Τρίτη 26 Μαρτίου 2019

Αύξηση στα απογευματινά ιατρεία των νοσοκομείων το 2018! Πόσα πληρώνουν από την τσέπη τους οι ασθενείς

Δήμητρα Ευθυμιάδου 25 Μαρτίου 2019

Αύξηση παρουσιάζουν οι επισκέψεις στα απογευματινά ιατρεία των νοσοκομείων όλης της χώρας, παρότι οι ασθενείς πρέπει να πληρώνουν από την τσέπη τους την επίσκεψη στον γιατρό και μάλιστα με μεγάλα ποσά.

Ενδεικτικό είναι ότι τα τελευταία τρία χρόνια παρατηρείται συνεχής ανοδική πορεία στον αριθμό των συμπολιτών μας που επιλέγουν να πληρώσουν για να δουν γιατρό στο ΕΣΥ το απόγευμα, επειδή εκτός των άλλων αδυνατούν να βρουν ελεύθερο ραντεβού τις πρωινές ώρες σε νοσοκομεία όπου είναι δωρεάν.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Εθνος», είναι χαρακτηριστικό ότι το 2018 με βάση τα τελευταία επίσημα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, πραγματοποιήθηκαν συνολικά 592.035 επισκέψεις, ενώ το 2017 568.744 και το 2016 οι επισκέψεις είχαν αγγίξει τις 539.699 σε όλες τις υγειονομικές περιφέρειες (ΥΠΕ) της χώρας.

Βέβαια η άνοδος που παρατηρείται στον αριθμό των πολιτών που πηγαίνουν στη λεγόμενη ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων, αποδίδεται και στο γεγονός ότι για να κλείσουν ραντεβού τις πρωινές ώρες όπου οι επισκέψεις σε γιατρούς είναι χωρίς χρέωση, υπάρχει αναμονή μηνών. Διαβάστε ενδεικτικά ΕΔΩ τι αναμονή απαιτείται για ένα ραντεβού: «Σε αναμονή για ραντεβού με γιατρό και στα Κέντρα Υγείας! Πόσος χρόνος απαιτείται (παραδείγματα)»

Την ίδια ώρα στην αύξηση του αριθμού των επισκέψεων το απόγευμα φαίνεται ότι συνέτειναν και τα προβλήματα και οι ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό που υπάρχουν στα πρώην ΠΕΔΥ και στα Κέντρα Υγείας, μετά και την αποχώρηση μεγάλου αριθμού γιατρών από το δημόσιο σύστημα.

Αποχωρήσεις που επιβλήθηκαν με νόμο, καθώς επρόκειτο για γιατρούς του πρώην ΙΚΑ που έπρεπε να επιλέξουν ανάμεσα στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.
Έτσι και τα ελεύθερα ραντεβού στις Μονάδες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας είναι πια δυσεύρετα.

Πάντως τα νοσοκομεία της Αθήνας κατέχουν και πάλι τα πρωτεία στα απογευματινά ιατρεία, αφού το 2018 συνολικά κατεγράφησαν 214.260 επισκέψεις στα νοσηλευτικά ιδρύματα. Ακολουθούν σε αριθμό τα νοσοκομεία της Κρήτης όπου έγιναν συνολικά 80.745 επισκέψεις την περασμένη χρονιά.

Και η 2η Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιώς και Αιγαίου όπου περιλαμβάνονται τα μεγάλα νοσοκομεία του Πειραιά όπως το Τζάνειο και το Μεταξά, οι επισκέψεις εκτοξεύθηκαν σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Το 2018 στην Περιφέρεια του Πειραιά έγιναν 73.082 επισκέψεις, το 2017 είχαν καταγραφεί 61.277 ενώ το 2016 ήταν 59.773.

Στην Θεσσαλονίκη φαίνεται πως κατά παράδοση γίνονται οι λιγότερες επισκέψεις σε απογευματινά ιατρεία, αφού όπως προκύπτει από τις καταγραφές της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας, το 2018 κατεγράφησαν 44.020, το 2017 έγιναν 44.030 και το 2016 ήταν 41.211.

Η υπόθεση πάντως των απογευματινών ιατρείων ή της ολοήμερης λειτουργίας των νοσοκομείων όπως ονομάζεται πλέον ο θεσμός, έχει αποδειχθεί ιδιαιτέρως επικερδής για τους γιατρούς αλλά και τα νοσοκομεία, αν σκεφτεί κανείς τα ποσά που πρέπει να πληρώνουν οι ασθενείς για να δουν γιατρό της επιλογής τους από τα οποία ένα ποσοστό κατευθύνεται και στα ταμεία του νοσηλευτικού ιδρύματος. Δεν είναι τυχαίο ότι η Ομοσπονδία των Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) συχνά πυκνά ζητά να καταργηθεί η πληρωμή που είναι σε βάρος της τσέπης των ασθενών.

Σήμερα για να δει κανείς τον γιατρό της επιλογής του σε απογευματινό ιατρείο νοσοκομείου πρέπει να καταβάλει τα εξής ποσά ανάλογα με τη θέση του γιατρού:

36 € Λέκτορας – Επιμελητής Β’

48 € Επιμελητής Α’ – Επίκουρος Καθηγητής

60 € Διευθυντής – Αναπληρωτής Καθηγητής

64 € Συντονιστής Διευθυντής

72 € Καθηγητής

Να σημειωθεί πως τα ασφαλιστικά Ταμεία δεν καλύπτουν το κόστος της επίσκεψης. Ωστόσο καλύπτουν τις ιατρικές πράξεις και τις διαγνωστικές εξετάσεις (αιματολογικές εξετάσεις, ακτινογραφίες κ.λ.π.), αρκεί ο ασθενής να διαθέτει το απαραίτητο παραπεμπτικό. Διαφορετικά καταβάλει όλο το κόστος από την τσέπη του.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ενώ η ηγεσία του υπουργείου Υγείας είχε δηλώσει ότι θα επανεξετάσει τις τιμές για επισκέψεις στην ολοήμερη λειτουργία των Νοσοκομείων, πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κανένας τέτοιος σχεδιασμός.

2 σχόλια:

  1. Η κακή Δεξιά και ο ακροδεξιός Άδωνις έφυγαν! Σκάσε τώρα τα πενηνταρικα συριζοκοροιδα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να καταργηθούν τα απογευματινά ιατρεία. Είναι αθέμιτος ανταγωνισμός για τους ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς. Επίσης στο ΕΣΥ δημιουργεί γιατρούς δύο ταχυτήτων διότι υπάρχουν γιατροί είτε στο ίδιο είτε σε άλλα νοσοκομεία, που δεν μπορούν να κάνουν απογευματινό ιατρείο για τον α΄ ή β΄ λόγο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή