Τετάρτη 18 Ιουλίου 2018

Ζητούμε απαντήσεις για τον Οικογενειακό Ιατρό από αυτούς που τους διχάζουν - ΟΧΙ σε αδιαφανείς συμφωνίες

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ
ΚΛΙΝΙΚΟΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ (ΠΟΣΚΕ)
ΧΑΡ.ΤΡΙΚΟΥΠΗ 12,ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ Τ.Κ 16346
ΤΗΛ.210-9959181,FAX:210-9916854
Email: poske2013@gmail.com
Δνση Επικοινωνίας : Χαρ.Τρικούπη 12 Ηλιούπολη
Αθήνα 17/07/2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: Ζητούμε απαντήσεις για τον Οικογενειακό Ιατρό από αυτούς που τους διχάζουν - ΟΧΙ σε αδιαφανείς συμφωνίες

Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) είναι ο σοβαρότερος πυλώνας του συστήματος της Υγείας μιας χώρας και η ΠΟΣΚΕ αντιμετωπίζει το θέμα της στελέχωσης της και της λειτουργίας της με νηφαλιότητα και σοβαρότητα.

Οι ιατροί για πρώτη φορά ενωμένοι γύρισαν την πλάτη στις καταστροφικές επιδιώξεις του Υπουργείου Υγείας για την ΠΦΥ και τον Οικογενειακό ιατρό.

Δυστυχώς μία μικρή μερίδα ιατρών με πρόσφατα δημοσιεύματα προσπαθούν να διαρρήξουν αυτή την ενότητα δρώντας ως Δούρειος Ίππος του Υπουργείου. Η ιστορία θα κρίνει τον καθένα.

Οι απόψεις του Προεδρείου της ΕΛΕΓΕΙΑ είναι σαφώς αντίθετες της συντριπτικής πλειοψηφίας του ιατρικού κόσμου και φυσικά του ΠΙΣ. Και εδώ θα πρέπει να διαχωρίσουμε ότι αναφερόμαστε μόνο στο Προεδρείο της ανωτέρω εταιρείας και όχι στις άλλες ενώσεις των Γενικών Ιατρών ή στους Γενικούς Ιατρούς οι οποίοι δια των εκπροσώπων τους σε συγκεντρώσεις δεν συμφωνούν με τις απόψεις του προεδρείου της ΕΛΕΓΕΙΑ και φυσικά είναι αντίθετοι στην διχόνοια που σκόπιμα επιχειρείται από το Προεδρείο τους για προφανείς σκοπούς.

Επειδή ως Ομοσπονδία μας αρέσουν οι καθαρές κουβέντες , ξεκαθαρίζοντας ότι είμαστε υπέρ του θεσμού του Οικογενειακού Ιατρού και συντασσόμενοι πλήρως με τις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης του ΠΙΣ και των Ιατρικών Συλλόγων.

ΘΕΤΟΥΜΕ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΗΣ ΕΛΕΓΕΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΩΘΙ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ:

1. Είστε υπέρ της ελεύθερης επιλογής ιατρού όπως έχει αποφασίσει η Γενική Συνέλευση του ΠΙΣ ή όχι;

2. Ο οικογενειακός ιατρός είναι υποχρέωση του ασθενή ή δικαίωμα όπως έχει αποφασίσει η Γενική Συνέλευση του ΠΙΣ;

3. Η αμοιβή των ιατρών και φυσικά και των οικογενειακών ιατρών πρέπει να είναι κατά πράξη και περίπτωση όπως έχει αποφασίσει η Γενική Συνέλευση του ΠΙΣ ή όχι;

4. Ένας ασθενής που θέλει να έχει οικογενειακό ιατρό κάποιον που δεν είναι συμβεβλημένος μπορεί να το κάνει και να έχει έτσι φυσικά την δυνατότητα πρόσβασης ο ιατρός αυτός στον φάκελο του ασθενούς;

5. Είστε υπέρ του Gatekeeping δηλαδή της υποχρεωτικής παραπομπής σε ειδικό ιατρό του ασθενή από τον οικογενειακό ιατρό γεγονός που έχει απορρίψει ο ΠΙΣ, η Γενική Συνέλευση του ΠΙΣ και σύσσωμοι οι Ιατρικοί Σύλλογοι και κλαδικοί φορείς των ιατρών;

ΖΗΤΟΥΜΕ σαφείς απαντήσεις στα ανωτέρω ερωτήματα και σας καλούμε να πάψετε να στρέφεστε ενώπιον του συνόλου των ιατρών και να τους διχάζεται συντασσόμενοι άκρατα με το Υπουργείο Υγείας.

Τέλος ζητούμε να μην λαμβάνονται αποφάσεις για το μέλλον των συμβάσεων των κλινικοεργαστηριακών ιατρών ερήμην της ΠΟΣΚΕ.


1 σχόλιο:

  1. Σημασία έχει ποιός κυβερνά. Τις όποιες αποφάσεις πήρε ο ΠΙΣ σε κάποιες συνελεύσεις γιατρών,είναι μόνο για να γίνεται κουβέντα. Ούτε σωστές είναι,ούτε εφαρμόσιμες.
    Τι θα πεί ελεύθερη επιλογή γιατρού ως οικογενειακού γιατρού; Αν ένας ασθενής επιλέξει τον τάδε γιατρό,εκείνος θα θέλει να γίνει οικογενειακός; Θα τον πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ; Θα φτιάχνει φάκελο με το έτσι θέλω του ασθενούς; Ο ασθενής θα χειροτονεί όποιον θέλει για οικογενειακό; Τι δικαιώματα και τι υποχρεώσεις θα έχει; Και αν δεν τον θέλει άλλος ασθενής θα είναι οικογενειακός γιά εναν ασθενή;
    Λοιπόν να μαζεύεσθε να συνεδριάζετε,αλλά αυτά που αποφασίζετε να τα κάνετε πιό συγκεκριμένα να τα ξέρουμε και εμείς,γιά όταν πάρετε την εξουσία,οτι θα τα εφαρμόσετε τότε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή