Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2018

Με εισήγηση των γιατρών ΕΣΥ η παραπομπή ασθενών στα ΚΕΠΑ

Αποτέλεσμα εικόνας για ιατροί γνωμοδότηση
Συντάκτης: Ιοκάστη Αλειφεροπούλου
Virus

Στους γιατρούς του δημοσίου μετακυλίει το «φόρτο» εργασίας για την παραπομπή των ασθενών στα ΚΕΠΑ, καθώς και τη σχετική ευθύνη, το υπουργείο Υγείας.

Αίσθηση προκαλεί η απόφαση του υπουργείου Υγείας να καταστήσει τους γιατρούς των δημόσιων νοσοκομείων και των κέντρων υγείας ατομικά υπεύθυνους για την ηλεκτρονική διαχείριση αιτημάτων που αφορούν σε παραπομπή ασθενών προς τα ΚΕΠΑ (Κέντρα Πιστοποίησης της Αναπηρίας).


Eγκύκλιος του Ανδρέα Ξανθού με ημερομηνία 2/10/18 (επισυνάπτεται) ορίζει ότι ο κάθε γιατρός θα πρέπει να «διαχειρίζεται» το αίτημα του ασθενούς, όχι μόνο όσον αφορά το ιατρικό μέρος αλλά και όσον αφορά το σύνολο του διαδικαστικού μέρους. Την ίδια ώρα, δεν προβλέπεται ευθύνη του φορέα (νοσοκομείου ή ΚΥ) για τον έλεγχο και την πιστοποίηση εξέτασης του ασθενούς, κατόπιν επίσημου ραντεβού. Ακόμη, δεν υπάρχει πρόβλεψη για γραμματειακή υποστήριξη από τις διοικητικές υπηρεσίες νοσοκομείων και ΥΠΕ.

Το μέτρο που εφαρμόζεται πιλοτικά στην Α΄ και Β΄ Υγειονομική Περιφέρεια, προκαλεί την έντονη αντίδραση των γιατρών ΕΣΥ.

Οι τελευταίοι εκτιμούν ότι είναι σαφής η πρόθεση να μεταφορτωθεί στους γιατρούς και όλο το γραμματειακό έργο ηλεκτρονικής σύνταξης – υποβολής των πιστοποιητικών προς τα ΚΕΠΑ. Περαιτέρω, τονίζουν πως δεν είναι παραπέμποντες ούτε εισηγούντες, παρά καταθέτουν την ιατρική τους γνωμάτευσης κατόπιν αίτησης του ασθενούς.

«Η συγκεκριμένη εγκύκλιος από την μία προσθέτει μεγάλο φόρτο εργασίας στους χιλιάδες έντιμους και μαχόμενους γιατρούς των δημόσιων μονάδων περίθαλψης και από την άλλη δεν προβλέπει καμία ασφαλιστική δικλείδα ελέγχου και ευθύνης από τους διοικητικούς αρμόδιους μονάδων για να αποφεύγονται παρατυπίες, όπως π.χ. η χορήγηση ηλεκτρονικού πιστοποιητικού σε αιτούντες που δεν έχουν νοσηλευθεί ή δεν έχουν εξεταστεί καταγεγραμμένοι στα αρχεία της μονάδας» τονίζει η ΟΕΝΓΕ.

Δεν είναι τυχαίο πως, στη γνωστή υπόθεση Φλώρου το πόρισμα της ΕΔΕ (που η ίδια η κυβέρνηση παρήγγειλε) επισημαίνει ως κολάσιμη την παραπομπή ασθενούς προς τα ΚΕΠΑ από γιατρό δημόσιου νοσοκομείου, χωρίς να υπάρχει επίσημο ραντεβού στα τακτικά ιατρεία. Για τον ίδιο λόγο, άλλωστε, αλλά και για μη ακριβή αναγραφή των στοιχείων ταυτότητας του ασθενούς έχουν ασκηθεί στο πρόσφατο παρελθόν διώξεις ενάντια σε γιατρούς ΕΣΥ που είχαν συντάξει πιστοποιητικά παραπομπής προς τα ΚΕΠΑ.

Κατόπιν των προαναφερομένων, η ΟΕΝΓΕ ζητά την απόσυρση της εγκυκλίου που εξισώνει τους γιατρούς ΕΣΥ με τους ιδιώτες γιατρούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου