Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2018

Μπλόκο στις «ειδικές» σχέσεις γιατρών µε φαρµακοποιούς

Σε επείγουσες περιπτώσεις οι συνταγές µε φάρµακα υψηλού κόστους, τα οποία σήµερα οι ασθενείς λαµβάνουν από τα φαρµακεία του ΕΟΠΥΥ, θα εκτελούνται και από τα φαρµακεία της γειτονιάς

Νέους αυστηρούς κανόνες στη συνεργασία των φαρµακοποιών µε τους γιατρούς θέτει ο ΕΟΠΥΥ στη συλλογική σύµβαση µεταξύ της διοίκησης του Οργανισµού και του Πανελλήνιου Φαρµακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), προκειµένου να «µπλοκάρει» τις όποιες συναλλαγές υπήρχαν µέχρι σήµερα µε κατευθυνόµενους ασθενείς προς συγκεκριµένα φαρµακεία.

Στη συλλογική σύµβαση αναφέρεται: «Απαγορεύεται µε οποιονδήποτε τρόπο από διάφορα πρόσωπα, από ιατρούς και λοιπούς παρόχους υγείας υπόδειξη στους ασφαλισµένους να κατευθύνονται σε ορισµένα φαρµακεία για την εκτέλεση των συνταγών τους. Συνυπεύθυνοι στην περίπτωση αυτή είναι και οι φαρµακοποιοί που συµπράττουν στην πράξη αυτή. Απαγορεύεται η συνεργασία ιατρών µε φαρµακοποιούς, µε σκοπό την κατά παραγγελία συνταγογράφηση».

«Οχι» στην αλλαγή συνταγών

Ταυτόχρονα, λόγω της διαµάχης του ιατρικού κλάδου µε τον φαρµακευτικό για τις αλλαγές των συνταγών, στη σύµβαση διευκρινίζεται ότι απαγορεύεται αυστηρά η αντικατάσταση των φαρµάκων που αναγράφονται στη συνταγή µε άλλα φάρµακα, άλλης δραστικής ουσίας, καθώς και η εξαργύρωση της συνταγής.

Οι παραβάτες του όρου αυτού, µάλιστα, θα διώκονται και πειθαρχικώς από τον αρµόδιο.

Σε ό,τι αφορά τα φάρµακα υψηλού κόστους τα οποία σήµερα οι ασθενείς τα λαµβάνουν από τα φαρµακεία του ΕΟΠΥΥ, διευκρινίζεται ότι σε επείγουσες περιπτώσεις οι συνταγές των σκευασµάτων αυτών θα εκτελούνται και από τα φαρµακεία της γειτονιάς. Η σύµβαση περιγραφεί: «Απαγορεύεται η εκτέλεση συνταγών που αναγράφουν φάρµακα υψηλού κόστους τα οποία έχουν οριστεί µε υπουργικές αποφάσεις ή µε αποφάσεις της διοίκησης του Ταµείου να χορηγούνται από τα φαρµακεία του Οργανισµού, εκτός αν αναγράφεται επί των συνταγών η ένδειξη “επείγον και στερούµεθα” από τα αρµόδια όργανα του οργανισµού που λειτουργεί φαρµακείο».

Δεν θα καλύπτονται και πάλι από τον ΕΟΠΥΥ τα οµοιοπαθητικά φάρµακα, καθώς και στη νέα συλλογική σύµβαση µε τους φαρµακοποιούς ο Οργανισµός ξεκαθαρίζει ότι δεν προτίθεται να τα αποζηµιώνει, βάζοντας οριστικό τέλος στις ελπίδες πολλών ασθενών ότι ο ΕΟΠΥΥ θα καλύπτει µέρος των εξόδων τους. Παρά τα αλλεπάλληλα αιτήµατα ασφαλισµένων για κάλυψη των οµοιοπαθητικών φαρµάκων, ο µεγαλύτερος Οργανισµός της χώρας συνεχίζει να µην τα αναγνωρίζει. Οπως σηµειώνεται χαρακτηριστικά, «δεν αναγνωρίζεται από τον Οργανισµό δαπάνη για τη χορήγηση οµοιοπαθητικών φαρµάκων». Η απόφαση αυτή του ΕΟΠΥΥ φαίνεται ότι κινείται στην ίδια κατεύθυνση µε τις αποφάσεις του υπουργείου Υγείας και του Κεντρικού Συµβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ), το οποίο πριν από µερικούς µήνες, όπως είχε αποκαλύψει το «Εθνος», είχε αποφανθεί ότι η οµοιοπαθητική δεν είναι ιατρική. Τόνιζε δε στην απόφασή του το ΚΕΣΥ ότι «η οµοιοπαθητική όχι µόνο δεν είναι ισότιµη της ιατρικής, αλλά ούτε καν συµπληρωµατική της ιατρικής επιστήµης». Στο πλαίσιο αυτό φαίνεται πως οι ασθενείς που ακολουθούν θεραπείες µε οµοιοπαθητικά φάρµακα θα πρέπει να συνεχίζουν να τα καλύπτουν µε δικά τους χρήµατα.

1 σχόλιο:

  1. Παρατηρηση πρωτη: απολυτως παραλογο το φρενο αν δεν αποδειχτει συναλλαγη και αν η συνταγογραφηση ειναι τεκμηριωμενη.
    Παρατηρηση δευτερη : πως αποδεικνυεται? Πχ καποιος καυευθυνει 70% στον ταδε και 30% στους αλλους τεσσερις! Γιατι να μην ειναι η πελατεια του της γειτονιας που προτιμησε τον φαρμακα της γειτονιας?
    Παρατηρηση τριτη: ποιοι ειναι οι μονοι που υπογραφουν συμβαση με την κυβερνηση/κλοουν ενω ειναι μηνες πριν το τελος? Φυσικα τα λαμογια οι Φαρμακοποιοι που τοσο τους εχει φροντισει το ΞανθοΒαρδαρισταν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή