Δευτέρα 25 Μαρτίου 2019

Στη Βουλή η έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη για το 2018

ΕΥΑ ΚΑΡΑΜΑΝΩΛΗ - kathimerini.gr

Ασφαλιστικά ταμεία, όπως ο ΕΦΚΑ, το ΕΤΕΑΕΠ και ο ΕΟΠΥΥ, φορείς κοινής ωφελείας όπως η ΔΕΗ, η ΕΥΔΑΠ και τα ΕΛΤΑ, δήμοι, αλλά και υπουργεία (Εσωτερικών, Παιδείας) είναι οι «πρωταθλητές» στα φαινόμενα κακοδιοίκησης και για το 2018, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη.

Η 20ή κατά σειράν έκθεση παραδόθηκε από τον Συνήγορο του Πολίτη, Ανδρέα Ποττάκη, στον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση. Ο πρόεδρος της Βουλής, κατά την παραλαβή της έκθεσης, τόνισε τη σημασία του θεσμού στη χώρα μας και διεθνώς καθώς και τη συμβολή του στη θωράκιση των δικαιωμάτων.

Από την πλευρά του ο κ. Ποττάκης χαρακτήρισε το 2018 «χρονιά-ορόσημο για την κοινωνία, την οικονομία και τη διοίκηση», σημειώνοντας ότι με την ολοκλήρωση των προγραμμάτων δημοσιονομικής πολιτικής η χώρα μπήκε σε διαδικασία ανασύνταξης των διοικητικών δομών.

Για το 2018 ο αριθμός των αναφορών έφτασε τις 15.644 πλησιάζοντας τα επίπεδα-ρεκόρ του 2014 (16.339). Οι περισσότερες αναφορές, για ακόμη μία χρονιά, αφορούσαν ασφαλιστικά θέματα, χωροθέτηση, αδειοδότηση, φορολογία, είσοδο και παραμονή αλλοδαπών αλλά και φυλετικές διακρίσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2018 καταγράφηκε σημαντικός αριθμός αναφορών (σ.σ. το 13% επί του συνόλου) που εστιάζεται στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε θέματα που αφορούν το προσφυγικό ζήτημα.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των αναφορών, κατά τη διερεύνηση των οποίων ανιχνεύθηκε κακοδιοίκηση, συγκεντρώνεται στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (32%). Συγκεκριμένα, ο ΕΦΚΑ, το ΕΤΕΑΕΠ και ο ΕΟΠΥΥ συγκεντρώνουν σχεδόν το 62% των αναφορών κατά τη διερεύνηση των οποίων διαπιστώθηκε κακοδιοίκηση.

Αυξητική τάση επίσης εμφανίζουν οι βάσιμες αναφορές που αφορούν την ΑΑΔΕ (11%) φέρνοντας έτσι στο προσκήνιο τα φορολογικά ζητήματα, ενώ σταθερά παραμένουν τα προβλήματα που διαπιστώνονται στους φορείς κοινής ωφελείας (ΔΕΗ-ΔΕΔΔΗΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΤΑ).

Στα υπουργεία συγκεντρώνεται το 24% των περιπτώσεων κακοδιοίκησης, με πρώτο το υπουργείο Εσωτερικών και εν συνεχεία τα υπουργεία Παιδείας, Οικονομικών, Εργασίας, Περιβάλλοντος και Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Το 22% των περιπτώσεων κακοδιοίκησης εντοπίζεται στους ΟΤΑ και κυρίως στους δήμους (87% των βάσιμων αναφορών). Οπως επισημαίνεται στην έκθεση, το υψηλό ποσοστό που εντοπίζεται στους δήμους είναι λογικό καθώς εκεί πλέον έχει μεταφερθεί το μεγαλύτερο μέρος των ζητημάτων της καθημερινότητας των πολιτών, με αποτέλεσμα να διαχειρίζονται ένα μεγάλο μέρος των θεματικών κατηγοριών, όπως π.χ. δημοτικά τέλη, πολεοδομικές παρεμβάσεις σε κοινόχρηστους χώρους κ.ά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου