Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2018

Δελτίο τύπου ΕΙΝΑΠ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κοινοποίηση
: Διοικητές 1ης και 2ης Υ.Πε.
: Διοικητές Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά
: ΠΙΣ, ΙΣΑ, ΙΣΠ
: ΟΕΝΓE
: 3μελείς, 5μελείς Επιτροπές ΕΙΝΑΠ

Αθήνα, 16/11/18

Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ συναντήθηκε την Τρίτη 13/11/18 με τον υπουργό Υγεία και συζήτησε μαζί του την εξής ατζέντα θεμάτων:

1. Αναδρομικά.
2. Απλήρωτες εφημερίες.
3. Εγκύκλιος για ΚΕΠΑ.
4. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
5. Επικουρικοί και νέοι γιατροί.
6. Χρηματοδότηση νοσοκομείων.

1. Όσον αφορά το πρώτο θέμα, ο Υπουργός μας διαβεβαίωσε ότι θα δοθούν ως αποζημιώσεις αναδρομικών 188 εκ. μικτά, δηλαδή 115 καθαρά, για τους εν ενεργεία γιατρούς του ΕΣΥ (ειδικευόμενοι, εξειδικευόμενοι, οδοντίατροι, επικουρικοί) και 32 εκατομμύρια μικτά, 25 καθαρά, για τους συνταξιούχους. Θα δοθούν δηλαδή μέχρι 31/12/18 140 εκατομμύρια καθαρά, για αναδρομικά που αφορούν τα έτη από τον Νοέμβριο του 2014 μέχρι 31/12/16. Επομένως, βάσει των στοιχείων που μας έδωσε ο Υπουργός, θα πάρουμε πίσω το 50% των οφειλόμενων αναδρομικών.

Από μέρους μας ρωτήσαμε για την αναπροσαρμογή των μισθών, κάτι που έχουμε κερδίσει με απόφαση του ΣτΕ.

Δυστυχώς ο Υπουργός μας απάντησε ότι το θέμα δεν έχει καν συζητηθεί. Κατά την άποψή μας, αυτό είναι από τα σπουδαιότερα θέματα της ατζέντας.

2. Για το θέμα των των εφημεριών των επικουρικών στα νοσοκομεία που δεν έχουν πληρωθεί (Έλενα Βενιζέλου, Τζάνειο, Ευαγγελισμός, Κέντρα Υγείας κ.λπ), μας απάντησε ότι θα εξαντληθούν όλα τα περιθώρια επικοινωνίας με τις αρμόδιες υπηρεσίες και θα φροντίσουν έτσι ώστε να λυθεί.

3. Σοβαρό πρόβλημα έχει δημιουργηθεί στα νοσοκομεία για τους συνάδελφους λόγω της εγκυκλίου για τα ΚΕΠΑ. Εμείς διευκρινίσαμε στον Υπουργό ότι η ΕΙΝΑΠ ενημέρωσε τους γιατρούς να δίνουν απλές προσωρινές βεβαιώσεις. Από την πλευρά του ο Υπουργός μάς διαβεβαίωσε ότι σύντομα θα πραγματοποιηθεί κοινή συνάντηση με την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας, κ. Φωτίου, και τη γραμματεία της υπηρεσίας αυτής, ώστε να διευθετηθεί το θέμα.

4. Ενημερώσαμε ότι οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, και σύμφωνα με τις προκηρύξεις που μας είχε ανακοινώσει στις προηγούμενες συναντήσεις, δυστυχώς δεν έχουν προχωρήσει. Τα νέα συμβούλια κρίσεων καθυστερούν πάρα πολύ, και με τις συνταξιοδοτήσεις από 31/12/18, θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα στην λειτουργία των νοσοκομείων. Παραδέχτηκε τις καθυστερήσεις που υπάρχουν και είπε ότι θα γίνει συνεννόηση με τις ΥΠε για να προχωρήσουν οι προκηρύξεις και οι προσλήψεις.

5. Σχετικά με το σοβαρό ζήτημα των επικουρικών, δυστυχώς το υπουργείο εμμένει στις αποφάσεις απολύσεων αυτών που λήγει η θητεία τους. Με επιφύλαξη απάντησε ότι μπορεί να υπάρξει παράταση μερικών μηνών μόνο σε αυτούς που έχουν προσληφθεί μέσω ΕΣΠΑ.

6. Στην ερώτησή μας για την χρηματοδότηση των νοσοκομείων η απάντηση ήταν σαφής: Έχουν δοθεί συμπληρωματικά 30 εκατομμύρια ευρώ για όλες τις δαπάνες, πλην αυτές των φαρμάκων, ενώ για τις φαρμακευτικές δαπάνες δόθηκαν 60 εκατομμύρια ευρώ, με τα οποία θα πορευτούν τα νοσοκομεία μέχρι τις 31/12/18. Στο ερώτημα για το ποιος θα είναι ο προϋπολογισμός για την χρηματοδότηση των νοσοκομείων για το 2019, μάς απάντησε ότι δεν υπάρχει ακόμα καμία απόφαση.

Τέλος, μάς ενημέρωσε ότι θα κατατεθούνε δύο νομοσχέδια για την υγεία. Αυτό που θα κατατεθεί τον Φεβρουάριο του 2019 θα αφορά τις ιατρικές εταιρίες, την εκπαίδευση γιατρών και τις πανελλαδικές εξετάσεις.

Συνάδελφοι, συνεχίζουμε τους αγώνες μαζικά και δυνατά. Θα διεκδικήσουμε την αναπροσαρμογή των μισθών μας, κάτι που έχουμε κερδίσει με απόφαση από το ΣτΕ, και θα αγωνιστούμε για το μέλλον των επικουρικών και νέων γιατρών της χώρας μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου