εταιρείες για παραγωγή χαπιών κ.α., ενώ το υπόλοιπο 1/3 κατέληξε σε τσέπες γιατρών με τη μορφή της προμήθειας.

Συνολικά περισσότερα από 3.000 φυσικά πρόσωπα και εταιρείες με μη γνωστό αντικείμενο έλαβαν εμβάσματα από το λογαριασμό της Novartis στην Ελβετία. Ο έλεγχος επικεντρώθηκε στην ταυτοποίηση των γιατρών που υπάγονται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας ή είναι συμβεβλημένοι, έτσι ώστε να μπορεί να στοιχειοθετηθεί τυχόν αδίκημα δωροδοκίας. Και όπως διαπιστώθηκε, ήταν εκατοντάδες οι περιπτώσεις γιατρών που χρέωναν το ελληνικό Δημόσιο συνταγογραφόντας φάρμακα της Novartis και βρέθηκαν να έχουν λάβει στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς ακόμη και δεκάδες χιλιάδες ευρώ από τον επίμαχο λογαριασμό.
Μέχρι σήμερα η έρευνα έχει ταυτοποιήσει περισσότερες από 600 περιπτώσεις γιατρών που έβαλαν το δάχτυλο στο μέλι. 

Μεταξύ των επιστημόνων που εμφανίζονται να έχουν αθέμιτες δοσοληψίες με την εταιρεία είναι:

* Καθηγητής ιατρικής έλαβε περίπου 75.000 ευρώ από το 2006 και εντεύθεν. Πρόκειται για εξέχον πρόσωπο στο χώρο της Πανεπιστημιακής κοινότητας με μακρά καριέρα, που παρά το βαρύ βιογραφικό του δεν είπε “όχι” στη μίζα που ξεπερνούσε κατά μέσο όρο τις 10.000 ευρώ ετησίως.

* Στην ίδια λίστα βρίσκεται και το όνομα ενός αναπληρωτή καθηγητή ιατρικής, επίσης με σπουδαία καριέρα, ο οποίος έβαλε στον τραπεζικό του λογαριασμό ποσό άνω των 60.000 ευρώ.

Το αξιοσημείωτο ωστόσο είναι, ότι σημαντικά ποσά και σε κάποιες φορές ακόμη μεγαλύτερα, έλαβαν και οι γιατροί της διπλανής πόρτας, δηλαδή επιστήμονες που δεν έχουν κάποια πανεπιστημιακή έδρα ή σημαντική διοικητική θέση στο ΕΣΥ. Από το πάρτι της μίζας δεν θα μπορούσαν να απουσιάσουν και ονόματα γιατρών που εδρεύουν στην επαρχία. 

Οι τελευταίοι ίσως και να έχουν συγκριτικό πλεονέκτημα καθώς λόγω των ελλείψεων στην Περιφέρεια, δέχονται περισσότερους ασθενείς άρα συνταγογραφούν αναλόγως και περισσότερα φάρμακα.

* Τα τραπεζικά εμβάσματα εμφανίζουν παθολόγο από το Λαύριο να εισέπραξε, από τον ελβετικό λογαριασμό της Novartis, ποσό που αγγίζει τις 70.000 ευρώ.

* Καρδιολόγος από την Καλαμαριά κατάφερε ακολουθώντας την ίδια τακτική, δηλαδή γράφοντας αθρόα φάρμακα της συγκεκριμένης εταιρείας, να αυξήσει την περιουσία του κατά περίπου 50.000 ευρώ μέσα σε μόλις μια πενταετία.

* Ανάλογο συνολικό ποσό (50.000 ευρώ) με τη μορφή εμβασμάτων από την Ελβετία εντοπίστηκε σε τραπεζικό λογαριασμό ενός παθολόγου από τη Νίκαια.

* Ογκολόγος από τη Θεσσαλονίκη ανταμείφθηκε για τις “υπηρεσίες” του με 45.000 ευρώ.

Τα δεκαχίλιαρα έπεφταν “βροχή” για τους “συνεργάσιμους” ιατρούς, οι οποίοι δεν δίστασαν να βάλουν το παράνομο χρήμα πάνω από τον όρκο τους, την επιστήμη τους αλλά και την υγεία των ασθενών τους. Διότι εκτός από το οικονομικό σκέλος της υπόθεσης, ακόμη σοβαρότερο είναι να διερευνηθεί, πόσα από αυτά τα φάρμακα αυτά ήταν αχρείαστα ή αποδείχθηκαν βλαπτικά για την υγεία των πελατών τους που τελούσαν εν αγνοία και τους εμπιστεύονταν τυφλά.

Ο έλεγχος αν και έχει προχωρήσει στην ταυτοποίηση εκατοντάδων γιατρών με τη Novartis και τις αθέμιτες μεθόδους της, εντούτοις δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, δύο χρόνια μετά την έναρξή του. Τα τραπεζικά στοιχεία που έλαβαν οι ελληνικές αρχές έχουν καταγεγραμμένη όλη τη διαδρομή του χρήματος. 

Αυτό που κλήθηκαν να κάνουν, ήταν να επικοινώνησαν με το Εθνικό Σύστημα Υγείας και άλλους, αρμόδιους φορείς του Δημοσίου, για να εντοπίσουν τους νοσοκομειακούς γιατρούς στους οποίους θα μπορούσε να ασκηθεί ποινική και πειθαρχική δίωξη για δωροδοκία. Ίσως οι ελεγκτικές αρχές να επιδιώκουν να ολοκληρώσουν τον έλεγχο και στη συνέχεια να προχωρήσουν σε ανακοινώσεις. Μπορεί, η πρόσφατη εμπλοκή πολιτικών προσώπων να είχε ως αποτέλεσμα να πέσει εκεί όλο το βάρος των ερευνών. Είτε, όπως λένε οι “Κασσάνδρες”, να υπάρχει ανησυχία για ενδεχόμενη παρουσία γιατρών με πολιτικό χρώμα στις λίστες της μίζας.

17 σχόλια:

  1. Τι γινεται ρε παιδια? Εγω γιατι δε πηρα τιποτα? Τι επρεπε να κανω? Που ζω εγω? Ολοι τα αρπαξανε και γω ουτε κοκκαλακι δεν εγλειψα? Διαμαρτυρομαι κυριοι. Αδικια. Λοιπον για να μη γινω και εγω ζητουλας την επομενη, αφου ξερετε ποιοι τα πηραν να δω και να τους τα περνετε πισω αλλοιως οτι γραφεται ειναι μπαρουφες και πρασινα αλογα. Παρτε τα πισω ακι μαζι και την αδεια ασκησης επαγγελματος αλλοιως θα πονηρεψω και εγω. Ενας παθολογος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλά ο καρδιολόγος της Καλαμαριάς, πόσα Diovan έγραψε για να πάρει 50.000 ευρώ; Χά,χά,χά,χά ! Δημοσιογραφία στο απώγειο !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ.ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΕΟΠΥΥ ΣΕ ΑΤΟΜΟ ΜΕ ΠΡΟΣΤΑΤΕΚΤΟΜΗ ΕΔΙΝΕ ΑΝΤΙΒΙΩΣΗ ΓΙΑ ΠΡΟΣΤΑΤΙΤΙΔΑ 2 ΧΡΟΝΙΑ ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΟΥ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΗΤΑΝ ΦΑΣΟΝΑΡΑ -ΑΛΕΥΡΑΚΙ ΧΑΧΑΧΑ ΛΑΜΟΓΙΑ

      Διαγραφή
    2. Για αυτό τα αφεντικά σου στον χρΕΟΠΥΥ 1.49 εκβιάζουν με κάθε τρόπο τους γιατρούς να γράφουν γενόσημα ? Δίνετε αλεύρι στον λαό ? Τ΄σακο τώρα και 72 σεντς από τα κεντρικά του ΣΥΡΙΖΑ !

      Διαγραφή
  3. ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΝΟΒΑΡΤΙΣ.ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΡΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ.ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ,ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΔΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ,ΟΙ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΚΟΝΟΜΑΝΕ ΠΕΡΣΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΕΣ.ΓΙΑΤΡΟΙ ΓΙΑ ΓΕΛΙΑ ΜΕ ΑΜΥΘΗΤΕΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ-ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΟΙ-ΓΡΑΦΑΝΕ ,ΓΡΑΦΑΝΕ ΚΑΛΟ ΕΒΓΑΖΕ ΤΟ ΧΕΡΙ ΤΟΥΣ.ΠΟΙΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ?ΑΠΛΑ ΓΙΑΤΡΟΥΔΑΚΙΑ ΣΕ ΕΠΑΡΧΙΑ ΚΑΙ ΦΤΩΧΟΣΥΝΟΙΚΙΕΣ ΒΓΑΖΟΥΝ ΤΩΡΑ ΠΟΛΛΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ.ΤΙ ΗΛ.ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΦΗΣΗ ΚΑΙ ΜΠΟΥΡΔΕΣ.ΛΑΟΣ ΛΑΜΟΓΙΩΝ.ΠΑΡΕΞΗΓΟΥΜΑΣΤΕ ΟΤΑΝ ΜΑΣ ΤΟ ΕΙΠΕ Ο ΧΑΖΟ ΓΙΩΡΓΑΚΗΣ.ΔΙΝΟΥΜΕ ΚΑΚΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΑΠΛΟ ΛΑΟ.ΡΩΤΩ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ,ΡΕ ΑΝ ΣΟΥ ΔΩΣΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ 10000 ΕΥΡΩ ΤΟ ΜΗΝΑ ΘΑ ΤΑ ΠΙΑΝΕΙΣ?8 ΣΤΟΥΣ 10 ΕΙΠΑΝ ΒΕΒΑΙΑ ΜΑ....ΕΙΜΑΙ?Κ ΑΝΝΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕ ΤΟ,ΣΕ ΣΤΕΝΑΧΩΡΩ ΑΛΛΑ ...ΕΝΑΣ ΜΑ....ΑΑΑ ΜΗΝ ΣΑΣ ΦΟΒΑΣΤΕ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αντε ρε 12.06 να μαθεις ελληνικα....

      Διαγραφή
    2. 12.06: ο γνωστος .....
      γιατρος Διευθυντης που .....δεν ξερει ελληνικα !Παλι καλα που δεν δηλωσε και ακαδημαικος!

      Διαγραφή
    3. Ρε βλακα 12.06 ακομη δεν καταλαβες γιατι ΠΑΝΤΑ σε δημοσιευει η κυρα Αννα?Επειδη κανει .....μπαμ οτι εισαι ψευτης του ΥΠΥΓ!Που ακουστηκε γιατρος να μην ξερει ορθογραφια και συντακτικο?Μα ποσο ηλιθιος εισαι?

      Διαγραφή
    4. Βγήκανε τα λαμόγια να διαμαρτυρηθούν που γράφανε μια συνταγή στο χέρι και περνανε 20 ευρώ.αξιοι της μοίρας σας

      Διαγραφή
    5. Ζωον 5.27 , 260000$ η μεση αμοιβη γιατρου στον Καναδα, 20€ τα δινεις σαν ΖΩΟΝ που εισαι στην μανικιουριστα , ενω στην Γερμανια αν πας σε δικηγορο ΒΟΔΙ ΜΕ ΔΥΟ ΠΟΔΙΑ το καλημερα ειναι 100€ και μετα μετρα η χρονοχρεωση!!! Εννοια σου ομως, ευτυχως που οι ΞανθοΒαρδααχρηστοι διαλυουν τα παντα και θα σας στρωσουμε καλα, ΘΑ ΜΑΘΕΤΕ ΖΩΑ ΝΑ ΣΕΒΕΣΤΕ ΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ!

      Διαγραφή
    6. Γράψτην μόνος σου κλόουν 5.27 αν θεωρείς λόγω βλακείας ,πως μπορείς !

      Διαγραφή
    7. χαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα πες του τα 2.04 ! Παριστάνει και τον γιατρό ο ......βοθροκαθαριστής με τον ......άνεμο ιδεών !

      Διαγραφή
    8. Αυτό που πληρώνεις όρνιο 5.27 στην συνταγή είναι την επιστημοσύνη του γιατρού ! Η συνταγή δεν μπορεί να είναι ίδια για πάντα , αργά ή γρήγορα θα χρειαστεί αλλαγές, ποιος θα το αποφασίσει άσχετε αυτό και με τι κριτήρια? Γράψε .....μόνος σου την συνταγή σου αν νομίζεις ότι μπορείς ! Αλλιώς .....μούκο καραγκιόζη, κόψε από τον .....τατουαζά και πάνε στον γιατρό σου !

      Διαγραφή
    9. 6.23 που είσαι ο 12.06 αναλφάβητος δήθεν γιατρός, τσούζει την ......ελληνική γλώσσα που ξεφτίλισες !

      Διαγραφή
  4. ΑΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΑΝ ΜΕΣΩ ΕΛΚΕΑ Η ΕΛΚΕ Η ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΑΠΟ ΙΔΙΩΤΕΣ ΓΙΑ ΠΑΡΟXΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΘΑ ΚΑΤΗΓΟΡHΘΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΙΑ ΔΩΡΟΔOΚΙΑ ΟΤΑΝ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ ΤΑ ΕΧΕΙ ΕΙΣΠΡΑΞΕΙ ΑΥΤΟ (ΦΟΡΟΣ,ΕΦΚΑ,ΦΠΑ); ΟΙ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΓΙΑ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΜΕΣ. ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΥΝ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ ΤΙΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΠΑΡΟΧΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΜΕ; ΑΠΛΑ ΓΙΑΤΙ Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΩΦΕΛΗΜΕΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτα να τα βλεπουν κατι 55ρηδες φαταουλες και συνοδοιποροι τους που εχουν τα μουτρα να κανουν και κριτικη στους νεους συναδελφους για.....ευπρεπεια!Η γενια σας Αλιτηριοι κατεστρεψε την χωρα κλεβοντας τα παντα η σιωπωντας οταν εκλεβαν οι αλλοι και σημερα τα νεα παιδια φευγουβ εξω η εκβιαζονται απο Βαρδαρουποδικους να δουλεψουν για.....τρια κατοσταρικα!Αυτοκτονειστε τουλαχιστον Αθλιοι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή