Πέμπτη 21 Μαρτίου 2019

Εκτός νοσοκομείων, με απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας, οι εργολάβοι



Ικανοποίηση εκφράζει το υπουργείο Υγείας.

Onmed.gr

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου Επικρατείας (ΣτΕ) απορρίπτει οριστικά τις αιτήσεις αναστολών που είχαν καταθέσει οι εργολάβοι, ζητώντας να μην ισχύει η ανάθεση υπηρεσιών σε εργαζόμενους.

Η απόφαση συντάσσεται με την αντίστοιχη του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου το οποίο έκρινε ότι είναι πλήρως συμβατή με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο η ανάθεση των υπηρεσιών καθαριότητας, σίτισης και φύλαξης των Νοσοκομείων και όλου του δημόσιου τομέα σε εργαζόμενους και όχι εργολάβους.

Η απόφαση του ΣτΕ αφορά τον Ευαγγελισμό, αλλά εκδόθηκε στο πλαίσιο πρότυπης δίκης. Αυτό σημαίνει ότι είναι δεσμευτική για όλα τα κατά τόπους διοικητικά εφετεία που είχαν χορηγήσει αναστολές υπέρ των εργολάβων, παγώνοντας τις διαδικασίες για την ανάθεση των υπηρεσιών αυτών στους εργαζόμενους.

Ικανοποίηση εκφράζει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, υποστηρίζοντας ότι πλέον ανοίγει επίσημα ο δρόμος για σύναψη συμβάσεων εργασίας σε όλα τα νοσοκομεία. «Με τον τρόπο αυτό θα εξοικονομηθούν δημοσιονομικοί πόροι και θα διασφαλιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων», αναφέρουν από την Αριστοτέλους.




Σύμφωνα με το υπουργείο, ήδη το νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», κατέθεσε στο ΑΣΕΠ προκήρθυξη για ατομικές συμβάσεις οι οποίες αφορούν 165 συνολικά θέσεις εργασίας στους τομείς σίτισης-εστίασης και φύλαξης.

Το υπουργείο Υγείας καλεί τώρα τις διοικήσεις όλων των υγειονομικών Μονάδων της χώρας που χρησιμοποιούν ακόμα εργολαβικές εταιρείες να προβούν άμεσα στις προβλεπόμενες διαδικασίες για την προκήρυξη θέσεων εργασίας και εργασιακές συμβάσεις με εργαζόμενους στους τομείς αυτούς.

Σχετική εγκύκλιος αναμένεται να αποσταλεί αρμοδίως τις επόμενες ημέρες.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται την ώρα που στα νοσοκομεία επικρατεί αναβρασμός και οι καθαρίστριες βρίσκονται σε συνεχείς κινητοποιήσεις λόγω της απειλούμενης απόλυσής τους.

Σήμερα, Πέμπτη 21 Μαρτίου, οι καθαρίστριες συγκεντρώνονται έξω από το υπουργείο Υγείας, δηλώνοντας μάλιστα πως σκοπεύουν να παραμείνουν εκεί ωσότου ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου