Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2018

Μία Ημέρα Η Αναμονή Για Κρεβάτι Σε ΜΕΘ Στα Νοσοκομεία Της Αθήνας


Σοβαρές ελλείψεις σε εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό που οδηγούν σε απώλεια ανθρώπινων ζωών ζωές, διαπίστωσε η Ελληνική Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας (ΕΕΕΘ), ύστερα από έρευνα σε 62 ΜΕΘ σε όλη τη χώρα. Η έρευνα παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του 17ου Πανελληνίου Συνεδρίου Εντατικής Θεραπείας (14-17 Νοεμβρίου 2018) που γίνεται σε ξενοδοχείο της Αθήνας.

«Κατά μέσο όρο βρέθηκαν 35% των κρεβατιών κλειστά, κυρίως λόγω έλλειψης προσωπικού. Περίπου, το 1/7 των εντατικολόγων είναι αποσπασμένοι σε άλλες θέσεις, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες σε άλλες ιατρικές ειδικότητες», ανέφερε η πρόεδρος της ΕΕΕΘ, Αναστασία Κοτανίδου.

Σε κάθε νοσηλευτή αναλογούν δύο ασθενείς στην πρωινή βάρδια και τρεις στη νυχτερινή βάρδια.

«Στην Ελλάδα την τελευταία 20ετία, αντιστοιχούν 2,2 νοσηλευτές ανά κρεβάτι, όταν η αναλογία σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι 5-6 νοσηλευτές ανά κρεβάτι», τόνισε η κ.Κοτανίδου.

Λίστα αναμονής

Ο χρόνος αναμονής για την εισαγωγή ενός ασθενή σε ΜΕΘ της Αθήνας φτάνει και τις 24 ώρες ενώ σε αντίστοιχη Μονάδα στη Θεσσαλονίκη τις 2-4 ώρες.

«Όσο καθυστερεί η εισαγωγή του ασθενή, τόσο μειώνονται οι πιθανότητες αίσιας έκβασης στη μάχη μας για την ζωή», σημείωσαν οι εντατικολόγοι.

Ο γραμματέας της ΕΕΕΘ, Βασίλης Μπέκος, είπε πως απουσιάζει πλήρως και ένα σύστημα υποδοχής αυτών των ασθενών μετά την έξοδο από την εντατική. «Καταγράφονται σημαντικές ελλείψεις σε Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας και Δημόσια Κέντρα Αποκατάστασης, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να χάνουν αυτή τη μάχη της ζωής ή μένουν με σημαντικές αναπηρίες», τόνισε.

Κατά το διάστημα της έρευνας των εντατικολόγων, η μέση ηλικία των ασθενών που νοσηλεύονταν στις ελληνικές ΜΕΘ ήταν 63,7 έτη και το 64% αυτών ήταν άνδρες. Το 78% των ασθενών είχαν λοίμωξη και σχεδόν το σύνολο λάμβανε αντιβιοτικά. Η μέση θνητότητα των ασθενών ήταν περίπου 20%, αν ο ασθενής έβγαινε από την κλινική, σε διάστημα 3 εβδομάδων και έφτανε το 37%, εάν ο ασθενής παρέμενε στη ΜΕΘ πέρα από 30 ημέρες.

Νίνα Κομνηνού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου