Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2018

Νοσοκομειακοί γιατροί: Αναδρομικά με το σταγονόμετρο (5.750 ευρώ κατά κεφαλήν) και δουλειά με το τσουβάλι

Περισσότεροι από 1.500 γιατροί αποχωρούν έως το τέλος του έτους, με αποτέλεσμα να υπάρξει επιπλέον φόρτος εργασίας.

Γράφει: Καραγιώργος Δημήτρης - ΙΑΤRONET

Σε απόγνωση βρίσκονται χιλιάδες νοσοκομειακοί γιατροί εξαιτίας των δυσμενών εξελίξεων στις αμοιβές και στο εργασιακό τους περιβάλλον.

Τα αναδρομικά που θα λάβουν καλύπτουν σχεδόν το ένα δέκατο των αποδοχών που έχουν παράνομα παρακρατηθεί από το 2012, όπως έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Την ίδια ώρα, περισσότεροι από 1.500 συνάδελφοί τους αποχωρούν έως το τέλος του έτους, με αποτέλεσμα να υπάρξει επιπλέον φόρτος εργασίας. Αναλυτικά, η κατάσταση έχει ως εξής:

Όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας σε συνάντηση που είχε την Τετάρτη με την Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Αττικής (ΕΙΝΑΠ), η κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει στους γιατρούς αναδρομικά 188 εκατομμυρίων ευρώ (μικτά).

Από αυτά, τα 115 είναι καθαρά για τους εν ενεργεία γιατρούς (αναλογούν περίπου 5.750 ευρώ ανά γιατρό) και τα υπόλοιπα στους συνταξιούχους.

Στους εν ενεργεία περιλαμβάνονται οι ειδικευόμενοι και οι επικουρικοί για όσο διάστημα υπηρετούσαν από τον Νοέμβριο του 2014 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2016.

Αίσθηση προκαλεί η αναφορά του υπουργού Υγείας πως το υπουργείο δεν έχει ακόμα στοιχεία σε πόσους συνολικά θα αποδοθούν, πόσοι είναι σε κάθε βαθμίδα και τι ποσό αντιστοιχεί σε κάθε βαθμίδα.

Ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης (ΔΗΠΑΚ) τόνισε στον Ανδρέα Ξανθό πως οι κυβερνήσεις έχουν πάρει από κάθε γιατρό από 50.000 έως 100.000 ευρώ μικτά τα τελευταία έξι χρόνια και επιστρέφει το ένα δέκατο.

Το προεδρείο της ΕΙΝΑΠ τόνισε πως ούτε ο μισθός αναπροσαρμόζεται, ούτε οι εφημερίες αναπροσαρμόζονται, ούτε τα δώρα δίνονται...

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των γιατρών, αποκαλυπτικός για το πως αντιμετωπίζουν τους γιατρούς του ΕΣΥ το υπουργείο Υγείας και η κυβέρνηση ήταν ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης: “Εάν δεν τα θέλετε, να μην τα πάρετε”, είπε στους παριστάμενους...

Αποχωρήσεις

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, τέθηκε το θέμα της απομάκρυνσης 1.100 επικουρικών και νοσοκομειακών γιατρών που πληρώνονται μέσω ΕΣΠΑ έως το τέλος του έτους.

Πρόκειται για νέους κυρίως γιατρούς, οι οποίοι σηκώνουν σήμερα μεγάλο βάρος στη λειτουργία των νοσηλευτικών ιδρυμάτων.

Αναμένεται, επίσης, συνταξιοδότηση επιπλέον 360 γιατρών, καθώς και η αποχώρηση πρώην γιατρών του ΙΚΑ, οι οποίοι καλούνται να επιλέξουν νοσοκομείο ή ιδιωτικό ιατρείο.

Ο κ. Ξανθός απάντησε πως επίκειται η πρόσληψη νέων επικουρικών τις επόμενες δύο εβδομάδες, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις των εκπροσώπων της ΕΙΝΑΠ.

Για τις απλήρωτες εφημερίες των επικουρικών γιατρών, επανέλαβε πως συζητεί με το Ελεγκτικό Συνέδριο, για να πεισθούν οι πάρεδροι να υπογράψουν...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου